Nem kell ahhoz sem élharcos feministának lenni, hogy feltűnjön, a politikában is elenyésző a nők aránya a férfiakéhoz képest. Hiányzik belőlük valami, ami szükséges a politikussá váláshoz? Vagy épp ellenkezőleg, megvan bennük valami, ami megakadályozza a politizálást? Hűtsük le a feminista kedélyeket, és induljunk ki abból, hogy az Európai Bizottság 27 tagjából 9 nő. Ennek a 9 nőnek sikerült valami, ami másnak nem. Jellemrajzainkat bármelyik bulvárlap megirigyelné, pedig mi csak a politika állítólagos patriarchátusát szeretnénk kompenzálni velük.

Catherine Ashton - Bizony az Európai Bizottság alelnöke NŐ! A brit Ashton 1956-ban a halak jegyében született, és jelenleg ő az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Tekintve, hogy ezt a posztot eddig nemhogy nő, de senki sem töltötte be, az elődökkel most nem hasonlítgatjuk. A családjában sem fogunk politikusokat találni, sőt, ő volt az első hölgy a családban, aki elvégezte az egyetemet. Ashton nem az az asztalcsapkodós politikus, vállaltan a csöndes diplomáciában hisz. Hogyan is tehetne másként, hisz finom hölgyről beszélünk, aki hazájában nemesi címet is kapott. A bárónő 2005-ben az év minisztere volt, két saját, és három nevelt gyermeke van. A szénbányász ősökkel rendelkező hölgy anyanyelvén kívül nem nagyon tud más nyelveket, de ettől eltekintünk, hiszen Ashton teljesen más megítélés alá esik: nappalijában egy embernagyságú FÖLDÖNKÍVÜLIT (!) tart. Ő Dalek, akit a férjétől kapott.

Viviane Reding - Bizony az Európai Bizottság másik (egyébként összesen hét van) alelnöke is nő. A hölgy 1951-ben született, és az asztrológiát kedvelőknek eláruljuk, bika. Esélyegyenlőségi biztosként ő az, akinek köszönhetően a következő hasonló posztban várhatóan nem csak 9 biográfia áll majd itt. Reding elszántan küzd azért, hogy több nőt lássunk vezetői poszton az EU-ban, és 2020-ig 40 százalékra szeretné növelni a női üzleti vezetők arányát. A luxemburgi politikusnő először újságírással kereste a kenyerét, aztán 1979-ben beszippantotta a politika. Azóta elvált, három gyereke van, és az ő arany kezeihez köthető a csökkentett árú roaming szolgáltatás az Unión belül.

Neelie Kroes - Barroso elnök helyettesítésére még egy nő van a Bizottságban, Neelie Kroes ugyanis szintén alelnök. Hetven éves, ennek ellenére a digitális politikáért felel. Az oroszlán jegyében született Hollandiában, és a képviselők maguk között az acélos becenevet ragasztották rá. Vajon miért? Nevéhez leginkább a Microsoft elleni eljárások köthetők, merthogy jelenlegi posztja előtt versenybiztosként dolgozott az Unióban. Ő maga protestáns neveltetése ellenére liberális, de férje szociáldemokrata. Számos társadalmi megbízást vállalt a múltban is és ma is, főleg a kultúrával és szociális ügyekkel kapcsolatosakat. Ő az igazgatója például egy pszichiátriai kórháznak, tagja a Rembrandt Múzeum vezetőségének, és ő a feje a Poets of all Nations elnevezésű szervezetnek. Verseinek kiadásáról egyelőre nem értesültünk.

Androulla Vassiliou - A ciprusi biztosnak volt kivel gyakorolnia a diplomáciai beszédeket, hiszen férje, George Vassiliou Ciprus miniszterelnöke. Az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős asszony szereti a zenét, hobbija az úszás és az olvasás. A háromgyermekes anyuka jogot tanult, és már 1988-ban aktívan részt vett a politikai életben. Aztán férje megválasztása után magas színvonalon űzte a „firstladységet”: a kulturális és a szociális életben szerepelt leginkább. Három gyermeke és öt unokája van már, legfőbb céljai között pedig az szerepel, hogy megduplázza azon diákok, hallgatók és tanárok számát, akik valamely ösztöndíj segítségével más európai országokban tevékenykedhetnek. 

Máire Geoghegan-Quinn - A szűz jegyű biztos ĺrországban született. Tanári diplomát szerzett, tanárként dolgozott, s csak később kezdett el a The Irish Times napilapnak írni. Volt aztán rovatvezető, televíziós műsorvezető, részmunkaidőben üzleti tanácsadó, és vezetett hotelt is. Ki ne felejtsük, mellesleg miniszter is volt. Az Európai Parlamentben a kutatás, innováció és tudomány területén tevékenykedik. Házas, két gyermeke van, és amikor a politikai karrierjében minden a feje tetejére állt, pont akkor jelent meg egy cikk, miszerint fiát kirúgták az iskolából. Körülbelül akkor hagyott fel az aktív politizálással egy időre.  A politikusnő egyébként szépírói képességekkel is rendelkezik, 1996-ban The Green Diamond címmel adott ki könyvet, amely négy fiatal nőről szól. 

Maria Damanaki – A krétai biztos a tengerügy és a halászat kérdéseiben jogosult dönteni. 1952-ben született, és minden idők legfiatalabb parlamenti képviselője lett Athénban (25 éves volt, amikor megválasztották). Akkoriban „Vörös Máriáként” vagy a „felkelés hangjaként” emlegették szerte az országban, mert az egyetemi évei alatt élő rádióadásban buzdította a görögöket, hogy keljenek fel a diktatúra ellen. A politikusnő börtönben is ült emiatt. A görög Jeanne d'Arc egyébként vegyészmérnöki diplomát szerzett, dolgozott Görögország pénzügyminisztériumában, és egy női jogokat nyomon követő NGO elnöke is volt. Nem sokon múlott, hogy Athén polgármestere legyen, ő ehelyett ma pénzt ajánlana azoknak az európai halászoknak, akik nejlonzacskókat is kifognak a tengerből az aranyhal mellé. Az aranyhaltól a három gyermeke mellé három férjjel is megáldotta az élet.

Kristalina Georgieva – Már biztosi meghallgatását követően annyian dícsérték a szimpatikus politikusnőt, ahányan eddig még női politikust soha. Tudni kell, hogy az EU női tisztviselőit mindig az a vád illeti, hogy megfogalmazásuk nem annyira egyenes, a női finomkodást sajnos nehezen hagyják otthon. Nos, Georgieva rendelkezik azokkal az emberi és szakmai képességekkel, amelyek által tökéletessé válik a nemzetközi együttműködés, humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés ügyének kézbentartásáért. Tanított több tekintélyes egyetemen, és nem mellesleg a Világbank is vezetői közt tudhatta több évtizedig. Higgadt, de egyenes stílusa is hozzájárult ahhoz, hogy az Év EU-s Biztosa címet is elnyerje. Angolul, oroszul, szerbül és franciául is beszél, az utóbbira 86 éves édesanyja kérésére feküdt rá jobban. Házas, és egy gyermek édesanyja. 

Connie Hedegaard – Az ötven évesen a női mezőnyben fiatalnak számító politikusnő Dánia volt klíma- és energiaügyi minisztere. Irodalom és történelem szakon szerzett diplomát, négy évig neves lapoknál dolgozott újságíróként, a Radioavisen nevű hírszolgálat vezetője és műsorvezető is volt. Az EU történetében ő az első klímaügyi biztos, a poszt ugyanis eddig nem létezett. Hedegaard asszony nem csak ebben különleges: krétai kolléganőjét is lepipálva már 23 évesen beválasztották a dán parlamentbe. Férjével, Jacobbal és két fiával él Brüsszelben.

Cecilia Malmström – 1968-ban született az uniós belügyekért felelős svéd biztos. Egyetemi tanulmányait a Sorbonne-on és a Göteborgi Egyetemen végezte – irodalomtudományi és politikatudományi PhD-fokozatot is szerzett. Volt fordító Párizsban, Stuttgartban és Barcelonában, a lillhageni kórházban pszichiátriai asszisztens, egyetemi előadó, kutató, EU-s ügyekért felelős miniszter. Öt évig az EU-Magyarország interparlamentáris bizottságába küldött delegáció alelnöke, majd ugyanez Horvátország vonatkozásában is. ĺrt könyvet és cikkeket a regionalitásról, a spanyol politikáról, a terrorizmusról stb. Emellett ikrei is vannak. Velük és férjével él Brüsszelben, de hogy mikor jut rájuk ideje, arról fogalmunk sincs.

5 Vissza
Címkék: bulvár

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr803277295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diplomatuka 2011.10.04. 13:32:46

Vajon felmerült a szerzőben, hogy esetleg képeket is láthatnak az olvasók a hölgyekről? Nekem volt szerencsém néhány méterről is látnom néhányukat. Az Ashtonnal beszélgethettem is.

Ma'at 2011.10.04. 15:46:35

9/27!!! az aztán olyan, mint az 50-50%!

alap matek?

most aztán jól megmutattátok a harcos feministáknak! 30%!!!

"állítólagos" patriarchátus? ezt magyarázd meg kérlek a magyar parlamentnek, ahol nem 30% nő van, hanem 9%.

aztán lehet gondolkozni, hogy vajon ezek a nők miért pont svéd, luxemburgi, dán, belga és holland területekről kerültek ki, olyanokból, ahol már évek óta működik a kvótatörvény? talán csak nem azért, mert a kvótatörvény nélkül az "állítólagos patriarchális" politikában nagyon erősen esélytelenek lennének a férfikorporatizmussal szemben???

"állítólag"

európa rohadtul nem a mienk. európa a férfiaké. mi is van azzal a 116-os hívószámmal, amire "állítólag" eurómilliárdokat akartak költeni, hogy a nők segítséget kapjanak a bántalmazó partnerükkel szemben? vagy csak ez is egy szöveg volt, hogy befoghassátok a pofánkat? mi is van azzal az összehasonlítással, amit célul tűzött ki a femmcomittee, hogy minden eu-s ország szolgáltassa be a nők elleni erőszakkal kapcsolatos joggyakorlatát, és az az ellen tett intézkedéseket, és azok statisztikáit? vagy ez is csak az "állítólagos" politikai patriarchátus szövege volt arra, hogy elhallgattassák a bántalmazott, megerőszakolt, megalázott, emberkereskedett, prostituált nők szavát?

miért is kell konkrétan "harcos feministázni", amikor női politikusokat mutattok be? milyen jogon állítja be az európa pont a feministákat negatív színben, amikor mind a kilenc nő feminista?

a jellemrajzokat meg tényleg megirigyelhetné egy bulvárlap. különösen cuki annak meglengetése, hogy a nőkből biztosan biológiailag hiányzik a politikus-gén. ez az eu által képviselt nők és férfiak egyenlőségének pofánköpése.

felháborító az egész cikk hangvétele. úgy csináltok, mintha a nőknek már mindent sikerült volna elérniük, amit akartak, minden jog adott számukra, és ha valamit nem érnek el önerőből, akkor ne rinyáljanak, biológiai törvényszerűség, hogy túl hülyék és bénák hozzá, hogy elérjék, hiszen lásd, nálad SOKKALSOKKALOKOSABB nőknek sikerült, te biztos túl hülye vagy hozzá, azért nem sikerült. még véletlenül sem azért, mert a politika évtizedek óta egy hatalmi elit kezében összpontosul, akik egymást váltogatják a trónon, és eszük ágában sincs átengedni a felét a nőknek, és csak egy-két mócsingot dobnak oda azoknak a dísznőknek, akik megfelelően irányíthatóak, és eleget kapartak, hogy meglegyen a szájbetömés: shut up, bitches, hiszen vannak női politikusok, nem érheti szó a ház elejét. a tisztelt ház elejét főként nem.

attól, hogy harcosfeministáztok, meg állítólagospatriarchátusoztok, a 9% még kurvára 9% marad. pontosan kit akartok átbaszni? bennünket, vagy magatokat?

a_macska_a_shrekből · http://napimacs.blog.hu 2011.10.04. 16:07:15

9/27 amúgy 33,3%, ami több, mint mondjuk a német vagy az osztrák vagy a svájci parlamentben. Szerintem senki nem bántott itt senkit, csak nem érted az iróniát. Az életrajzokból pont hogy szerethető, tehetséges és okos nők rajzolódnak ki... Meg ez: "Esélyegyenlőségi biztosként ő az, akinek köszönhetően a következő hasonló posztban várhatóan nem csak 9 biográfia áll majd itt."

Ma'at 2011.10.07. 11:52:59

én kérek elnézést, hogy genetikailag olyan selejtes vagyok, hogy nem, nem tudok semmiféle iróniát beképzelni a feminista megnevezés szitokszóként, pejoratív felhanggal történő használatába.

tudod, kedves cikkíró, és macska, ezek a véresszájú szüfrazsettek voltak azok a harcos feministák, akik kiharcolták neked azt (már ha persze nem férfiból vagy), hogy itt írogathatsz, és az euban vállalhatsz munkát úgy, hogy annak ellenértékét meg is tarthatod.

lehet nézegetni összehasonlításként szaúd-arábiát, ahová most kedves vezetőnk ellátogatott zsét kérni, hogy ott mit csinálhatnak a nők. ugyanolyan életünk lenne, mint azoknak, a feministák nélkül.

és felteszem az obligát kérdést: eu-s környezetben büdöszsidózni, büdöscigányozni nem pécé, és pejoratív felhanggal emlegetni a pajeszt, meg a segílykét, de harcosfeministázni, meg feminista kedélyeket hűtögetni oké?

mi lenne, ha legalább eu-s környezetben ugyanolyan tisztelettel kezelnétek az egyik kevesebb hatalommal rendelkező embercsoportot, mint a másik kevesebb hatalommal rendelkező embercsoportot?

Ma'at 2011.10.10. 11:53:48

azon kívül az ember egy politikai fórumtól egyáltalán nem az iróniát várja, hanem az érdekei képviselését. végül is ezért választották meg, és ezért kapják meg a fizetésüket, és nem azért, hogy stand-up comedyben lökjék az iróniát.
süti beállítások módosítása