vakcina1.pngAhogy az Európa Pont legutóbbi online beszélgetésén is elhangzott: a megbízható és mindenki számára elérhető oltás kulcsfontosságú ahhoz, hogy túljussunk a COVID-járványon és életünk visszatérhessen megszokott medrébe. Ezt az EU többek között oltóanyag-stratégiájával segíti, amelyben piaci erejét kihasználva az egész közösség számára szerez be és foglal le oltóanyagokat különböző cégektől, eddig összesen 2,6 milliárd dózis mennyiségben. Röviden összefoglaltuk, mit érdemes tudni az eddigi megállapodásokban szereplő oltóanyagokról.

ey1.pngA kulturális és kreatívipar Európa gazdaságának egyik nagyon fontos motorja. A koronavírus-járvány előtt ez a terület volt az EU egyik legnagyobb munkaadója is. A kontinens leggyorsabban növekvő ágazatait foglalta magában, és jelentősen hozzájárult az EU GDP-jéhez. Ez a szektor lett ugyanakkor a pandémia egyik legnagyobb vesztese: átlagosan nagyjából a harmadával csökkent az iparág bevétele, de volt olyan ágazat, amelynek 90%-os visszaesést kellett elkönyvelnie. Az EY tanácsadó cég az Európai Szerzői Jogvédő Társaságok Szövetsége (GESAC) megbízásából készített friss, átfogó tanulmányban foglalta össze az iparág elmúlt egy évét, felvázolva a lehetséges kiutakat is, valamint, hogy az ágazat hogyan játszhatna kulcsszerepet Európa talpra állításában.

0 Vissza

mm1.pngA megbízható és mindenki számára elérhető oltás kulcsfontosságú ahhoz, hogy életünk visszatérhessen a megszokott – vagy valami ahhoz hasonló – kerékvágásba. „Bármelyik vakcinát ezerszer inkább ajánlom, mint a megbetegedést és annak lehetséges komplikációit” – mondta a vakcinák biztonságával kapcsolatban Dr. Merkely Béla professzor, a SOTE rektora. Vele és Marofka Ferenccel, az Európai Bizottság gyógyszerügyi szakértőjével beszélgettünk az EU vakcinastratégiájáról, a jelenlegi járványhelyzetről és a kilátásokról.

3 Vissza

szavak_cover.PNG2020 sok szempontból példátlan év volt: életünk a koronavírus-járvány miatt fenekestül felfordult Budapesttől Tallinnig, Iborfiától Pinhãoig. A rendkívüliség tükröződik a tavalyi év szavában, pontosabban szavaiban is. Az Oxfordi Angol Szótár készítői minden évben kiválasztják az adott év legjellemzőbb szavát – 2020 annyira különleges volt, hogy nem tudtak egyetlenegy mellett dönteni.

0 Vissza

oscar.pngIsmertették a legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-jelöltjeinek tizenötös listáját – sajnos a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nem szerepel köztük.  Ott van viszont hat európai, köztük négy uniós ország filmje – posztunkból kiderül, melyek ezek.

1 Vissza

salla1.png„Meleg szív: megvan – meleg idő: jön”: Európa északi szegletéből jelentkezne a nyári olimpia megrendezésére Finnország egyik leghidegebb városa. Első hallásra viccesnek hangzik, de ha belegondolunk, valójában egyáltalán nem az. Üzenetértékű a kezdeményezés: ha nem változtatunk jelenlegi életvitelünkön, korábban sosem gondolt éghajlati változások fordíthatják fel fenekestül életünket – és nemcsak a sarkkörön túl.

0 Vissza

pt1.pngNegyedszerre vezeti Portugália az EU Tanácsát soros elnökként. Feladata most sem egyszerű: a pandémia és az azt követő gazdasági visszaesés kezelése, a brit kilépés sok feladatot ad a portugáloknak, emellett számos hagyományos és rendkívüli eszköz beindítása is erre a félévre esik.

0 Vissza

carnival-4865893_960_720.jpg

Korábban írtunk a farsangi / karneváli ünnepségekről, amelynek számos európai országban komoly hagyománya van. A karneválok általában a nagyobb városokra jellemzőek, ugyanakkor a vidéknek is megvan a tipikusan télbúcsúztató-tavaszváró pogány rituálékhoz kapcsolódó farsangi szokásrendszere. A mi busójárásunkhoz hasonló fesztiválokkal találkozhatunk a volt jugoszláv országokban, Romániában, Bulgáriában, északabbra Csehországban és Lengyelországban, Svájcban és Németországban, de délebbre, Olaszországban és Spanyolországban is.

0 Vissza
Címkék: farsang busó
süti beállítások módosítása