oko2.pngAz EU Ecolabel logóval harminc éve találkozhatunk. Ha ezt a minősítő címkét látjuk egy terméken, biztosak lehetünk benne, hogy használata kevésbé terheli a környezetet. A védjegyet jelenleg Európa-szerte mintegy 84 ezer termék vagy szolgáltatás használhatja a tisztítószerektől kezdve a papírárun és a bútorokon át egészen a turisztikai szálláshelyekig.

1992-ben lépett hatályba a 880/92/EGK számú rendelet a közösségi szintű ökocímke rendszeréről (ezt később felváltotta a jelenleg hatályos 66/2010/EK rendelet). Az ökocímke rendszer a fogyasztási cikkeket – az élelmiszerek, italok, gyógyszerek, állatgyógyászati készítmények és orvosi eszközök kivételével – és a szolgáltatásokat jelölheti. A rendszer célja kettős: egyrészt elősegíti olyan termékek tervezését, gyártását, forgalmazását és használatát, amelyek a piacon lévő hasonló funkciójú termékekhez képest kedvezőbb környezeti teljesítményt nyújtanak, másrészt tájékoztatják a fogyasztókat, és felhívják a figyelmet a termékek környezeti hatásairól.

Az EU Ecolabel csak kiváló teljesítményű és egyben környezetkímélő termékekre és szolgáltatásokra kerülhet fel. Az ilyen termékek és szolgáltatások környezeti terhelése teljes életciklusuk során –  a nyersanyagok előállításától a termelésen, csomagoláson, szállításon és használaton át a hulladékká válásig, végül az ártalmatlanításig – bizonyítottan alacsonyabb a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. Az EU ökocímke igazolja az  állat- és növényvilágot károsító veszélyes anyagok felhasználásának minimalizálását is. Használatuk megtakarítást jelent a vásárlók számára is, hiszen a követelmények biztosítják, hogy az uniós ökocímkés termékek hatékonyságuk révén csökkentik a vásárló energia- és vízfogyasztását.

A környezetbarát termékek iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy az ökocímkével ellátott termékek száma a valaha regisztrált legmagasabb. Az érdeklődés a világjárvány idején is növekedett, és mostanra elérte a közel 84 ezret. A legnagyobb növekedést a turistaszállás-szolgáltatás, a textil- és a papíripar esetében regisztrálták. A 2021. szeptemberi állás szerint a legtöbb engedélyt Németországban (17%), Franciaországban (16%) és Olaszországban (15%) adják ki, a legtöbb minősített termék Spanyolországból (21%), Olaszországból (16%) és Franciaországból (10%) származik. Magyarországra 9 engedélyt adtak ki, összesen 89 termékre. (Egy-egy engedély több azonos termékcsoportba tartozó terméket foglalhat magában.)

Független szakértők ellenőrzik folyamatosan, hogy az EU ökocímkés termékek megfelelnek-e a követelményeknek: a védjegyezésért nem az ipar, hanem egy tőle független szervezet felel. A minősítési kritériumok – tisztítószerektől kezdve a ruházaton át az elektronikáig – termékcsoportonként nyilvánosak. Az ökocímke odaítélése Magyarországon a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. feladata.

A környezetbarát vásárlási szokások kialakulása ösztönzően hat a gyártókra, szolgáltatókra, forgalmazókra, a jó minőségű és kedvező környezeti tulajdonságú termékek előállítására, forgalmazására, azaz a környezetbarát gazdasági szerkezet kialakítására.

A minősítést elnyert gyártók és szolgáltatók a forgalomba hozott termékein, a velük kapcsolatos tájékoztatóban vagy reklámban jogosultak az Európai Uniós ökocímkét használni, és annak előnyös környezeti tulajdonságaira hivatkozni. A fogyasztók pedig könnyen felismerhetik a hivatalosan is elfogadott „zöld” termékeket az egész Unióban. Az alábbi oldalon megtalálhatjuk az uniós minősítést elnyert termékek katalógusát.

Az Európai Unió ökocímkéje kiegészíti a nemzeti címkék rendszerét (a magyar nemzeti címke a Környezetbarát termék védjegy). Előnye abban áll, hogy egyszerűsíti és átláthatóbbá teszi a rendszert: ugyanazok a feltételek vonatkoznak az adott termékre az egész EU-ban, függetlenül attól, melyik tagállamban állítják elő vagy értékesítik. Így elkerülhető, hogy minden országban külön-külön kelljen pályázni. Ez persze nem teszi feleslegessé a tagállamokban alkalmazott nemzeti ökocímke-rendszereket, azok továbbra is együtt létezhetnek az unióssal.

okocimke_v2.png

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6817781812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása