eletkor.pngA születéskor várható élettartam – amely az életminőség egyik legfontosabb mutatója – folyamatosan nő a tagállamokban, köztük Magyarországon is. Továbbra is jelentős eltérés viszont az egyes országok között – mi egyelőre sajnos öt évvel elmaradunk az uniós átlagtól. A különbség országon belül és a nemek között is fennáll: a nők átlagosan több mint 5 évvel tovább élnek Európában, mint a férfiak.

0 Vissza

media_oscars_2019_1140px_wide_40927_236.jpgA hétvégén az Amerikai Filmakadémia kiosztja a filmvilág egyik legfontosabbnak tartott és legnagyobb figyelemmel kísért díját, az Oscart. Az Akadémia sosem hagyja figyelmen kívül a kimagasló európai alkotásokat – idén sincs ez másképp, de három év után először magyar alkotóért sajnos nem szoríthatunk vasárnap hajnalban.

0 Vissza

pl_film.pngSorozatunkban most a lengyel „kötelezőket” listázzuk – egy nagyon szűk, ötös listán, ami természetesen egyéni preferenciák alapján bővíthető, kiegészíthető. Továbbra is olyan filmeket kerestünk, amelyek nemcsak közelebb visznek az ország filmművészetéhez, de az adott ország kultúrájáról, történelméről is mesélnek. A lista alapjául a nemrégiben 279 lengyel filmes szakember megkérdezésével összeállított listát vettük, kiegészítve több, hasonló összegző anyaggal. Lássuk tehát a bratankik listáját, időrendben haladva.

olie1.pngOliebol, azaz „olajgolyó” – a németalföldiek őszinte elnevezésű fánkvariációja a farsangi szezonra: édes, kelt tésztás energiabomba a hideg utolsó napjaira. Ismerjétek meg a hollandok kedvelt téli édességét!

0 Vissza
süti beállítások módosítása