fake.jpgAz EU mindig kedvenc alanya volt rém- és álhíreknek, vagy kedvesebb szóval euromítoszoknak. Tény, hogy egyedi komplexitása miatt nem feltétlenül egyszerű mindig átlátni a brüsszeli szitán, de a cikkírók fantáziája – szándékosan vagy tájékozatlanságból – néha nem ismer határokat. 

Az alábbiakban a tavalyi év legmesszebb jutó álhíreiből szemezgetett az Európai Bizottság – a kreált hírek mögött legtöbbször félreértés vagy szenzációhajhászás volt, de van, ahol politikai hasznot kívántak húzni egy-egy félreértelmezett uniós intézkedésből.

Az EU a melltartócímke nagyságát is megszabja (FR)

Az euromítoszok tipikus esete, amikor egyesek EU szabályozásokat képzelnek oda is, ahol nincs. Erre volt példa, amikor februárban egy európai parlamenti választáson induló politikus azt híresztelte, hogy az EU, ahelyett, hogy segítene, csak mindent túlszabályoz, még a melltartócímkék nagyságát is megszabja. A hír természetesen nem igaz – amire valóban van szabály, az a vásárolt ruhadarabok kapcsán kötelező minimális információ, például hogy tudják a fogyasztók, milyen anyagból készült, amit vesznek.

Az EU betiltja a focit (FI)

Finnországban kapott szárnyra az a híresztelés, miszerint az EU be akarja tiltani a focit, pontosabban nem engedi a továbbiakban, hogy műanyag pályákon focizzanak az emberek. Az álhír az egyébként helsinki székhelyű Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) egyik jelentése alapján terjedt el, amely a mikroműanyagok káros hatását vizsgálta. Abban valóban felvetették egyes – műanyag borítású focipályáknál is használt – egészségre és környezetre káros műanyag granulátum használatának tiltását. Természetesen az EU sem a focit, sem a kispályás meccseket nem szándékozik betiltani.

Az EU betiltja a gombászást (CZ)

Tavaly év elején került a cseh sajtóba a hír, hogy az EU betiltja a kések birtoklását, ezzel ellehetetleníti a csehek kedves hobbiját, az erdei gombászást. Az igazság egy kicsit cizelláltabb – az Európai Parlament terrorizmussal foglalkozó speciális bizottsága vetette fel egy jelentésében a nemzeti kormányoknak, hogy fontolják meg bizonyos különösen veszélyes kések betiltását, mint például a „zombikések” vagy bizonyos típusú pillangókések, amelyeket nagyon gyakran használnak késes bűncselekményeknél. Szóval a gombászás nincsen veszélyben, az őzlábgomba, szarvasgomba, erdőszéli csiperke vagy vargánya viszont továbbra is tarthat az erdőben portyázó gombakedvelőktől.

Niki Lauda exhumálása (AT)

Az egyik osztrák újságban jelent meg a hír tavaly, mely szerint uniós előírások miatt exhumálni kell az osztrákok Formula 1-es legendája, a tavaly elhunyt Niki Lauda földi maradványait. A megjelent hír egy papot idézve állította, hogy az uniós előírások szerint a sírokat betonnal kell borítani. A hír teljesen fals volt, később megkeresték a hírben szereplő papot, aki állítása szerint sosem mondott hasonlót. A valóságban az autóversenyző családja ideiglenesen valóban elmozdította bécsi nyughelyéről Lauda maradványait, hogy megfelelőbb síremléket állíthassanak neki.

Az EU betiltja a teregetést (HR)

Adriai kisvárosokban terjedt el a hír, hogy egy új uniós jogszabály megtiltja a házakon kívüli (például az ablakokban vagy a ház előtti) teregetést nyáron. Az EU természetesen nem hozott ilyen előírást – ellenben azonban az egyik tengerparti agglomeráció, Kaštela önkormányzatával, ahol valóban tilalmat rendeltek a szennyes kiteregetésére, de ennek semmi köze az Unióhoz.

Ma különösen fontos a kritikus olvasás

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt életünk jelentős részét átköltöztettük az online világba, különösen vigyáznunk kell az álhírekkel. Az egészségügy eddig is közkedvelt terepe volt a félrevezetésnek és a félretájékoztatásnak, ez a COVID-19 esetében sincs másképp. Ezek rettentően könnyen terjednek a közösségi oldalakon, ugyanakkor soha ennyire nem volt veszélyes talán a félrevezető hír, mint napjainkban. Az EU is számos intézkedéssel igyekszik elejeét venni a hamis hírek terjedésének. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy mindenki hazája népegészségügyi hatóságainak tanácsait kövesse, és az illetékes uniós és nemzetközi szervezetek, az ECDC és a WHO webhelyeiről tájékozódjon. Már az is segítség, ha kétes forrásokból származó, nem bizonyított valóságtartalmú információkat nem osztunk tovább.

Emlékeztetőül, íme rövid összefoglalónk arról, hogyan lehet felismerni az álhíreket. Legyetek körültekintőek!

fake_news2020.png

----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

2 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5415583318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2020.04.09. 01:26:03

Meggyőződésem, hogy a brexit okai között is jelentős súllyal szerepel az, hogy a Bizottság az ilyen ostoba és rosszhiszemű álhírek (pl. az EU betiltja az 5 órai teát) ellen nem lépett fel a sajtójog legteljesebb szigorával.

Gerardus A. Lodewijk 2020.04.09. 01:36:21

Meggyőződésem, hogy a brexit okai között is jelentős súllyal szerepel az, hogy a hasonló ostoba és rosszhiszemű álhírekkel (pl. hogy az EU betiltja az 5 órai teát) szemben a Bizottság nem lépett fel a sajtójog legteljesebb szigorával.
süti beállítások módosítása