Kalaka.jpgDecember 10-én ünnepeljük az emberi jogok világnapját, és ez az a hónap, amikor az Európai Unió képviselői átveszik az idén a közösségnek ítélt Nobel-békedíjat, az Európai Parlament pedig kiosztja idei Szaharov-díját. E havi programunk is ezekhez az eseményekhez kapcsolódik: a Nobel-békedíj átadása kapcsán a magyarországi és európai menekülthelyzetről beszélgetünk szakértő vendégeinkkel. Emellett foglalkozunk a 2011-ben Szaharov-díjas arab tavasszal és az azt követő jelenlegi helyzettel, illetve a fogyatékkal élők jogaival. Az idei szezont a közelgő ünnepekre készülve egy igazi európai karácsonyi estével és a Kaláka koncertjével zárjuk.

December 6-i filmklubunkban a Neve: Sabine című francia dokumentumfilmet nézhetitek meg, amely az autizmust mutatja be különleges módon. A film készítője Sandrine Bonnaire elismert francia színésznő, aki saját és családja személyes történetét meséli el, bemutatva autista húga, Sabine életét.

December 10-én, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) közösen szervezett programunkon az emberi jogok világnapjáról emlékezünk meg, illetve egy rövid ünnepség keretében Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, valamint Tove Skarstein norvég nagykövet közreműködésével köszöntjük a Nobel-békedíjas Európai Uniót. Az est során egy kerekasztal-beszélgetés keretében értékeljük vendégeinkkel a magyarországi menekültügyben idén elért eredményeket, és olyan fiatal bevándorlókkal is megismerkedhettek, akik a Media4us projekt keretében tudósítanak saját életükről. Az est során közösen megnézzük vendégeinkkel a díj átadását, majd Agota Krystof Trilógia című könyvéből, valamint a Goethe Intézet Mi és Európa projektjére készült művekből (Tóth Krisztina és Nora Bossong esszéit) is meghallhatjátok. Az estet a kubai zenét játszó Elsa Valle és Rumba Caliente trió koncertje zárja. Reméljük, sokan ünnepeltek velünk!

December 14-i programunk egy másik elismeréshez, az Európai Parlament Szaharov-díjához kapcsolódik, amelyet minden évben olyan kivételes személyiségeknek vagy szervezeteknek ítélnek, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak valamilyen formában. 2011-ben az EP a Szaharov-díjat az arab tavasz öt kiemelkedő személyiségének ítélte oda, akik fontos szerepet játszottak az arab világban megindult történelmi változásokban, a szabadságért, demokráciáért és az elnyomó rendszerek megdöntéséért folytatott harcban. Programunkban Wael Abbas egyiptomi blogger és emberi jogi aktivista segítségével elemezzük az arab tavasz során és azóta történteket. (Az idei díjat december 12-én adják át Strasbourgban, a díjazottak iráni emberi jogi aktivisták: Nasrin Sotoudeh jogász és Jafar Panahi filmrendező.)

Az Egy csésze Európa sorozatunk következő alkalmával, december 12-én ismét egy izgalmas ország, Ciprus megismerésére invitálunk benneteket – ezúttal a szigetország tájait, finomságait mutatjuk be, az est díszvendége Vassos Chamberlen, a Ciprusi Köztársaság nagykövete. A dán smørrebrød után most a ciprusi „meze” kerül terítékre, amelyet az est során meg is kóstolhattok. :-)

Szinte hihetetlen, de most decemberben lesz tíz éve már, hogy Magyarország lezárta a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, amelynek eredményeképp 2004-ben beléphetett az Európai Unióba. December 13-án egy kerekasztal-beszélgetés és Hargita Árpádné most megjelenő „Vissza Európába - rögös úton / Egy közreműködő szemével” című könyvének bemutatója keretében erre emlékezünk. Az est során vendégünk lesz Martonyi János külügyminiszter, Kovács László volt külügyminiszter, korábbi uniós biztos, valamint a szerző, Hargita Árpádné, a kevés szakember egyike, akik az elejétől végéig részt vettek a tárgyalási folyamatban.

Decemberben az évad zárásaként egy igazi karácsony-váró koncertre is hívunk mindenkit 14-én, amelyen a kicsik és nagyok által is kedvelt Kaláka együttes zenél nekünk. Az estén a dán, görög és lengyel karácsonyi szokásokat is felelevenítjük – ezzel kívánunk minden kedves vendégünknek nagyon szép ünnepet! :-)

Az Európa Pont valamennyi programja ingyenes, a decemberi programok részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr964950933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása