christmas_tram_budapest.jpgChristkindltram (D), Adventbim (A), božični tramvaj (HR), vánoční tramvaj (CZ), vianocna elektricka (SK) fényvillamos vagy karácsonyi villamos – sok neve van, de az élmény hasonló: Európa sok nagyvárosában utazhatunk ebben az időszakban ünnepi díszbe öltöztetett villamosokkal.

Van, ahol a forgalomból már kivont, történelmi villamos borul ilyenkor díszes fényárba, máshol a modernebb járatok közül válogatnak. Némelyik csak kívülről öltözik ünnepi díszbe, de néha a teljes belsőt átalakítják ilyenkor. Olyan is van – például Miskolc ilyen – ahol minden évben valamilyen más témát választanak a különleges, ünnepi időszakban közlekedő karácsonyi villamos díszítéséhez.

Miskolcon ez különlegesen fontos hagyománnyá vált mostanra: a város fényvillamosát tavaly megválasztották Európa legszebb karácsonyi villamosának, amelyre – úgy tűnik – idén is sok esélye van. A cseh MHD86.cz közlekedési portál oldalán indított közönségszavazáson toronymagasan vezet az idén mézeskalácsos díszbe öltöztetett jármű (még lehet szavazni!). Természetesen Budapesten is közlekedik ilyenkor a fényvillamos, egészen 2020. január 5-ig, és már egy ideje nemcsak egy járat vonalán: a legtöbbször a 2-es, 19-es, 49-es és 47-es villamos vonalán halad, de emellett hétvégenként mindig más-más villamos útvonalát rója.

Ti utaztatok már valamelyik fényvillamos járatán? :-)

Képgaléria kedvenceinkből:


Képek forrása: Gdansk (
Dan Vel), Amsterdam (Rob Dammers), Bécs (Raselased - Il pinguino), Budapest (kirandulo), Bécs2 (Paul Korecki), Milánó (Pavlo Petrenko), Miskolc, Budapest2 (Epistola8), Miskolc2 (Alensha), Chemnitz, Brno, Zágráb, München, Pozsony, Graz, Miskolc belülről,
Miskolc mézes


---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8715355862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása