furdo.pngAz uniós országok szinte összes strandján elég tiszta a víz egy jó úszáshoz: a vizsgált vizek mindössze 1,3 százaléka nem felelt meg az uniós minimumkövetelményeknek. Az utóbbi évtizedekben az EU-ban rengeteget javult a természetes fürdőhelyek vízminősége, amely mára kimagaslóan jó – de azért érdemes nyaralás előtt tájékozódni, ehhez van is segítség.

Szigorú uniós szabályok – tisztuló strandok

A szigorú uniós előírásoknak köszönhető, hogy mára sokkal több helyen találkozunk kiváló minőségű fürdővizekkel, mert az emberi fürdésre kijelölt természetes vízpartoknál megfelelő módon elkülönülten kezelik a szennyvizeket. A tavalyi vizsgálat eredményeire építő legfrissebb jelentés szerint a vizek közel 83 százaléka kiváló minősítésű, az összes (több mint 22 ezer) vizsgált európai strand mindössze 1,3 százalékát találták olyan minőségűnek, amelyet emberi fürdésre nem ajánlanak. Aki nyaralt már Cipruson, Görögországban, Máltán, vagy valamelyik csodálatos tó mellett Ausztriában, valószínűleg nem lepődik meg, hogy ezek a kristálytiszta vizű standok számítanak a legtisztábbnak Európában. De a magyarok által különösen kedvelt Horvátország is belefért a top ötbe – a kiváló vizű strandok aránya ezekben az országokban a legmagasabb.

tanoraartboard_1_copy_3.png


Magyarországon
a felmérésbe legutóbb bevont 264 fürdőhely vízminőségének vizsgálata alapján a strandok közel 70 százaléka érdemelte ki a legjobb, kiváló minősítést (ez az arány 2014-ben még 64 százalék alatt volt), jónak a fürdőhelyek további 14 százaléka minősült. Az itthoni fürdőhelyek közül összesen öt kapott nem megfelelő minősítést, valamennyi folyóparti strandoknál.

Egységesített vizsgálatok

A fürdővizek minőségéről szóló irányelv alapján végzett értékelés két mikrobiológiai paraméter, két baktérium – a fekális eredetű Enterococcus és az Escherichia coli – jelenlétét vizsgálja. Ahol ezek a szennyvízből a fürdővízbe kerülnek, ott a strandolók fokozott egészségügyi veszélyeknek vannak kitéve. A kifogásolt minősítésű vizek problémáját az adott országoknak kezelniük kell: lépéseket kell tenniük a vízminőség javítása érdekében, de legalábbis mindenképpen jelezniük kell, hogy a fürdés az adott partszakaszon nem javasolt, vagy tilos.

A tájékoztatáshoz az EU területén egységes jelölést is bevezettek – ha az alábbi táblával találkoztok valamelyik európai fürdőhelyen, akkor biztosak lehettek benne, hogy az adott helyen az uniós előírások alapján kiválónak találták a vízminőséget. Keressétek a három csillagot! :-)

furdo2.png

Interaktív térkép a fürdőhelyek vízminőségéről

Az Európa-szerte egységesített vizsgálatok eredményeit egyszerűen, könnyen áttekinthető formában meg is tudjátok nézni. Ennek legfontosabb eszköze egy interaktív térkép, amelyen kikereshetitek azt a vízpartot, ahol csobbannátok, és ellenőrizhetitek, hogy ott megfelelő-e a víz minősége. A térképet ide kattintva tudjátok böngészni – a képbe zoomolva láthatóvá válnak az egyes strandok minősítései (lent egy áttekintés az 1991 és 2020 közötti európai eredményekről, és egy részlet a magyar strandok idei minősítéséről).

 


Jó strandolást! :-)

Képek forrása: Európai Környezetvédelmi Ügynökség: European Bathing Water Quality in 2020

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3416597306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása