Fókuszban a kutatás és innováció
Házigazdák: Gyárfás Dóra és McMenemy Márk

Szeptember 8. csütörtök 17.00
In memoriam Habsburg Ottó

A Habsburg Történeti Intézet programja. Meghívott vendégek:
- Balázs Péter, volt külügyminiszter: Habsburg Ottó szerepe Magyarország európai integrációjában
- Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója: Az „Ottó-jelenség”
- Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter: Habsburg Ottó és Magyarország két történelmi fordulóponton

Szeptember 19. hétfő 16.00
Képzeld el 2 keréken - Kiállításmegnyitó és díjátadó

A Holland Nagykövetség és a Magyar Kerékpárosklub által közösen szervezett „Képzeld el 2 keréken” című pályázat 10-18 éves diákokat szólított meg, hogy ábrázolják az ideális kerékpárosbarát lakókörnyezetet, rajz, fotó vagy videó formájában. A legjobb alkotások az Európa Pontban kerülnek kiállításra, a legkreatívabb alkotók pedig értékes díjakat kapnak, melyeket Robert Milders holland nagykövet ad át.

További információ: http://kerekparosklub.hu/kepzeldel/

Szeptember 20. kedd 13.00
Galileo program tájékoztató

Európa saját műholdas navigációs rendszert épít ki, melynek neve Galileo program. Ez lesz az Európai Unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere, s lehetővé teszi, hogy Európa továbbra is az űrtechnológia élvonalában maradjon. Ebből az alkalomból az Európai Bizottság rajzpályázatot hirdet a Magyarországon élő 9-11 éves korú gyermekek számára. A pályázat nyerteséről a Galileo műholdprogram keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el. A tájékoztatón a sajtó és az érdeklődők a rajzpályázat zsűritagjait kérdezhetik a programmal és a pályázattal kapcsolatban.

Szeptember 20. kedd 19.00
Lumiére filmklub: Vigyázat, ehető! - A francia bioforradalom (Nos enfants nous accuseront, 2008, 112 perc, rendező: Jean-Paul Jaud) 

Európában minden évben 100 000 gyerek hal meg környezeti okok miatt. Európában a rákos megbetegedések 70%-a köthető a környezethez: 30%-uk a környezetszennyezéshez, 40%-uk az élelmiszerekhez. A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Egy olyan harc veszi most kezdetét, amely szeretné megállítani a szinte már visszafordíthatatlanná váló folyamatot.

Vendégek:
- Balázs Bálint szociológus, a Lumiére Filmklub kurátora
- Bujdosó Bori, újságíró

Szeptember 21. szerda 16:30
Európa Akadémia: Az eurozóna válsága

Piaci elemzők és szakértők beszélgetnek arról, hogy vajon jövő nyáron drachmáért veszünk-e fagyit Görögországban, merre halad a gazdasági kormányzás Európában, az euró a probléma vagy a megoldás része-e.

Vendégek:
- Dr. Jankovics László, Európai Bizottság
- Dr. Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorhelyettese
- Moderátor: Martin József Péter, gazdasági újságíró

Megnyitó beszédet mond: Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Képviseletének vezetője

Szeptember 23. péntek 13.00
Tudomány a zene hangján

Multimédia performansz workshop az Európa Pont és a PTE-MK Média- és Alkalmazott Művészeti Intézete szervezésében (http://art.pte.hu/211orchestra)

2011. szeptember 23. 13:00-19:00
Műhelybemutató: szeptember 23. 19:00

Minden érdeklődő alkotót szeretettel várunk egy közös multimédia akció létrehozásához, amelynek során interaktív multimédia alkalmazásokat, mikrokontrollereket és szenzorokat használunk. Várjuk képi és hangzó médiumok iránt nyitott alkotók, táncosok, képző- és előadóművészek jelentkezését, akik bekapcsolódnának az alkotói folyamatba. A műhely vezetője Kovács Balázs, a PTE-MK Elektronikus zenei médiaművész szak oktatója. A workshop nyitott, az érdeklődőket kérjük, hogy email útján szeptember 22-ig regisztráljanak.

Kapcsolat: Kovács Balázs, mmi@art.pte.hu

Szeptember 23. péntek 19.00
Kutatók éjszakája

19:00 - Multimédia performansz workshop műhelybemutató az Európa Pont és a PTE-MK Média- és Alkalmazott Művészeti Intézete szervezésében

20.00 - Bolcsó Bálint hangszobrász interaktív "hangkiállítása", ahol a látogatók hétköznapi tárgyak és saját hangjuk segítségével hozhatnak létre komplex zenei struktúrákat. A létrejövő; hangzó folyamat alakításában véletlen-algoritmusok és valósidejű; internetes források is részt vesznek, így a születő; hangzóanyag minden esetben egyedi és megismételhetetlen.

20.30 - Grandpierre Attila: Bartók Béla népzene-felfogásának jelentősége a természettudomány legújabb eredményeinek fényében - beszélgetés

22.00 - rubik.erno.trio kísérleti jazz koncert Az egy éve alakult együttes free jazz-t és improvizált zenét játszik – ad hoc groove-okkal és elektronikus hangzásokkal fűszerezve. Egyaránt nyitottak az absztrakcióra és a mindennapi élet “talált tárgyainak” játékos beemelésére. Legfontosabb azonban számukra a közös lélegzet és a pillanat sodrása, ami mindent eldönt.

Szeptember 30. péntek 19.00
Nők a tudományban és a művészetben

Beszélgetés olyan nőkkel, akik komoly tudományos karriert futottak be. Hogyan érték el mindezt, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük? Az este folyamán ezekre a kérdésekre kapunk választ.

A programok Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertje zárja. A formáció dalai radikálisan eltérő műfajok keveredéseiből születnek (punk, tango,verbunkos, zsoltár, disco, freejazz, himnusz, metál, stb.). A végeredmény: egy zeneileg folyamatosan változó, intenzív, szórakoztató és egyéni költészettel áttüzesített üzeneteket hordozó repertoár.

0 Vissza
Címkék: program

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr433211135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása