no_szemet-01.pngSokkoló adatok: az EU-ban évente még mindig közel átlag 492 kilogramm szemetet állítunk elő fejenként. Bár a magyar adat egy kicsit alacsonyabb (381 kg/fő/év), de még így is naponta több mint egy kiló szemét megtermeléséért vagyunk felelősek. A változást nem kívülről vagy felülről kell várnunk: az valójában rajtunk, mindennapos szokásainkon múlik – ahogy korábbi vendégünk, Jane Goodall is hangsúlyozta. Csökkentsétek velünk a szemetet az európai hulladékcsökkentési héten, és azon túl is, minden nap!

1 Vissza

csesze_ie.pngAz Egy csésze Európa legutóbbi, teljesen online estjén az egyik idei európai kulturális főváros, Galway miatt Írországba kalandoztunk. Megtudtuk, hogy az írek és a magyarok bizonyos szempontból rokonlelkek, de az írek azért általában derűsebbek, és képesek bármiből viccet csinálni – beleértve magukat is. A kultúra Írországban – és Galwayben – nincs intézményekbe zárva, lépten-nyomon találkozhatunk vele.

Az ír kultúra szíve: Galway

Az est első vendége Írország magyarországi nagykövete, Ronan Gargan volt, aki a Dublinhoz közeli Drogheda (a városnév jelentése kb.„a gázló hídja”) városában született, és nőtt fel. Szülővárosa az egyik legrégebbi, történelmi szempontból is jelentős ír település.

A nyugati parton fekvő Galwayt tartják az ír kultúra szívének, több okból is. Egyrészt jelentős nyelvi központ: egyike annak a nagyon kevés helynek, ahol valóban hallani még ír szót a mindennapokban. (A nagykövet elmondta: bár az alkotmány szerint Írország hivatalos nyelve az ír, mára mindössze kb. 80 ezren beszélik napi szinten az angol mellett – erről korábban itt írtunk). A városban nemcsak a sajátos kelta eredetű nyelv, de a kelta hagyományok is elevenen élnek – mindez vissza is köszön az idei év kulturális fővárosi programjaiban, amelyet a négy ősi, kelta évszak köré csoportosítottak.

Látnivalók Galwayben és környékén…

Galway izgalmas, élénk, művészettel és kreativitással teli, egyedi hangulatú egyetemi város, tele kulturális eseményekkel, fesztiválokkal, hagyományőrző programokkal. Itt komoly tradíciói vannak az utcai performanszoknak és az élő zenei koncerteknek is – ez is erősen megjelenik a programban. Galway és környéke évszázadok óta vonzza a művészeket, a filmeseket is: az ötödik olyan város a világon, amelyet az UNESCO a film városa címmel tüntetett ki. Számos múzeum várja a látogatókat, de nagyon erős gasztronómiában is. Ronan Gargan szerint az ír tengeri ételeket, a helyi kávézók és kocsmák világát is érdemes felfedezni erre járva, a nyüzsgő, színes hétvégi piacok pedig szerinte remek betekintést nyújtanak a helyiek életébe.

Galway környéke is számos izgalmas és szép látnivalót rejt: mindenképpen érdemes kisebb kirándulások keretében felfedezni Connemara sziklás, hegyes-völgyes környékét, benne a helyi nemzeti parkot, amelyet Oscar Wilde csak „vad gyönyörűség”-ként jellemzett. A kis óceánparti városkák – ahol például tradicionális módon füstölik a helyben fogott halakat – egyedi hangulatot árasztanak. Az itteni atlanti partvidéken sétálgatás önmagában is különleges élményt nyújt.

…és az EKF programjában

A kulturális fővárosi programot sajnos márciusban a koronavírus-járvány miatt fel kellett függeszteni, számos rendezvényt elhalasztottak vagy lemondtak. A szervezők és a helyiek összefogásával, hatalmas munkával sikerült azonban nagyon rövid idő alatt újragondolni az eredeti terveket, és megújult, COVID-biztos formában megvalósítani a legtöbb eseményt. (A kulturális évadról írt rövid összefoglalónk itt olvasható.) „Ní neart go cur le chéile”, azaz „Nincs erő egység nélkül” tartja a nagykövet kedvenc ír mondása – ezt jól példázza ez az együttműködés is.

Számos helyi színházi előadás, táncelőadás került végül színpadra, és jutott el online formában a nagyözönséghez, több most is megtekinthető az EKF hivatalos honlapján. Ronan Gargan egyik személyes kedvenceként a Tükörpavilont emelte ki a programból: John Gerrard tükörből és ledkijelzőkből álló, Connemara dombján elhelyezett installációján az ír tájjal és történelemmel találkozhatunk, nagyon izgalmas formában.

csesze_ie2.png

A rendkívüli helyzet miatt a kulturális fővárosi évad programjai kivételesen átnyúlnak majd a következő évre is: tavasz végéig még számos eseményt terveznek.

Tizenegy év ír tapasztalata egy magyarországi pékségben

Az est másik vendége Pécsi Attila volt, aki eredetileg rövidebb időben gondolkodott, mikor 2007-ben munkalehetőség után kutatva párjával Írországba utazott, végül tizenegy évig maradtak. Megjárták a vendéglátós szamárlétra szinte összes fokát, hazaköltözésük előtt már mindketten vezető pozícióban voltak, de szerettek volna új szintre lépni. Ezt az új szintet pedig a saját vállalkozás, egy budapesti ír pékség, az Arán beindítása jelentette számukra 2018-ban. Itt a klasszikus szódás kenyéren kívül számos – hagyományos és idényjellegű – ír péksüteményt megkóstolhatunk. (Az arán szó írül kenyeret jelent.)

Impressziók és látnivalók

Pécsi Attiláék tizenegy év alatt sokat utaztak az országban. A Dublinba látogatóknak feltétlenül ajánlja a helyi Guinness sör múzeumát, amely szerinte mintapéldája annak, hogyan érdemes egy világmárkának hasonló vállalkozásba fognia. Emellett szerinte kár kihagyni Kilmainham Gaol börtönmúzeumát is, amely az 1916-os eseményekben is fontos szerepet játszott. Galway környékén szinte kötelező a nyolc kilométer hosszan, közel kétszáz méterre az óceán fölé magasodó függőleges sziklafal, a Moher-sziklák (Aillte an Mhothair) meglátogatása.

Galway Pécsi szerint olyan, mint Dublin kicsiben: aki valamiért nem boldogul a fővárosban, azt általában magával ragadja a kisebb, de multikulturális város laza és befogadó légköre. Az írek eleve nagyon toleránsak és alapvetően pozitív a mentalitásuk, nem nehéz – persze jó angol nyelvtudással – kint boldogulni. Szerinte, ha valaki nem találja meg a helyét Írországban, annak inkább magában kell keresnie a hibát.

Az írek és a magyarok

A magyarokat és a magyar történelmet szerinte elég jól ismerik az írek, és gyakran vonnak párhuzamot a két nemzet történelme, az idegen hatalmak elnyomásának tapasztalatai közt. Sokban hasonlít is a két nép: a vendégszeretet és a nyitottság szerinte közös jellemzőnk, ugyanakkor az írek mentalitását jóval pozitívabbnak látja. Nagyon szereti az írek humoros életfelfogását, és azt, hogy mindenből, a szinte mindig borúsnak tűnő időjárásból is könnyen viccet csinálnak. Kedvenc ír mondása is ezt mutatja: „Jobb örülni az esőnek, mert az úgyis esni fog!”.

csesze_ie3.png

A képen Pécsi Attila Szederkény Olgával.

A beszélgetés teljes hosszában végignézhető
Facebook oldalunkon.

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

epk1.pngEgyedülálló, közvetlen eszközként minden uniós polgárnak lehetőséget biztosít arra, hogy egy számára fontos ügyet az uniós intézmények figyelmébe ajánljon – ez az európai polgári kezdeményezés (EPK). Ha elég támogató áll egy ügy mellé, akkor az Európai Bizottságnak mindenképpen foglalkoznia kell vele. Bár elég sok, egymillió aláíróra van szükség legalább hét tagállamból, több ügy már eljutott a döntéshozókig. Folyamatban van a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése a nemzeti régiók védelmében, és nemrégiben egyszerűsödött az EPK folyamata – az európai polgári kezdeményezés hetén ezért is érdemes áttekinteni, hogyan élhettek ezzel a jogotokkal.

0 Vissza

dia3.PNGIdén Galway Európa egyik kulturális fővárosa, ezért az Egy csésze Európa sorozatunkban most Írországba látogatunk. A hónapban továbbra is foglalkozunk a mindenre hatással levő digitalizációval: egy minikonferencián az adatvédelem kényes kérdéseit járjuk körül, a Kutatók Éjszakáján pedig a digitális készségfejlesztés kerül fókuszba, és szó lesz a design thinking módszertanáról is. A tervezett szigorító intézkedésekre tekintettel az e havi eseményeinket online formában rendezzük meg.

1 Vissza

galway1.jpgIdén Rijeka mellett egy másik vízparti város, Galway viseli Európa kulturális fővárosi (EKF) címét. Írország negyedik legnagyobb városa az Atlanti-óceán partján fontos központja az ír hagyományoknak és az ír nyelvnek, ami nagy hangsúlyt kap a kulturális évad programjában is. A nyelv – migráció – táj témái hármas sorvezetőként vonulnak végig a programon. Ahogy azt az EKF egyik emblematikus képe, az esőre váró birka is mutatja: a város nem volt rest egy kicsit kifigurázni saját mindennapjait. Bár a koronavírus-járvány átírta a programokat, számos izgalmas kulturális projektnek adott és ad még otthont idén Galway. Ezekről mind szó lesz az Egy csésze Írország estünkön – amelyet a tervezett szigorító intézkedések miatt online tudtok követni.

0 Vissza

tura1.jpgTúrabakancsban Európában: az európai túrázás története

Európában a kényszerű karantén ideje alatt nagyon sokan újra felfedezték lakóhelyük tágabb környezetét, a természetben haladó túra- vagy bicikliútvonalakat. A mostani ősz is kirándulásra csábító: a természetet legszebb színpompájában láthatjuk még egy rövid ideig. Írásunkban az Europeana segítségével az európai túrázás hagyományait mutatjuk be.

0 Vissza

csesze6.jpgAkár a soros (vagy a rendezvényen elhangzott freudi nyelvbotlás szerint „sörös”) elnökség mottója is lehetne. Ez azonban nem egy mottó, hanem az Egy csésze Németország estünk díszvendége, Johannes Haindl német nagykövet kedvenc idézete. A nagykövet és Póth Attila, az ARD magyarországi tudósítója mesélt nekünk Németországról és a németekről – kiderült többek között, hogy valóban rettentően nehéz feladatok tornyosulnak most a német elnökség előtt, hogy Magyarországra különösen figyelnek Németországban, és az is, hogy a Hochdeutsch (irodalmi német) ismerete sok esetben nem elég a boldoguláshoz.

2 Vissza

digit_irastudas.pngÚj időket élünk, amelyben az online jelenlét sokkal nagyobb szerepet játszik életünkben, mint akár csak egy évvel ezelőtt. A digitalizáció erősödésével rengeteg új eszköz került a kezünkbe. De mennyire tudjuk ezeket a modern megoldásokat használni? EU-s körkép a digitális írástudásról.

0 Vissza
süti beállítások módosítása