apr1.PNGÁprilisban, ahogy a természet végre ébred, a növények zöldellnek és virágoznak, a Földet ünnepeljük, és számot vetünk azzal, hogyan áll kontinensünk a környezetvédelemmel. Online programjainkon vendégeink segítségével megvizsgáljuk, hogyan lehet a 21. században fenntarthatóbb módon utazni, és annak is utánajárunk, hogyan küzd az EU az eldobható műanyagok ellen. Egy csésze Európa sorozatunkban ezúttal Európa legnagyobb miniállamába, Luxemburgba ugrunk be egy kávéra.

0 Vissza

vasut1.jpgNemrégiben hivatalosan is megnyitották a vasút európai éve rendezvénysorozatot, amely célja, hogy a vasúti közlekedést népszerűsítse az EU országaiban. A vasút elérhető, fenntartható és nagyon biztonságos utazási forma, mégis csak csekély mértékben részesül a személyszállításból és a teheráruforgalomból.

aletta1.jpgA holland születésű Aletta Jacobs igazi úttörő személyiség volt – országában először járhatott nőként egyetemre, elsőként szerzett diplomát, ráadásul orvosit. A női test tudományos bemutatásáért és a női fogamzásgátlás népszerűsítéséért is sokat tett, emellett élete végéig elszántan küzdött a nők politikai jogaiért. Munkássága jelentős hatással volt a holland társadalomra, élete világszerte számtalan nőjogi aktivista számára ma is példaértékű. Az Europeana sorozata nyomán ezúttal a holland Aletta Jacobs történetét mutatjuk be.

0 Vissza

madarica.pngMinden országnak megvan az a süteménye, amelyet gyerekkora óta ismer és szeret, a családi recept generációkon keresztül öröklődik, szerte az országban cukrászdákban és boltokban is találkozhatunk vele, elkészítéséről sok ezer különböző recept létezik, de arról rendre heves viták bontakoznak ki. A horvátoknak az egyik ilyen a hatlapos, csokikrémes mađarica, azaz a „magyar lány”, amelyet itthon ugyan nem ismerünk, de magyar származására számos elképzelés létezik.

Rejtélyes eredet

A mađarica elnevezését tekintve a párizsival és a franciasalátával rokonítható: mindkettő olyan helyre utal nevében, ahol a helyiek maximum széttárják a karjukat, ha számon kérjük rajtuk az ételeket (ha a francia helyett oroszt mondunk, akkor a saláta esetében meglesz a közös nevező). A mađarica tehát csak nevében magyar édesség, amelyet Magyarországon a horvátok hiába keresnek cukrászdáinkban.

Egyes elméletek szerint magyar lányoktól ered a recept, van, aki valamilyen szerelmi szálat sejt az elnevezés mögött. Van, ahol megjegyzik, hogy a horvátoknál – köszönhetően a jugoszláv filmeknek – a magyar lány általában vonzó és csalfa karakterként jelent meg, itt lehet a rokonság a kalóriadús, csábítóan édes finomsággal.

Más források az Osztrák-Magyar Monarchia korára vezetik vissza a süti eredetét, ahol a birodalom konyhái mind erős bécsi hatás alatt álltak, illetve az elit egymást is inspirálta. A jellegzetes magyar réteges édességek közül a zserbóra és a Dobos-tortára is többen gyanakszanak lehetséges ihletőként. Mindkét sütemény hasonlít a mađaricára, ezekben is sötét csokikrém választja el a tésztarétegeket – de egyértelmű bizonyíték nincs a kapcsolatra.

A sütemény ugyanakkor nagyon hasonlít még a magyar, vasi hatlapos nevű süteményre, amely szintén hat tésztalappal készül (egyes helyeken ezt nevezik koldustortának is). Sajnos a sütemény elnevezését övező bizonytalanságot nem igazán sikerült eloszlatnunk – ha bármilyen információval rendelkeztek róla, osszátok meg velünk! :-)

Különleges helyről

Akárhogy is, a mađarica nagyon finom, nem túl drága, de kicsit időigényes sütemény, amellyel érdemes megismerkedni, ha már egyszer magyar lányokról nevezték el. Így a látogatóba érkező horvát vendégek firtató kérdéseinél már képben lehetünk, és elkészíthetjük esetleg egy későbbi világverseny magyar-horvát vízilabda meccsének eredményét megünnepelni. Ha ezekkel a lehetőségekkel nem is élnénk, különleges és szuperfinom süteményt vehetünk be konyhai repertoárunkba. 

A recepthez ezúttal a budapesti Dynamobake kávézó-sütizőtől kaptunk segítséget, ahol nagyon szeretnek különböző családi, elfeledettnek hitt vagy épp különleges történettel bíró receptekkel kísérletezni, ott épp az elmúlt hetekben került a menüre a magyar lány. (Az elkészítésről rövid klip is látható apró tippekkel és trükkökkel Instagram-oldalukon, itt.)

A mađarica sütemény

Hozzávalók

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 100 g cukor
  • 3 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 100 g étcsokoládé
  • 70 g vaj


A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g tejföl
  • 80 g cukor
  • 90 g vaj

 
A mázhoz:

  • 90 g étcsokoládé
  • 2 ek olaj
  • 25 g vaj

 
Elkészítése

A krémmel kezdjük. A tejet a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Közben a lisztet a kakaóval elkeverjük, hozzáadunk annyit a cukros tejből, hogy folyékony masszává keverhessük, így könnyebb lesz a tejbe keverni. A masszát a cukros tejbe keverjük, hozzáadjuk a csokit és az egészet lassú tűzön pudingállagúvá főzzük. A tűzről levesszük, melegen belekeverjük a vajat, frissen tartó fóliával letakarjuk (a fóliát közvetlen a krém felszínére terítjük, így nem fog bebőrösödni) és lehűtjük.

A tésztához a tojások fehérjét, a cukrot és a puha vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, azzal is jól elkeverjük. A végén a sütőporos liszttel összedolgozzuk, kézzel sima felületű tésztává gyúrjuk.

A tésztát hat egyenlő részre osztjuk.

Két sütőpapír között egyenként egy kb. 22 x 16 centiméteres négyzetté nyújtjuk őket. Fontos, hogy vékonyak legyenek a lapok és maradjanak külön-külön sütőpapíron, így könnyebb lesz őket a tepsire rakni.

180°C-os sütőben laponként 8-9 percig sütjük őket. Maradjanak világos színűek, minél fehérebbek, annál szebb lesz és puhább a süti.

Amikor minden kihűlt, összerakjuk a sütit: az első lapra kenjük a krém egyötödét, arra a második lap tésztát, amire megint rákenünk egy adag krémet, és így folytatjuk, amíg felkerül a tetejére az utolsó lap tészta is.

Végül leöntjük a tetejét a mázzal. Ehhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és vajjal. Simára keverjük és bevonjuk vele a legfelső lapot.

Pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk, majd tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk. A széleit először vágjuk le minden oldalon, hogy még egyenletesebb szeleteket kapjunk.

Dobar tek, azaz jó étvágyat! :-)

A recept és a kép forrása: Dynamobake


-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

7 Vissza

nok_covid1.pngA jelenlegi Covid-válság jelentős többletterhet ró mindenkire, de a nőket hatványozottan érintik a járvány által előidézett változások. Egyik legutóbbi programunkon egy kutató (dr. Csuka Dorottya), egy munkaerőpiaci szakértő (Szalai Piroska), egy bankvezér (Hegedűs Éva) és egy, a munka-magánélet egyensúlyára specializálódott HR-szakértő (Ujvári Enikő) beszélgetett Gyárfás Dorkával minderről. A terhek valóban nagyobbak, de a mérleg nemcsak az egyik irányba billen – fel kell ismernünk a pozitívumokat is, amelyek közül sok a békeidőkben is előnyöket jelenthet.

2 Vissza

rak1.jpg„Úrrá lehetünk a rák diagnosztizálásából fakadó félelmen és bizonytalanságon, és felválthatjuk ezeket elszántsággal, méltósággal és reménnyel.”

Az Ursula von der Leyen által vezetett Bizottság különös figyelmet fordít az egészség megőrzésére, a rák elleni küzdelem pedig a Bizottság egyik egészségügyi prioritása. A betegség az EU-ban évente mintegy 1,3 millió emberéletet követel, a tagállami ellátórendszerekre pedig óriási terhet ró: évente összesen körülbelül 100 milliárd euróba kerül Európa gazdaságának. A rákbetegség elleni küzdelem erősítésére most egy új, uniós szintű terv indul, komoly költségvetéssel.

0 Vissza

cover.jpgAz EU képzési mobilitási programja jövőre lesz 35 éves. Az Európai Bizottság erre az alkalomra különleges kéteurós emlékérmét bocsát ki, az érme mintázatát pedig március végéig közönségszavazáson választhatjuk ki. Mutatjuk a jelölteket – szavazzatok ti is!

0 Vissza

eu_tanoda_2ev.pngMásodik éve fut az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vidéki EU-Tanoda programja. A koronavírus-járvány hatására a Tanoda az utóbbi egy évben kialakította az online oktatás feltételeit is. Igény és lehetőségek szerint most személyes és digitálisan közvetített interaktív órák közül választhatnak a programban részt vevő iskolák – akik jelentkezését továbbra is várják a szervezők. Az uniós szakértők a Tanoda foglalkozásain az EU történetéről és hasznos tudnivalókról beszélgetnek a diákokkal, és megválaszolják az őket foglalkoztató uniós kérdéseket.

0 Vissza
süti beállítások módosítása