gyak0.jpgElindult a jelentkezés, még a hónap végéig lehet pályázni az Európai Bizottság fizetett gyakornoki pozícióira. A program már sok tízéve működik, és aki részt vett benne, nem bánta meg: Európa egyik legjelentősebb intézményének dolgozni nemcsak egyedülálló, a munkáltatók által is értékelt tapasztalat a pályakezdőknek, de egy életre szóló  élmény is.

Mindenki nyer

Ahogy már korábban írtunk róla, az Európai Bizottság gyakornoki programja igazi win-win kezdeményezés: előnyös a fogadó intézménynek, amely minden évben számos lelkes és motivált jelentkező munkájával számolhat, és hasznos a jelentkezőknek is, akik első kézből szerezhetnek tapasztalatot az EU egyik legfontosabb intézményében. Ahogy Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője fogalmazott ezzel kapcsolatban: a program egyedülálló lehetőség arra, hogy az érdeklődők megismerjék belülről az EU működését, és sokszínű nemzetközi környezetben szerezzenek gyakorlati tapasztalatot. Mindezek nemcsak uniós karrierépítésnél jelenthetnek hatalmas előnyt, de bármilyen nemzetközileg aktív cég, vagy akár az államigazgatás számára is vonzó lehet az ilyen háttérrel rendelkező munkavállaló.

Éppen ezért minden évben több ezren jelentkeznek az öthónapos gyakorlatra. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a programról és a pályázásról.

1. A jelentkezés online történik

Az egész jelentkezési folyamat a Bizottság gyakornoki oldalán keresztül zajlik. Itt ki kell tölteni egy önéletrajzként szolgáló részt, benne minden tanulmányt, nyelvtudást, tanulmányok melletti releváns tevékenységet, munkatapasztalatot, illetve a megpályázott helyeket (főigazgatóságokat) kell megadni. Ugyanitt egy-egy rövid motivációs levelet is fel kell tölteni. Ez tulajdonképpen online jelentkezési lap, amit többször meg lehet nyitni szerkesztésre, egészen addig, amíg a jelentkező fel nem adja teljesen összeállított anyagát. A jelentkezésben hivatkozott minden dokumentum – a diplomák, nyelvvizsgák, egyéb tevékenységek igazoló dokumentumai – másolatát az online jelentkezéshez kell csatolni.

2. A jelentkezéshez Bachelor (BA) szintű diploma szükséges

A programban való részvételhez minimálisan egy felsőfokú intézményben, legalább hároméves képzés során szerzett diploma szükséges. Ezen kívül nincsen megkötés a diploma területére – bár a legtöbben jogi, valamilyen nemzetközi, államigazgatási vagy közgazdász diplomával rendelkeznek, nem kizáró ok más diplomával jelentkezni. Sőt, az egyes szakterületekért felelős főigazgatóságoknál előny is lehet az oda passzoló, specializáltabb végzettség.

3. Nincs korhatár

Bár a gyakornoki programban elsősorban pályakezdők, friss diplomások vesznek részt, a jelentkezésnél nincs életkorra vonatkozó megkötés. Örökifjak, az EU működésére kíváncsi, tapasztaltabb érdeklődők jelentkezését is várják!

4. English – français – Deutsch: ezek nélkül nem megy

Bár az EU-nak jelenleg 24 hivatalos nyelve van, a Bizottság (és általában az EU-s intézmények) gyakornoki programjaiban elvárás az EU három munkanyelvéből (angol, francia vagy német) legalább egynek a munkavégzéshez szükséges ismerete (C1 vagy C2 a közös európai referenciakeret szintek alapján). Erre praktikus okokból van szükség: bár minden tagállam hivatalos nyelve egyben az EU-ban is hivatalosnak számít, a munka mégis első sorban a három munkanyelven (első sorban angolul és franciául) zajlik. Ezek mellett még legalább egy nyelvet erős középszinten (B2) kell beszélni.

5. A gyakorlat ideje öt hónap

Az Európai Bizottságnál a klasszikus gyakornoki program tavasszal március elején indul és július végéig tart, az őszi program pedig októbertől február végéig fut.

6. Kétszakaszos kiválasztási folyamat: első cél a Kék könyv

A jelentkezési határidő után a beérkezett jelentkezéseket független szakemberek értékelik ki, a jelentkezők anonimitásának megőrzésével. A legsikeresebb 3000 jelentkező bekerül a Bizottság ún. Kék könyvébe (Blue Book), erről 10-12 héten belül értesítést kapnak a jelentkezők. A gyakornokokat fogadó főigazgatóságok, kabinetek és képviseletek innen választják ki az adott időszak gyakornokait. sikeres „kékkönyvesek” ezzel egyidőben kapnak egy kontaktlistát azokhoz a gyakornokokat fogadó helyekhez, akik fogadják a pályázók megkereséseit. Ezután a jelentkezőn áll, hogy „lobbizik”-e ezeknél a helyeknél. Néhány fogadóhely szeret még plusz egy interjút / felvételi beszélgetést szervezni az esélyesnek gondolt jelöltekkel, de a legtöbben a már korábban elkészített pályázati anyag alapján döntenek.

7. Nem ingyenmunka!

A programban résztvevők minden hónapban nagyjából 1230 euró (kb. 440 000 forint) ösztöndíjat kapnak, plusz az (oda- és vissza-)utazásukat is állja az intézmény. Ez fedezi a kinti megélhetés költségeit.

8. Lehet egyszerre több uniós intézményhez is pályázni

Ha valaki szeretne más uniós intézményhez is pályázni egy időben, nincs akadálya. Az EU összes intézménye fogad ugyanis gyakornokokat hosszabb-rövidebb időre – mindezekről (feltételekről, jelentkezési határidőkről, ösztöndíjakról, stb.) itt írtunk legutóbb. Az viszont kizáró ok, hogy ha valaki már korábban nyert hasonló pályázaton, és legalább hat hetet eltöltött valamelyik másik uniós intézménynél: ebben az esetben erre a programra már nem tud jelentkezni.

9. Extrákkal nagyobb az esély

A pályázat elbírálásánál előnyt jelentenek a tanulmányok melletti extra tevékenységek, például a releváns munkatapasztalat, valamilyen nemzetközi tapasztalat (pl. tanulás, munka vagy önkéntesség külföldön), valamilyen ritka diploma vagy megjelent tudományos publikáció – ezeket mind pluszként értékelik a pályázatok bírálói.

10. A következő körre még január végéig lehet jelentkezni

És az egyik legfontosabb: ha szívesen részt vennél a programban, a most ősszel induló öt hónapra még január 31-éig tudsz jelentkezni. Rá kell szánni az időt, de megéri!

+1. Nemzetközi társaság, barátok, bulik

A programnak van még egy fontos pozitívuma, amiről szintén érdemes szót ejteni: a gyakornokság azért egy jó buli is, rengeteg új ismerőssel, ezt tapasztalatból mondjuk. ;-) A Bizottság kifejezetten nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyakornokok megismerjék egymást és integrálódjanak a szervezetbe. A gyakornoki program alatt született barátságok sokszor egy életre szólnak, és sokan későbbi szakmai kapcsolatrendszerük fontos részét is a gyakornoki programnak köszönhetik. Kell még egyéb indok a jelentkezésre..? Hajrá! ;-)

gyak1.jpg

A Bizottság gyakornoki programjának hivatalos honlapján minden szükséges információ megtalálható angol, francia és német nyelven. A jelentkezést is ezen keresztül lehet beadni, és minden kapcsolódó kérdésre részletes választ lehet találni ugyanitt.

Gyakorlat a COVID alatt

Jelentkezéskor fontos tisztában lenni azzal, hogy az uniós intézmények által működtetett gyakornoki programok sem tudják magukat függetleníteni a járványhelyzettől. Bármikor adódhat olyan helyzet, ami miatt esetleg bizonyos előre nem látott változtatásokat vezetnek be a gyakornoki programok megszokott lebonyolítási rendjében. A pályázókat az intézmények kellő időben értesítik minden ilyen változásról.

Borítókép forrása: Európai Bizottság, Audiovisual Service (Jennifer Jacquemart) – a 2015 őszi programjába felvett gyakornokok csoportképe

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr316813278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása