istock-1780524288.jpgKellemesen krémes, mégis izgalmas krémleves Norvégiából, amelyben a csicsóka földes íze tökéletesen harmonizál az édeskés sárgarépával. Klikk a receptért és más érdekességekért!

Idén a sarkkörön túli norvég város, Bodø lesz az egyik európai kulturális főváros, ehhez kapcsolódik Egy csésze Európa sorozatunk következő rendezvénye is jövő kedden, így havi receptünknek mi is egy norvég fogást, a sárgarépa-csicsókakrémlevest választottuk.

 

Kezdjük a fő alapanyaggal és annak nevével! A csicsóka az amerikai kontinens 17. századi felfedezői révén került Európába. Egyiküket, a francia Samuel de Champlaint az articsókára emlékeztette az íze, a növény virága pedig hasonlít a napraforgóra, ezért az olaszok girasole articiocco (napraforgó-articsóka) néven kezdték emlegetni. Innen terjedt a növény a britekhez, ahol a girassole-ból Jeruzsálem lett, így a csicsóka egyik neve máig jeruzsálemi articsóka – annak ellenére, hogy sem a városhoz, sem az articsókához nincs köze. Magyarul a csókapityóknak, földialmának és tótrépának is hívják.


istock-1181066863.jpg
Fotó: arina7, iStockphoto

 

A csicsóka íze azért inkább a krumplira és az édesburgonyára emlékeztet, kis földes és édeskés-diós karakterrel. Itthon nem alapzöldség, de egyre több nagyáruházban, piacon és őstermelőtől is kapható, a burgonya és az édesburgonya közti áron. Könnyen termeszthető, nem igényes, télen is elérhető – ezért lehetett népszerű az északi zordabb klímán, így Norvégiában is –, és jótékony élettani hatásai miatt érdemes is fogyasztani a vitaminhiányos hónapokban. A norvég éghajlat, a viszonylag hosszú napsütéses napok és a hűvös idő tökéletes feltételeket teremt a sárgarépának is – amely annál édesebb, minél északabbra termesztik az országban. Ez levesünk másik fő alapanyaga. Íme a receptünk, a VisitNorway nyomán.

 

Hozzávalók


A leves

  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj)
  • 40 dkg csicsóka
  • 2 sárgarépa
  • 1 darab hüvelykujjnyi nagyságú friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt bors
  • 1 liter zöldségalaplé


A levesfeltét

  • két db csicsóka
  • egy sárgarépa
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj)
  • friss petrezselyem

 


Elkészítés


A leves


Hevítsd fel az olajat egy széles lábasban, és dinszteld meg rajta a finomra vágott hagymát, amíg megpuhul és áttetszővé válik.


A csicsókát alaposan sikáld meg (nem kell meghámozni) és vágd fel. Hámozd meg a sárgarépát, a gyömbért és a fokhagymát, és vágd közepes méretű darabokra.


Tegyél mindent a fazékba, és néhány percig alaposan párold. Add hozzá a zöldségalaplevet, forrald fel, vedd lejjebb a hőfokot, és hagyd a levest 15-20 percig főni, vagy amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.


Botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítsd teljesen simára a levest. Add hozzá a citromlevet, sót és borsot ízlés szerint. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsd fel.

 


A levesfeltét


Az articsókát és a sárgarépát vágd a lehető legvékonyabb szeletekre, sajt- vagy zöldségszeletelő segítségével. A szeleteket papírtörlővel alaposan szárítsd meg.


Hevítsd fel az olajat egy magas falú serpenyőben. Tedd bele a zöldségszeleteket, és oldalanként néhány perc alatt pirítsd aranybarnára.  Tedd papírtörlőre, hogy eltávolítsd a felesleges zsiradékot.


Merd a levest mély tálkába, tedd rá a sült zöldségeket és díszítsd kevés apróra vágott petrezselyemmel.

 

Håper det smaker, azaz jó étvágyat!

 


Borítókép: arina7, iStockphoto

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6018385375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása