nostra.pngIdén 15 ország 21 fizikai vagy szellemi öröksége kapta meg az Europa Nostra díjat, Európa legrangosabb örökségvédelmi kitüntetését. Magyarországról három kulturális projektet is elismertek: a Szépművészeti Múzeum példaértékű, átfogó helyreállítását és modernizálását, a gödöllői királyi kastély Egy kastély titkos élete címet viselő, fiatalok bevonásával létrejött különleges kiállítását, és az UCCU Roma Informális Alapítvány érzékenyítő oktatási workshopjait. Gratulálunk minden díjazottnak!

Az európai kulturális örökség védelméért – már 1980 óta

Az Europa Nostra díj (az Európai Unió Kulturális Örökség Díja) az egyik legfontosabb örökségvédelmi elismerés. Az Europa Nostra nevű páneurópai NGO független kezdeményezéseként indult 1980-ban, és 2002-ben vált az EU hivatalos kitüntetésévé. Azokat az építészeket, tervezőket, üzemeltetőket és megrendelőket díjazza, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak az európai kulturális és természeti örökség megóvásához. Célja az örökséget érintő, határokon átnyúló kapcsolatok ösztönzése, valamint a jó példák terjesztése is.

Díjazza például a kiemelkedő helyreállítási munkálatokat (természeti és épített értékek, művészeti gyűjtemények és régészeti lelőhelyek helyreállítási, rehabilitációs és megőrzési munkáit), a kulturális örökségekhez kapcsolódó kiemelkedő kutatásokat és tanulmányokat, az örökségvédelemhez kapcsolódó kiemelkedő egyéni teljesítményeket, valamint az ehhez kapcsolódó oktatási, képzési és figyelemfelkeltő tevékenységet.Az idei elismerések

A díjakra mindig az együttműködésben résztvevő országok tesznek javaslatot a saját országukban megvalósult örökségvédelmi projektek közül. Az ajánlásokat minden évben elismert szakemberekből álló, független szakmai zsűri értékeli. A díjnyertes épületekre bronzplakett kerül, ezek közül legfeljebb hat nagydíjas projekt pedig 10 000 eurós pénzügyi elismerésben is részesül. A nagydíjasok névsorát – a közönségszavazás nyertesével, amelyre még szeptember 1-jéig lehet szavazni – ősszel ismertetik.

Idén elismerésben részesült többek között Peter Paul Rubens festő kertje és udvara Antwerpenben, amelyet kétéves munkával állítottak helyre, hogy a Rubenshuis látogatói közel az eredeti, négyszáz évvel ezelőtti állapotban látogathassák. A horvátországi Hvar szigetén fekvő fegyverraktár (Arsenal) közel harminc évig tartó felújítása és kulturális központtá alakítása szintén az idei kitüntetettek közt van. Az épületet körülbelül a 3-4. évszázadtól használták fegyverraktárként, a 17. század elejétől működött benne színház, amelyet szintén teljesen felújítottak. Díjazták az aquilai egyházmegyében található Collemaggiói Szűz Mária-bazilika helyreállítási munkálatait, amely „új életet adott a városnak” – a bazilika a 2009-es földrengésben rongálódott meg nagyon súlyosan. A cseh Cesnet Egyesület olyan technológiáért részesült elismerésben, amellyel a klasszikus zenét játszó művészek milliszekundumos csúszással, tehát gyakorlatilag valós időben tudnak együtt zenélni Európa bármelyik pontjáról. Az „Auschwitz – nem rég, nem messze” című spanyol-lengyel együttműködésben készült vándorló kiállítást is díjazták, amelynek segítségével közel hétmillióan tekinthetik meg virtuálisan a lengyelországi holokauszt emlékhely kiállítását.

A magyarországi díjazottak

Magyarországról idén elismerésben részesült a Szépművészeti Múzeum 2018-ban befejeződött – három évtizeden át tartó – rekonstrukciója. A folyamat során helyreállították a szakszerűtlen átalakítások által okozott károkat, és otthont kaptak az épületben azok a funkciók, amelyek nélkülözhetetlenek egy modern múzeumban. A múzeum a hosszú felújítás alatt is megőrizte működőképességét, és a látogatók ismét azt az arcát fedezhetik fel, amelyet a tervezők eredetileg elképzeltek. A zsűri értékelése alapján az eredmény „hosszú távra előretekintő, átgondolt programot mutat fel azzal a szándékkal, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumot – Európa egyik meghatározó intézményét – visszahelyezze az őt megillető rangra, és ezt megfontolt építészeti koncepció támasztotta alá.”A Gödöllői Királyi Kastély 2018 végétől 2019 nyaráig tartotta Zár(ol)va – Egy Kastély titkos élete című kiállítását. A tárlat a műemlék azon kevésbé dicső időszakáról szólt, amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, idősek otthona és magyar honvédségi lakássor. „A kastély szakmai irányításával nyár elején kezdte meg a munkát egy csapat diák, akik vállalták, hogy felkutatják ennek a negyven évnek a még fellelhető emlékeit, és a korosztályuk számára is befogadható kiállítást rendeznek belőle" – olvasható a projekt leírásában.A harmadik díjazott Magyarországról az UCCU Roma Informális Alapítvány projektje, amely a roma és nem roma fiatalok számára közvetít lehetőséget és kapcsolatteremtési tereket négy nagyvárosban, a roma kultúra bemutatásával és tévhitek eloszlatásával. Az alapítvány nyolc különböző oktatási modult kínál a kultúrák és közösségek közötti interakció és érzékenyítés, valamint a roma kulturális örökséghez és történelemhez kapcsolódó témákban. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a VIII. kerületi interaktív séta Budapesten, amelyen a résztvevők a kerületet és annak roma kulturális örökségi kapcsolatát fedezhetik fel, mindezt helyi roma önkéntesek bevonásával.Európai Kulturális Örökség Díja vs. Európai Örökségi Cím

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió Kulturális Örökség Díja, amelyet röviden csak Europa Nostra-díjként szoktak emlegetni, nem azonos az Európai Örökségi címmel (European Heritage Label). Ez utóbbi az európai integráció számára szimbolikus jelentőséggel bíró helyszíneket díjazza, és védi – az UNESCO világörökségi díjához hasonló módon. Az Europa Nostra ezzel szemben mindig valamilyen örökségvédelmi tevékenységhez kapcsolódik.

További információ az Europa Nostra-díjról:

Képek és videók forrása: az Europa Nostra díj hivatalos oldala


-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3415752412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása