49168123571_23085d3a70_c.jpgTele van életerővel, tettvággyal, ötletekkel és elvarázsol mindenkit egy perc alatt – Palya Bea volt a vendégünk, akitől megtudtuk, hogy néha érdemes venni egy(-két) nagy levegőt, vagy akár hemperegni meztelenül a hóban. Az énekes-dalszerző egy ideje tanítja is azt, amiben ő nagyon jó: hogyan lesz egy jó ötletből valóság, hogyan építhetjük fel személyes márkánkat – ehhez is jó tippeket kaptunk tőle az est folyamán.

A sokszínű alkotó: „egyszer csak szűk lett nekem a népzene világa, amire a bölcsőben ringtam

Bea nemcsak dalszerző-énekes – ami korábban kevésbé volt jellemző a női előadók körében –, de írt már könyvet, és tanít is jó ideje. Pályáját népdalénekesként kezdte, de egy idő után azt érezte, a népdalokkal nem tud mindent úgy kifejezni, ahogy szeretné. Ekkor kezdett egyrészt más zenei stílusokkal megismerkedni, és kiírni magából azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek aktuálisan foglalkoztatták. „Én alkalmatlan vagyok egyetlen dolgot csinálni” – bár ezt környezete néha nehezen fogadta, mert – „nincsenek kánonok a sokféleségre, arra, ha ilyen és olyan is vagy”. De ő ilyen, mindent imád, amit csinál: „néha sminkben, néha nem; néha írok, néha éneklek – miért ne?” Ebben a sokféleségben az önazonosság a legfontosabb szerinte. Ettől lesz hiteles és ezt hangsúlyozza diákjainak is.

Gondolatkiáramoltatás és áldozás a mesterség oltárán

Új kurzusán („Szeretem az ötleteim”) azt tanítja, hogyan lehet egy jó ötletből valami maradandót alkotni: tapasztalataira alapozva saját módszertant dolgozott ki, először még csak barátainak, mostanra már szélesebb közönségnek. Fontos önismereti és terápiás funkciója is van tanfolyamának, de emellett kreatív technikákkal és komoly módszertannal is segít azoknak, akik alkotni vágynak. Amikor első gyerekét várta, érezte, hogy ki kell írnia magából. Tudta, hogy ezzel majd megért valamit, és másoknak is segíthet esetleg – végül így lett.

Innovátorként szeret „zavart kelteni” és mítoszokat rombolni, például az ösztönös zseni mítoszát, amely szerint az alkotáshoz „csak” zseni kell, aki ihletett állapotban ontja magából a csodálatos alkotásokat. Szerinte ez nem így megy: fontos az inspiráció és az ihletettség, de neki az működött, hogy megtanulta szüretlenül kiömleszteni, kiáramoltatni magából az érzéseit, gondolatait. „Ha épp az foglalkoztat leginkább, hogy zavar, amit a tükörben látok, akkor arról írok.” De ez sem elég: „amit megtalálsz magadban, azt valamilyen csatornába kell terelni”. Azon túl, hogy ezzel a gyakorlattal sokat megérhet magáról az alkotó, emellett ezen még keményen dolgozni is kell, hogy valami maradandó jöjjön létre. Ahogy ő fogalmaz: „ezután komolyan áldozni kell még a mesterség oltárán”.


A rosszból is jót

Vallja, hogy a hibák és azok felismerése fontos részei minden utazásnak (ebben egyetért korábbi vendégeinkkel), az alkotói folyamatnak végképp. De mindebből rengeteget lehet tanulni, a fontos szerinte inkább az, hogy a rosszból is próbáljunk meg kihozni valami értékeset. Egyik kedvenc mondása erről, hogy a sikeres emberek is ugyanolyan rosszul érzik magukat, mint mások, csak ők kezdenek is vele valamit, azaz „they do something with it anyway” – ahogy ő is talán legjobb dalait akkor írta, amikor a legnagyobb fájdalmat érezte.

Mindennapi rutinok és folyamatos önfejlesztés

Bea hisz a folyamatos tanulásban. Szerinte akármilyen korban lehet új irányba tartani, korunkban erre pedig rengeteg online lehetőség adott, amelyet szerinte érdemes kihasználni. Ehhez csak egy kis fejlődésre nyitott hozzáállás (growth mindset) kell. „Hiszek az online tanulásban, hogy azzá tanulom magam, amivé szeretném” – vallja ezzel kapcsolatban, nem véletlen, hogy ő is online kurzus keretében tanít legújabban. A mindennapokban sokat segítenek neki a különböző táncterápiák, a jóga, a légzéstechnikák – mindenkinek azt javasolja, hogy kezdjen mélyebben lélegezni, „ez lehet a személyes márkaépítés első lépése”. Újabban Wim Hof holland atléta módszerét követve hidegterápiát is folytat, amely hihetetlenül jól regenerálja és energetizálja, ezért arra sem rest, hogy akár a frissen hullott hóba kifeküdjön meztelenül.

Ha a hóba nem is követtük egyelőre Beát, de rengeteg pozitív gondolatot kaptunk tőle, amely mindenkit felvillanyozott egy kicsit a fagyos decemberben. Sok sikert kívánunk legújabb ötleteihez, visszavárjuk! :-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9415351246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása