salla1.png„Meleg szív: megvan – meleg idő: jön”: Európa északi szegletéből jelentkezne a nyári olimpia megrendezésére Finnország egyik leghidegebb városa. Első hallásra viccesnek hangzik, de ha belegondolunk, valójában egyáltalán nem az. Üzenetértékű a kezdeményezés: ha nem változtatunk jelenlegi életvitelünkön, korábban sosem gondolt éghajlati változások fordíthatják fel fenekestül életünket – és nemcsak a sarkkörön túl.

Őrült ötlet: Olimpiára fel!

Salla egy 3400 fős település az északi sarkkörön túl, Lappföldön. A hely magát Finnország leghidegebb településének nevezi, ahol telente nem ritka a -50 fok sem. Sallát a finnek az érintetlen természet miatt kedvelik, itt van Európa egyik legnagyobb kiterjedésű vadonja. A helyi erdőségek és nemzeti parkok ideálisak túrázáshoz, sífutáshoz, más sport- és szabadtéri tevékenységekhez. Lappföldön egyébként jelentős számú számi kisebbség él, a rénszarvastenyészet fontos megélhetési forrást jelent a helyieknek, Sallában egy lakosra két rénszarvas jut.

A nemrégiben indult kampányhoz készült videóban a helyiek, köztük a polgármester bemutatják a helyszínt, ahol 2032-re a mostani curling pályát strandröplabda-pálya, a snowboard pályát pedig gördeszkás pálya válthatja. A helyi kis tavacskából nagy tó lehet, amelyen a vizes számokat lehet majd játszani, és Salla adottságai általánosságban megfelelőek lesznek a nyári olimpiai játékok megrendezésére.


#Salla2032
#SaveSalla#SaveThePlanet

Salla polgármestere, Erkki Parkkinen szerint a kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás következményeire. 2032 olyan fordulópont, amely után – a jég- és hóolvadás, az egyre melegebb telek hatására – Salla és a hozzá hasonló sarkvidéki helyek mostani formájukban megszűnhetnek létezni. „Ha addigra nem sikerül megállítani a klímaváltozást, már késő lesz. Meg akarjuk tartani Sallát olyannak, amilyen, a telünket a nagy hideggel és a hóval” – mondta Parkkinen. A kampány másik elemeként elindult egy „Mentsük meg Sallát” (#SaveSalla) kampány, a Fridays for Future (Péntekek a jövőért) mozgalom támogatásával.

A kezdeményezés weboldalán ismertetik Salla jelenlegi helyzetét, ahogy az örök hideg birodalmában egyre melegszik a klíma, a tél egyre rövidül. És bár ez egyértelműen a globális éghajlatváltozás következménye, aggodalommal jegyzik meg, hogy a klímaváltozást tagadó hangok egyre erősebbek, amely kétségbeejtő jövőképet fest számukra és az egész világ számára. A weboldalon praktikus tanácsokkal is szolgálnak, hogy mit tehetnek az egyes emberek vagy a cégek a klímaváltozás megfékezéséért a közlekedési szokások megváltoztatásától kezdve a takarékos vízhasználatig – vagy épp azzal, hogy mindenki a saját köreiben felhívja a figyelmet a klímavészhelyzetre.

Az oldalt egyébként nagyon profin elkészítették: megnézhetjük az olimpiai sportágak ikonjait, találunk fent olimpiai posztereket, további kisvideókat, és a „hamarosan induló” ajándékbolt (merchandise shop) termékeiből is szemezgethetünk. Megismerhetjük az olimpiai nevezés hivatalos kabalaállatát, Kesát (jelentése nyár finnül) is, aki Rangifer tarandus rénszarvas – épp olyan, amilyen szarvasok a Télapó szánját húzzák.

Drukkolunk, hogy Salla csúnyán elbukja a nevezést.

Képek forrása: a Save Salle weboldala

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6916422694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása