Az Európa-napot május 9-én ünneplik Unió-szerte, mert 1950-ben Robert Schuman, akkori francia külügyminiszter ezen a napon javasolta, hogy hozzanak létre egy nemzetek feletti együttműködést az életszínvonal emelése és a béke biztosítása érdekében. Ennek állít emléket ez a nap, de emellett május 9. (ami idén a legtöbb városban a hétvége miatt május 5-re „esik”) egyet jelent a hasznos és szórakoztató európai programokkal is – ilyenkor számos színes program várja az EU-ra, valamint az európai kultúra kíváncsi érdeklődőket országszerte.



A budapesti fesztiválra a már hagyományosnak számító helyszínen, a Millenárison és az Európa Pontban kerül sor május 5-én 14 és 22 óra között, ahova minden korosztályt várunk a legkisebbektől az idősebbekig. Az idei fesztivál fókuszában az EU növekedési stratégiája, az EU2020 áll – az érdeklődők számos program keretében ismerkedhetnek meg az EU ehhez kapcsolódó munkahelyteremtő, oktatási, innovációs, éghajlat-változási, valamint társadalmi befogadásra irányuló célkitűzéseivel, valamint a kapcsolódó uniós lehetőségekkel. A fesztivál azt is bemutatja, hogy milyen lenne ma az élet Magyarországon, ha hazánk nem lenne az EU tagja – láttatva azokat az előnyöket, amelyet a minden nap benne élők nehezen, vagy alig vesznek észre. A fesztiválon koncertet ad Kovács Kati, eljön a Maszkura és a tücsökraj, itt lesz a Qualitons, valamint a Romungro Fiúk népzenei együttes – a koncertek mellett pedig számos izgalmas program várja az érdeklődőket, ebből adunk most egy kis ízelítőt.

A kicsiket számos kézműves és gyerekjáték várja egész nap, „ökodizájn workshopba” és családi gerillakertészkedésbe is belekóstolhatnak szüleikkel, vár még rájuk bábelőadás, Kiskalász-koncert – és természetesen az elmaradhatatlan ugrálóvár. Aki kinőtt már az ugrálóvárból, annak is kínálunk hasznos időtöltést: az Európa Pontban az álláskereséshez elengedhetetlen profi önéletrajz-készítéssel kapcsolatban kaphatnak tanácsot az érdeklődők, az „Erasmus-faluban” és az információs sátraknál pedig számtalan uniós lehetőségről – többek között az idén 25 éves Erasmusról – tájékozódhatnak, de környezetvédelemmel és a fenntartható városi élettel kapcsolatban is kaphatnak információt: a Lecsós Kertnél többek között a közösségi kertészkedésről és kiskert-telepítésről is szó lesz.

A szülők korosztályának is számos programot kínálunk: a generációk közötti együttműködés az egyik témája annak a beszélgetésnek, amelyen Cserhalmi Sára rendezőnő és édesapja, Cserhalmi György színművész vesznek részt. Emellett a kertészkedéssel kapcsolatos tippek nekik is hasznosak lehetnek, de arra is lehetőségük lesz, hogy a nap folyamán kisebb nyereményekért uniós tudásukat teszteljék - ha esetleg valamit nem tudnának, akkor a fesztiválon megjelenő tájékoztató szolgálatok sátrainál bármikor feltehetik kérdéseiket az EU-val kapcsolatban.

Az idősebbeket többek között táncba vinnénk: köztudott, hogy a tánc az egyik legősibb gyógyító művészet – délután a szabadtéri színpadnál az 50+ táncterápia valamennyi korosztályt.

És ez az ajánló még közel sem teljes. Rengeteg további programmal várunk benneteket, a részletes program megtekinthető Facebook oldalunkon. Ha Budapesten lesztek május 5-én, mindenképpen látogassatok el hozzánk, megéri! :-)

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr104484135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása