desiedrio.jpgNovemberi programunk két jelentős európai uniós díjhoz kapcsolódik. A Lux-díj a legkiválóbb európai filmeket, a Szaharov-díj pedig az emberi jogi erőfeszítéseket ismeri el. Kétnapos Lumière-filmfesztiválunkon három Lux-díjra jelölt filmet is megnézhettek, a hónap végén pedig a Szaharov-díjjal tavaly kitüntetett kongói orvos, Denis Mukwege lesz a vendégünk. Emellett továbbra is foglalkozunk a migráció kérdésével, European Thinkers sorozatunk keretében e téma egy jelentős szakértőjével, Maria Vicenza Desiderioval beszélgetünk. Az innovatív szociális vállalkozások működésébe is bepillantás nyerhettek, és a hónap végétől egy díjnyertes kiállítást is megnézhettek nálunk a Fejlesztés Európai Évéhez kapcsolódóan.

A hónap első programján, 11-én az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda és az Eurodesk Magyarország Café+ programsorozatának novemberi alkalmán főként fiatalok által működtetett innovatív és izgalmas szociális vállalkozásokat és nemzetközi ifjúsági kezdeményezéseket ismerhettek meg, amelyek napjaink fontos társadalmi kihívásaira keresik a választ. Társadalmi vállalkozók és a vállalkozásokat segítő szakemberek segítségével mutatjuk be, miért éri meg ilyen típusú vállalkozást elindítani. A beszélgetés angol nyelven zajlik majd.

 

November 13-án, European Thinkers / Európai gondolkodók sorozatunk keretében Maria Vicenza Desiderio migrációkutató, a Migration Policy Institute munkatársa jön el hozzánk. Vele beszélgetünk majd a bevándorlásról, a bevándorlók integrációjáról, valamint a migráció és a fejlesztések közötti kapcsolatról.  A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az euthinkers@eu.hu címen, regisztrálni november 9-ig lehet. A beszélgetés nyelve angol lesz, de magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.
 

Ahogy közeleg az Európai Parlament rangos filmdíjának eredményhirdetése (november 24.), mi is készülünk az eseményre: ismét kétnapos filmfesztivál keretében ismerkedhettek meg az idei és korábbi évek jelöltjeivel. Az Európai Parlament a Lux-díjat minden évben olyan európai mozifilmnek adományozza, amely témájában az európai értékeket, szolidaritást, integrációt dolgozza fel. Sajnos idén a szűkített jelölt-listán nem találunk magyar alkotást, ettől függetlenül nagyon izgalmas filmeket láthattok nálunk november 24-én és 25-én. A fesztivál első napján 18 órától a svéd-dán norvég koprodukcióban készült, a svéd Ruben Östlund által rendezett Lavina című film lesz műsoron. A film egy idilli családi síelés képeivel indít, ám az idillbe hamar belerondít egy lavina, amely nem feltétlenül fizikai, inkább lelki sérüléseket idéz elő a szereplőkben. A Lavina a cannes-i Un Certain Regard szekcióban megkapta a zsűri díját. Ezt követően, fél kilenctől Andrew Haigh 45 év című filmjeit nézhetitek meg, amely szintén nem egy könnyed darab: egy házaspár 45. házassági évfordulójára készül, ám a férfi régi szerelmének évtizedekkel korábbi halálesete emlékeket idéz és alaposan felborítja életüket. A filmfesztivál második napján, 25-én a 2015-ös Lux-díj egyik döntőse (addigra kiderül, hogy nyertes is-e) alkotását, Kristina Grozeva és Petar Valchanov A lecke (Urok) című filmjét vetítjük. A görög-bolgár koprodukcióban készüt film egy tanítónő törtnetét meséli el. A kritikusok szerint a Lecke „brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról”. A vetítés után Bognár Péterrel, a Lux-díj döntőbizottságának magyar tagjával beszélgetünk.

45-years-xlarge.jpg 

November 27-én egy igazán kivételes ember lesz a vendégünk: Denis Mukwege nőgyógyász a Kongói Demokratikus Köztársaságból. Mukwegét az Európai Parlament tavaly tüntette ki az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért alapított Szaharov-díjával, a kongói lázadók által elkövetett nemi erőszak áldozatává vált több ezer nő és lány testi és lelki rehabilitálása érdekében végzett munkájának elismeréseként. Mukwege fáradhatatlanul küzd a nők jogaiért és a kongói természeti erőforrások megszerzéséért folyó harcok megszüntetéséért – ő maga is áldozattá vált 2012-ben, amikor fegyveresek elfoglalták az otthonát.

denis_mukwege_stichting_vluchteling.jpeg 

November 27-én nyit fotókiállításunk, amelyen a számos díjjal elismert fotóriporter, Hajdú D. András képeit nézhetitek meg nálunk, egészen december 11-ig. A Cataracta című kiállítás képei dr. Hardi Richárd szemorvos kongói munkájáról és az általa meggyógyított fiatalokról, idősekről mesélnek. A szerzetes-doktor Richárd testvér húsz éve gyógyítja a térségre különösképpen jellemző szürke hályogot Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

 _hda1216.jpg

Az Európa Pont novemberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr138047480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása