aletta1.jpgA holland születésű Aletta Jacobs igazi úttörő személyiség volt – országában először járhatott nőként egyetemre, elsőként szerzett diplomát, ráadásul orvosit. A női test tudományos bemutatásáért és a női fogamzásgátlás népszerűsítéséért is sokat tett, emellett élete végéig elszántan küzdött a nők politikai jogaiért. Munkássága jelentős hatással volt a holland társadalomra, élete világszerte számtalan nőjogi aktivista számára ma is példaértékű. Az Europeana sorozata nyomán ezúttal a holland Aletta Jacobs történetét mutatjuk be.

0 Vissza

madarica.pngMinden országnak megvan az a süteménye, amelyet gyerekkora óta ismer és szeret, a családi recept generációkon keresztül öröklődik, szerte az országban cukrászdákban és boltokban is találkozhatunk vele, elkészítéséről sok ezer különböző recept létezik, de arról rendre heves viták bontakoznak ki. A horvátoknak az egyik ilyen a hatlapos, csokikrémes mađarica, azaz a „magyar lány”, amelyet itthon ugyan nem ismerünk, de magyar származására számos elképzelés létezik.

9 Vissza

nok_covid1.pngA jelenlegi Covid-válság jelentős többletterhet ró mindenkire, de a nőket hatványozottan érintik a járvány által előidézett változások. Egyik legutóbbi programunkon egy kutató (dr. Csuka Dorottya), egy munkaerőpiaci szakértő (Szalai Piroska), egy bankvezér (Hegedűs Éva) és egy, a munka-magánélet egyensúlyára specializálódott HR-szakértő (Ujvári Enikő) beszélgetett Gyárfás Dorkával minderről. A terhek valóban nagyobbak, de a mérleg nemcsak az egyik irányba billen – fel kell ismernünk a pozitívumokat is, amelyek közül sok a békeidőkben is előnyöket jelenthet.

2 Vissza
süti beállítások módosítása