cover_1.pngAki nem kő alatt töltötte az elmúlt hónapokat, annak biztosan feltűnt: meleg van. Egyre melegebb és egyre gyakrabban: míg korábban tízévente éltünk meg a mostanihoz hasonló hőhullámokat, az idei nyarunkra több ilyen, ráadásul rekordhosszúságú is jutott. Sajnos ez egy trendbe illeszkedik, és szinte biztos, hogy az éghajlatváltozás miatt gyerekeink és unokáink már nem olyan világban élnek majd, mint amilyet mi megszoktunk.

Ilyen nagy a baj? Igen. A melegedés kihat mindannyiunk egészségére, életminőségére és a gazdaság egészére is. Erre hívta fel a figyelmet az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése is, és ezt próbálja a maga eszközeivel ellensúlyozni – megváltoztatni és a kész helyzethez alkalmazkodni – az EU is, amely ennek módjáról szintén nemrég ismertette elképzeléseit. Közös erőfeszítéssel, globális együttműködéssel még kezelhető mederben tarthatók a változások.

4 Vissza

tarator1.PNGBár talán az idén már nem kell számolnunk több kánikulával, amikor igazán jól esik a hűsítő, savanykás leves, azért bármikor jól jöhet egy pár perc alatt elkészíthető, alakbarát, frissítő étel receptje. Összetételre sokaknak talán a görögök tzatzikijét idézheti (más formában, kis kaporral megbolondítva), az elkészítés könnyedsége miatt pedig többek között a litvánok céklára építő hideg šaltibarščiai levese juthat róla eszünkbe. Egy biztos: a bolgároknál nincsen nyár tarator nélkül – mutatjuk az autentikus receptet!

0 Vissza
süti beállítások módosítása