soteuhu.pngIndul az őszi évad az Európa Pontban. Szeptemberben Navracsics Tiborral és Balázs Péterrel azt elemezzük, mit várhatunk az Európai Uniótól és intézményeitől a 2024–2029-es időszakban, és érkeznek hozzánk a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál európai íróvendégei is. Részletek és regisztrációs linkek a posztban, tartsatok velünk!

 

Az Európai Tanács elfogadta a 2024–2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendjét, Ursula von der Leyen pedig ismertette az Európai Parlamenttel a következő Európai Bizottságra vonatkozó politikai iránymutatásait. Az új Európai Parlament a Bizottság és a Parlament vezetőjét újraválasztotta, így Ursula von der Leyen és Roberta Metsola továbbra is hozzájárul az EU jövőjének alakításához.

ujeuropa_cover_ep_v6.jpg

 

Őszi első eseményünkön, szeptember 25-én két volt európai uniós biztos – Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, illetve Balázs Péter korábbi külügyminiszter, a CEU emeritus professzora – beszélget arról, milyen irányba fejlődik Európa, milyen szerepe lesz az egyes tagállamoknak és az Európai Unió intézményeinek az új politikai ciklusban. A moderátor Inotai Edit újságíró, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID) főmunkatársa lesz. A beszélgetés immár hagyomány az Európa Pontban: a két miniszter már tavaly és tavalyelőtt is elemezte nálunk az EU jövőjét Ursula von der Leyen évértékelőjét – mindkét beszélgetés összefoglalója blogunkon elolvasható (emellett videón megnézhető és podcastunkon is végighallgatható, a 2022-es itt, a tavalyi pedig itt.). Érdemes visszanézni, az idő mennyire igazolta vendégeink meglátásait!

 

A beszélgetést követő állófogadáson informálisabb keretek között is folytathatjátok a beszélgetés előadóinkkal. Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles – ezt szokás szerint Tixa-oldalunkon tudjátok megtenni –, ha pedig nem jöttök, élőben online is követhetitek Facebook-oldalunkon, illetve az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán is.

459391299_1175430804103252_1755931390322943258_n.jpg 

 

Szintén hagyomány, hogy évről évre igyekszünk kapcsolódni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz. Így lesz ez idén is: szeptember 27-én ismét szervezünk panelbeszélgetést aktuális európai és irodalmi témákról a könyvfesztiválra érkező írókkal, kiváló hazai irodalmárok és könyvkiadók közreműködésével. A fesztivál kiemelt díszvendége Franciaország, így a napot ehhez kapcsolódó beszélgetéssel indítjuk, de lesz szó többek közt az Európai Unió idén 15 éves Irodalmi Díjáról, a mai közép-európai irodalom múltfeldolgozásáról, és szervezünk kiadói kerekasztalt a Kreatív Európa műfordítás-projektjeiről is. Az Európai Írótalálkozó gazdag program részleteiről a Facebook-eseményben tudhattok meg többet.

 

09_writer_24euponta2_03_002.jpg 

 

Borítókép: Navracsics Tibor és Balázs Péter 2023-as beszélgetése az Európa Pontban


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2418493010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása