sor1.pngNovember-december nem igazán kedvez az idényzöldségeknek. Sört viszont mindig kapni, és a nyirkos, szürke napokon jól esik egy tipikus bajor étel, a melengető, tápláló sörleves. Posztunkból kiderült, mióta és milyen alkalmakkor fogyasztották, és az is, hogyan tudjuk ma reprodukálni.

0 Vissza

kozonseg.jpgAz év utolsó hónapjára ismét sokszínű programmal készültünk: december 6-án, Miklós napon Szederkényi Olgával utánajárunk, milyen hagyományok övezik a Mikulás vagy a Télapó ünnepét kontinensünkön. December hagyományosan az emberi jogok hónapja is: filmklubunkban egy velencei nagydíjas francia drámát vetítünk, amely az önrendelkezés és az abortusz témáját járja körül, Szaharov-estünkön pedig az Európai Parlament Szaharov-díjával idén kitüntetett iráni nők helyzetéről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel. Tartsatok velünk!

0 Vissza

komposzt.png2024-től minden tagállamban uniós előírás lesz a háztartásban keletkező biohulladék elkülönített gyűjtése és hasznosítása. Ennek legegyszerűbb és kézenfekvőbb módja a házi vagy közösségi komposztálás. Büdös, odavonzza a rágcsálókat és kártevőket, időigényes – számos tévhit övezi a folyamatot, amely valójában meglehetősen egyszerű, és pici odafigyeléssel mindenki csak jól jár vele. Bár a hazai szabályozás részletei még nem ismertek, akárhogy lesz is, érdemes tájékozódni és belekezdeni, aki még nem tette. Ebben segítünk most egy picit.

0 Vissza

tok.pngLehet, hogy már az idény végéhez közeledünk, de most igazán jó áron lehet kapni sütőtököt! Ha kipróbálnál valami újat, valami izgalmasabbat a narancsszínű zöldségből, akkor figyelmedbe ajánljuk Mantova különlegességét: a fűszeres-édes-kesernyés töktöltelékes tésztát.

0 Vissza

9.jpgNovemberben megbeszéljük, hogyan alakítja Európa biztonságpolitikáját az Ukrajna elleni orosz agresszió és az Izrael és Hamasz közötti háború, Egressy Zoltán monodrámáját Gubík Ági adja elő, és ennek kapcsán az uniós áldozatvédelmi kampányról is beszélgetünk. Szederkényi Olgával az európai okosturizmus idei fővárosába, Páfoszba látogatunk, filmklubunkban pedig az Intenzív találkozások című, Cannes-ban bemutatkozó francia filmet vetítjük. Tartsatok velünk – klikk a regisztrációhoz és a részletekért!

0 Vissza

videk_cpver.pngEgyre gyakoribb, hogy fiatalok – de akár középkorúak is – pörgős városi életüket hátrahagyva vidékre költöznek. Mi motiválja őket, hogy kilépjenek komfortzónájukból, feladva addigi megszokott kényelmüket? Vagy valamiért épp csak ott tudják megtalálni a harmóniát?  Két „kiköltöző” osztotta meg velünk gondolatait erről: Nagy Alexandra színésznő, aki tíz év hiperintenzív budapesti pörgést cserélt egy 160 fős falu nyugalmára nem olyan rég Nógrádban, és Kollár-Klemencz László, aki már jó ideje egy Szentendre melletti tanyán él családjával és állataival.

0 Vissza

tanar.pngEurópa-szerte jelentős hiány mutatkozik tanárokból, a tanári pályához kapcsolódó feltételek miatt pedig nemrégiben több országban is utcára vonultak vagy egyéb módon tiltakoztak a tanárok. A munkakörülményeknek, megbecsültségnek csak egyetlen, ám igen jelentős tényezője a fizetés. A tanárok nemzetközi napjára készített európai felmérés alapján éppen ezért megnéztük, melyik tagállamban milyen bérre számíthat jelenleg egy kezdő (alapfokon tanító) pedagógus.

1 Vissza

nagymeno0.pngOktóberben két igazi nagyágyú is vendégünk volt az Európa Pontban. Hogyan tudott Zsiga Melinda kickbox-bajnok erőt meríteni traumáiból és megpróbáltatásokkal teli gyermekkorából? Belevágna-e újra a Sziget Fesztivál megalapításába Gerendai Károly, ha ma lenne 23 éves? Ezt is megtudhatjuk a beszélgetésből, amely a blogon egészben visszanézhető, podcastunkon pedig meg is hallgatható.

0 Vissza
süti beállítások módosítása