ljubljana_made_by_janez_kotar.jpgNovemberben venezuelai ellenzékiekkel beszélgetünk, újabb Lux-díjra jelölt filmet vetítünk, de az európai hulladékcsökkentési hét kapcsán szóba kerül számos zöld megoldás is. Egy csésze kávéra – legalábbis gondolatban – ezúttal a szlovén fővárosba, Ljubljanába ugrunk le.

ljubljana_k.pngNovemberben van az európai hulladékcsökkentési hét, ezért az e havi menü november 19-én: Ljubljana – a szlovén főváros ugyanis már volt Európa Zöld Fővárosa. Vendégeinkkel megbeszéljük, mit tettek a szlovénok azért, hogy kiérdemeljék ezt a címet, hogyan lehet csökkenteni a nagyvárosi zajt és szemetet és hogyan lehet a belvárosokból kitiltani az autókat. Az esten a menünk is zöld lesz, környezettudatos finom falatokat kóstolunk majd.

Az est díszvendége dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság nagykövete, de eljön hozzánk Mező János Bálint is, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója és Auguszt Ibolya cukrászmester is. Az est műsorvezetője Szederkényi Olga újságíró. Az Egy csésze Ljubljana ingyenes, de regisztrációhoz kötött esemény, jelentkezni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet.

kontroll_k.png

Ahogy közeleg az Európai Parlament rangos filmdíja, a Lux-díj eredményhirdetése és díjátadója (november 27.), mi is készülünk az eseményre. Filmklubunk e havi alkalmával, éppen 27-én az idei Lux-filmdíj tíz döntőse közül mutatjuk be az egyik alkotást, a német Kontroll nélkült (Systemsprenger), amelyet az idei Berlinálén is díjaztak. A szívszorító történet hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. Az állami szervezetek tanácstalanok, mert Benni agresszív természetével folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját.

A filmvetítés előtt Bognár Péterrel, a Lux filmdíj döntőbizottságának magyar tagjával beszélgetünk. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi oldalon keresztül lehet: https://kontrollnelkul.eventbrite.com

szaharov_k.png

November 29-én az Európai Parlament emberi jogi díja, a Szaharov-díj, és a 2017-es kiüntetett, a venezuelai demokratikus ellenzék kerül fókuszba. Idén a venezuelai ellenzéki vezető, Leopoldo López édesapja, Leopoldo López Gil európai parlamenti képviselő lesz a vendégünk. Fia, társaival együtt, politikai fogolyként nyerte el a Szaharov-díjat 2017-ben. A kerekasztal-beszélgetés másik résztvevője a szintén venezuelai María Beatriz Rosell Pérez, aki a Viva Venezuela – Hungría civil szervezet alapítója és koordinátora. Az esemény elején Győri Enikő, európai parlamenti képviselő mond köszöntőt. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az alábbi oldalon keresztül tudtok: https://szaharov.eventbrite.com

Az Európa Pont novemberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5215307848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása