soteu22_fbcover_navuj.png

 

A nyári szünet után rendesen belekezdünk: a hónap első programja során volt uniós biztosokkal elemezzük ki a Bizottság elnökének évértékelő és új irányokat bemutató SOTEU-beszédét, a következőn pedig már az aktuális energetikai kilátásokat és a téli gázhelyzetet vizsgáljuk meg a téma legjelesebb hazai képviselőivel. A hónap végén az irodalomé és a tudományé lesz nálunk a főszerep: Európai Írótalálkozónkon ismét a kontinens kiemelkedő elsőkönyves alkotóival beszélgetünk, a Kutatók Éjszakájára pedig ezúttal többek közt egy kis élménybiológiával, a COVID- és rákkutatás újdonságaival és az európai éghajlati paktum aktualitásaival készülünk. Tartsatok velünk!

 

Első programunkon, szeptember 15-én az Európai Bizottság két korábbi magyar biztosa, Balázs Péter és Navracsics Tibor elemzi von der Leyen elnök idei programadó #SOTEU beszéde alapján az EU elmúlt egy évét és a jövőbeli kilátásokat. 2010 óta hagyomány, hogy szeptemberben az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben foglalja össze az elmúlt év eredményeit, az Unió előtt álló legjelentősebb kihívásokat, és megjelöli a következő időszak prioritásait. A beszédet az EP strasbourgi ülésén vita követi. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szeptember 14-én tartja meg aktuális beszédét.

 

 

Ezt követően, 22-én az egyik legégetőbb témát járjuk körül szakértőinkkel: Hová tartasz, drága energia? című beszélgetésünkön ugyanis a jelenlegi európai energiahelyzetről beszélgetünk. Olyan aktuális és kulcsfontosságú energiaellátással kapcsolatos kérdésekre keressük a válaszokat, hogy lesz-e a lakosság és a vállalatok részére elegendő gáz télen, lesz-e szükség korlátozásokra, megszorításokra, előfordulhat-e, hogy nagymértékű energiahiány lép fel a közeljövőben. Mire számítsunk, és hogyan készüljünk fel a lehetséges kimenetelekre és hogyan befolyásolja mindez a fenntarthatósági törekvéseket, célkitűzéseket? Mindezeket megvitatjuk vendégeinkkel, Pletser Tamással, az EMEA olaj-, és gázipari elemzőjével (Erste Befektetési Zrt.), Sverla Viktorral, a MOL stratégiai igazgatójával és Bart Istvánnal, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatójával. A beszélgetést Inotai Edit vezeti.

 

 

Szeptember 30-ra két programmal is készülünk: az Európai Írótalálkozón reggeltől estig öt panelbeszélgetésre várjuk az Európai Elsőkönyves Fesztivál résztvevőit az idei budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódóan. Az alkotók olyan kérdéseket járnak körül, mint a növekvő Kelet-Nyugat távolság; a múltfeldolgozás a művészetben; a másság mint kihívás, az egyenlőtlenségek a társadalomban és a családban; vagy a testi, lelki, szellemi egészség és betegség problémái a mai európai irodalomban.

 

Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja a EUNIC és a budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közös programja, a Francia Intézet Európai Kreativitás programjának támogatásával, egyben a Kutatók Éjszakája bevezető eseménye. A rendezvényen angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

 

Ugyanezen a napon, 30-án este a tudomány iránt érdeklődőket várjuk, mint már oly sokszor a Kutatók Éjszakáján. Ez egy Európa-szerte minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén megrendezett ingyenes programsorozat, amelynek legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.