lux1.jpgAz Európai Parlament filmes Lux-díját 2007-es alapítása óta minden évben olyan kiemelkedő alkotásnak ítélik, amely az európaiak életét, véleményét, kétségeit, vágyait, identitását, valamint az EU-integráció vitatottabb pontjait mutatja be különleges formában. A díj az elismerés mellett azzal is jár, hogy az EP fizeti a nyertes film feliratozását az EU valamennyi hivatalos nyelvére, valamint támogatja 35 milliméteres filmkópiák elkészítését és DVD kiadását – így biztosítva, hogy a film minél szélesebb európai közönséghez eljusson.

A filmeket szakmai zsűri és az EP-képviselők válogatják, ők minden évben nyáron kiválasztanak tíz európai filmet, amelyek a „hivatalos válogatásba” (Official Selection) kerülnek, ezeket még egyszer megszűrik, és végül három döntős versenghet (Films of the Competition) a Lux-díjért.

A tíz döntős film között eddig két év (2009 és 2013) kivételével minden évben találhattunk magyar alkotást is. 2007-ben a Bollók Csaba rendezte Iszka utazása, 2008-ban Mundruczó Kornél a Deltával, 2010-ben Hajdu Szabolcs Bibliothèque Pascalja, 2011-ben Tarr Béla Torinói ló című filmje került kiválasztásra. 2012-ben Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása, 2014-ben ismét Mundruczó Kornél, ezúttal a Fehér Isten című filmmel került be a legjobb tíz közé. Idén két magyar vonatkozású filmet, az Alexander Nanau román-magyar-német koprodukcióban készült Toto and His Sisters (Totó és nővérei) című filmjét, valamint Nemes-jeles László Son of Saul / Saul fia című, Cannes-ban nagydíjat nyerő alkotását és is beválogatták a Lux-díj tíz elődöntős filmje közé. A három döntős közé magyar alkotás viszont már nem került. Az idei három díjesélyes film mindegyike nagyon aktuális európai problémát vizsgál – a filmekben a bevándorlás (Mediterranea), a női önrendelkezés (Mustang) és egy kelet-európai tanár kihívásai (Urok / A lecke) jelennek meg.

A Lux-díj amellett, hogy európai kérdések művészi feldolgozása szempontjából értékel egy-egy filmet, nagyon fontos előrejelzés is. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva a Lux-díj nyertese nagyon jó eséllyel indul a filmvilág legcsillogóbb díjátadóján, az Oscaron is, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, ahogy ezt a tavalyi kitüntetett Ida, vagy a 2013-as Nagy szépség példája mutatja.

lux2.jpgAz idei nyertest a Parlament november 25-i plenárisán ismertetik, ehhez kapcsolódóan kétnapos, ingyenes Lumière Filmfesztiválon ünnepeljük az európai filmeket. Filmfesztiválunk első napján 18 órától a svéd-dán norvég koprodukcióban készült, Ruben Östlund által rendezett „Lavina” című filmet mutatjuk be, amely a cannes-i Un Certain Regard szekcióban megkapta a zsűri díját. Ezt követően, fél kilenctől Andrew Haigh 45 év című filmjét nézhetitek meg az idei tíz Lux-döntős alkotás közül, amelyben egy házaspár 45. házassági évfordulójára készül, ám a férfi régi szerelmének évtizedekkel korábbi halálesete emlékeket idéz és alaposan felborítja életüket. A filmfesztivál második napján, 25-én a Lux-díj 2015-ös három várományosa közül az egyik filmet, Kristina Grozeva és Petar Valchanov A lecke (Urok) című filmjét vetítjük 19 órától. A görög-bolgár koprodukcióban készült film egy tanítónő főszereplésével „brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról”. A vetítés után az európai filmforgalmazás perspektíváiról beszélget Gyárfás Dorka vendégeivel.

lux3.jpg

A filmfesztivál – ahogy valamennyi programunk – ingyenes, előzetes regisztrációhoz sincs kötve a részvétel, minden filmrajongót szeretettel várunk! A várható nagy érdeklődésre tekintettel azonban kérnénk, hogy érkezzetek minél előbb a helyszínre, hogy biztos helyetek legyen a vetítésen.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr418103916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása