pass.pngMilyen esélyekkel és hogyan válhat az EU valódi nagyhatalommá, miközben megőrzi egyediségét és legfontosabb értékeit? Milyen esély van jelenleg egy új, békés és stabil világrend kialakulására, és mi lehet benne az EU szerepe? Szükség van-e közös európai hadseregre? Mit fed az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által felvázolt új európai védelmi unió? Novemberi programjainkon ezúttal komolyabb, igazán húsbavágó kérdésekre keressük a választ. Ebben – Európai gondolkodók sorozatunkban – segítségünkre lesz a belga politológus-kutató, Sven Biscop, valamint hazánk kiemelkedő kül- és biztonságpolitikai szereplői. Emellett azért könnyedebb témával is készülünk: a Nobel-díjak átadásának apropóján gondolatban Svédországba utazunk. Tartsatok velünk!

0 Vissza

cover.PNGAz EU-ban négy felnőttből három már megkapta az összes szükséges dózist a koronavírus elleni védettség eléréséhez, de a tagállamok között átoltottságban jelentős különbség mutatkozik. Országonként változik a járványhelyzet komolysága – a betegek számának alakulása és az intenzív osztályok telítettsége – is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) mindezekről hetente friss információt szolgáltat – nézzük az aktuális helyzetet!

1 Vissza

cov_1.jpgAhogy egyre több eszközzel csatlakozunk az internethez, egyre több okoseszközzel könnyítjük meg az életünket, egyre nagyobb veszélyeknek is tesszük ki magunkat. Fontos, hogy ezeket felismerjük, és aktívan tegyünk biztonságunkért. Te tudod például, mit érdemes tenni, ha valaki feltöri valamelyik közösségimédia-fiókodat? Hogyan lehet és érdemes az otthon használt eszközöket biztonságosabbá tenni? Az október az EU-ban mindig a kiberbiztonsági hónap, amikor többek között épp ilyen fenyegetések elkerülésére és kezelésére kaphatunk hasznos tippeket.

0 Vissza

1_1.jpgA mellrák világszerte a leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, amely időben felismerve és kezelve jó eséllyel gyógyítható. A rendszeres szűrés a legbiztosabb mód a kór mielőbbi felfedezésére, ám Európában kevesen (és Magyarországon is sajnos egyre kevesebben) mennek el a szűrővizsgálatokra. Ennek ára pedig sok-sok emberélet évente. Lányok, járjatok szűrésekre!

0 Vissza

teszta.jpgOktóber 25. a tészta világnapja. Bár a legtöbbeknek elsősorban Olaszország ugrik be, de a tésztát Európa minden szegletében szeretik és készítik, ezért most egy összeurópai tésztaválogatást ajánlunk a figyelmetekbe. Nektek melyik a kedvencetek?

5 Vissza
süti beállítások módosítása