jogok.jpgIdén ünnepelhettük Magyarország uniós csatlakozásának nyolcadik évfordulóját. Magyarország uniós tagságával a magyar állampolgárok automatikusan uniós polgárok is lettek. Ez nem váltotta fel magyar állampolgárságunkat, csak kiegészítette azt: mindannyian plusz jogokkal rendelkezünk az EU-n belül, közvetve vagy közvetlenül részt vehetünk az uniós döntéshozatalban.

 

Az egyik ilyen legfontosabb uniós jogosultság a szabad mozgás (utazás és letelepedés) és munkavállalás joga – uniós polgárként bármelyik tagállamban letelepedhetünk, ha rendelkezünk az ottani megélhetéshez szükséges jövedelemmel, és a külföldi elhelyezkedéshez sem kell már munkavállalási engedély semelyik másik tagországban.

 

Uniós jogunk az is, hogy részt vehetünk a helyhatósági és európai parlamenti választásokon, és uniós lakhelyünkön magunk is választhatók vagyunk. Jogunkban áll petíciót benyújtani az Európai Parlamenthez az EU tevékenységi körébe tartozó, a beadót közvetlenül érintő (például uniós jogokkal, környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi ügyekkel vagy épp a szakképzettség elismerésével kapcsolatos) kérdésben. Ha úgy érezzük, hogy egy uniós szerv megsértette valamely jogunkat, az európai ombudsmanhoz fordulhatunk (de csakis akkor, ha uniós intézmény ellen emelnénk panaszt – a nemzeti hatóságok tevékenységét a nemzeti ombudsman vizsgálhatja). Emellett jogunk van az unión kívül bármely országban – ha például ott nem működik magyar külképviselet – bármely másik tagország diplomáciai vagy konzuli védelmében részesülni (például elveszett útlevél vagy súlyos baleset esetén). Mindezek mellett uniós polgárként jogunkban áll nemzeti nyelvünkön, tehát magyarul az EU bármely intézményéhez fordulni és választ kapni, és megtekinthetjük az uniós szervek nyilvános és hivatalos dokumentumait. Fontos még megjegyezni, hogy az EU minden területen tiltja az állampolgárság alapján történő hátrányos megkülönböztetést is.



A Lisszaboni Szerződés elfogadásával egy új többletjogot is kaptunk, amely már régóta szerepelt az unió napirendjén: az európai polgári kezdeményezés (EPK) megteremtette annak a lehetőségét, hogy közvetlenül beleszóljunk az unió döntéshozatalába. Az EPK segítségével felvethetünk olyan uniós hatáskörbe tartozó témákat, amelyekkel szeretnénk, ha az uniós intézmények foglalkoznának (egészen pontosan az Európai Bizottságot jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatjuk fel) – mindehhez egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét különböző tagállamából. Ha van tehát olyan téma, amivel kapcsolatban szeretnénk, ha lépne az EU, akkor hajrá, a lehetőség adott – bár egymillió aláírást összegyűjteni nem kis idő, de nem lehetetlen. A részletes, pontos feltételek elolvashatók az EPK hivatalos oldalán.

 

Bár a lehetőség csak idén április eleje óta áll rendelkezésre (ennyi időt kaptak a tagállamok az EPK működtetéséhez szükséges intézményrendszer felállítására), és az EP már be is fogadta az első kezdeményezéseket (az elsőt épp az Európa Napon), jelenleg hét ilyen kezdeményezés kapcsán gyűjtik az aláírásokat Európa-szerte. A legelső regisztrált kezdeményezés célja, hogy az EU még aktívabban támogassa az európai mobilitási programokat – mint például az Európai Önkéntes Szolgálatot (EVS) vagy az Erasmust –, többek között nagyobb pénzügyi ráfordítással, valamint interkulturális kompetenciák fejlesztésének támogatásával. Van olyan érvényes kezdeményezés, amely az uniós tagországok közötti telefonáláskor jelentkező emelt díjakat (roaming) szüntetné meg, egy másik azt szeretné elérni, hogy az uniós polgárok másik tagállamban élve valamennyi politikai választáson vehessenek részt. Gyűjtenek aláírást a „teheneknek is”, a kezdeményezők a szárnyasok és sertések mintájára szigorúbb állatjóléti előírásokat szeretnének a szarvasmarhák számára. Fogadtak be olyan kezdeményezést is, amelyik arra kéri a Bizottságot, hogy garantálja az ivóvízhez és egészségügyi ellátáshoz való jogot minden uniós polgárnak, egy másik az emberi magzatok jogát védené erősebben.

 

Napról napra egyre több kezdeményezés indul, amelyeket figyelemmel követhetsz az EPK összesítő oldalán – jogodban áll neked is, hogy kezdeményezz hasonlót, vagy ha szimpatikus valamelyik ötlet, azt aláírásoddal támogasd. Jogodban áll – élj vele!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr894621611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása