piac.pngAz egységes belső piac az EU egyik legfontosabb vívmánya. Szabad utazás, letelepedés, tanulás, munkavállalás, a piacok közötti akadályok felszámolása, magas színvonalú, biztonságos termékek, a vállalkozások hozzáférése egy nagyobb piachoz, számtalan mobilitási támogatás – csak néhány példa arra, mit köszönhetünk neki. Mára, harminc évvel a létrejötte után annyira a mindennapjaink része, hogy teljesen természetesnek vesszük ezeket az előnyöket. Aki nincs benne, nagyon igyekezne, hogy részévé váljon, aki pedig elhagyta, az utólag szembesül vele, mit is veszített… Van mit ünnepelni, örüljünk együtt ezeknek az előnyöknek!

0 Vissza

keszseg2.pngAz idei évet az Európai Unió a készségek fejlesztésének szenteli – ezzel felhívja a figyelmet a folyamatos képzés, élethosszon át történő tanulás, illetve kiemelten a digitális kompetenciák fejlesztésének fontosságára, és ehhez támogatást is nyújt. A tematikus év már elindult, a kapcsolódó programok és elérhető képzések száma folyamatosan növekszik – röviden bemutatjuk az ezzel megnyíló lehetőségeket és hasznos oldalakat.

0 Vissza

oscar_cover.pngMindjárt itt az Oscar! A hétvégén kilencvenötödszörre osztják ki a filmvilág egyik legfontosabbnak tartott díját. Az Akadémia sosem hagyja figyelmen kívül a kimagasló európai alkotásokat. Idén sincs ez másképp, amikor két fantasztikus – egy ír / angol és egy német – európai alkotást is elhalmoztak jelölésekkel, de mellettük többek között svéd, lengyel és belga alkotók is izgulhatnak majd hétfő hajnalban. Európai esélyeket latolgató szokásos Oscar-váró összeállításunkat olvashatjátok.

0 Vissza

rak_cover.pngAz Európai Bizottság tavaly februárban mutatta be az európai rákellenes tervet. A terv az EU egyik legfontosabb közegészségügyi kezdeményezése, és a 2020 novemberében elindított európai egészségügyi unió egyik sarokköve. A rákellenes terv keretében idén elkészültek az első rákügyi országprofilok, amelyek jelentős egyenlőtlenségekre mutatnak rá az uniós országok között és azokon belül is. Nincsenek jó híreink.

0 Vissza

noi_siker_hattercover.pngIzgalmas programokkal készülünk nektek márciusra: vendégeinkkel utánajárunk, mi áll a női sikerek és a „női láthatatlanság” mögött, megnézzük, miért és kinek jó az önkéntesség, és gondolatban ellátogatunk Temesvárra is. Mindebben segítségünkre lesz többek között Harcsa Veronika, Gyurta Dániel, de a több mint húsz év után hamarosan búcsúzó Tünet Együttes is Szabó Rékával, filmklubunkba pedig Európa aktuálisan legjobb filmjét, A szomorúság háromszögét hozzuk el nektek. Tartsatok velünk!

0 Vissza

ee1.jpgIngyenes tömegközlekedés, 99 százalékban digitalizált közszolgáltatások, az állam és a polgárok együttműködése és 14 kilométer hosszú méhlegelő – idén Tallinn Európa zöld fővárosa. Minek köszönhető a cím és mitől lehet zöldnek nevezni az észt fővárost, ahol séta közben néha jávorszarvassal is találkozhatunk? Egy csésze Európa sorozatunkban erről beszélgettek vendégeink.

0 Vissza

fank1.jpgItt a farsang és a fánk! Krapfen, bomboloni, munkki, pączki, churros, szalagos – szinte minden országban van valamilyen hasonló recept alapján készült sütemény, amely fogyasztása sok esetben kötődik a farsangi időszakhoz. Mi most a portugál változatot választottuk.

0 Vissza

digit_okt_fb_cover.pngAz Európa Pont februárban megmutatja, idén miért Tallinn Európa zöld fővárosa, információt nyújt a fiataloknak szóló uniós programokról és a legendás finn oktatásról, emellett vendégünk lesz többek között Jocó bácsi és a Digitális Batman is. 

0 Vissza
süti beállítások módosítása