Az Európa 2020 az EU hosszú távú növekedési stratégiája, amely a 2010-es évek fejlesztési prioritásait és irányait határozta meg a közösség számára a nagy gazdasági világválság után. A cél az „intelligens, fenntartható és inkluzív” Európa megteremtése volt 2020-ig, amelyet számos kiemelt kezdeményezéssel támogatott az EU. A közösségi akciókat természetesen mindenhol nemzeti politikák és intézkedések egészítik ki. Minden célkitűzéshez rendeltek egy-egy uniós szintű célt, amelyet nemzeti célszámokra is lebontottak. Egy évvel a stratégia végdátuma előtt, nemrégiben ismertette a Bizottság, hogyan áll a célok teljesítésével a közösség.

0 Vissza

125109.jpgAnnus mirabilis: 1989 valóban csodás év volt, amikor az Európát szimbolikusan kettéválasztó vasfüggöny és a Berlint fizikailag is kettéválasztó berlini fal végleg leomlott. Ez utóbbi most novemberben éppen harminc  éve történt.

0 Vissza

szemet1.jpgMagyarországon jelenleg évente fejenként mintegy 385 kg, azaz napi több mint egy kiló (!) települési (kommunális) hulladék megtermeléséért vagyunk felelősek. Az uniós érték ennél még rosszabb: évi 486 kg az átlag. Éppen ezért van még mit tennünk, ha szeretnénk hozzájárulni a zöldebb jövőhöz. Ehhez kaphatunk tippeket az európai hulladékcsökkentési héten (november 16-24.). Ilyen tipp például, ha ismerjük és betartjuk a fenntarthatóság „8R” javaslatát.

1 Vissza

kultf1.jpgA kulturális és kreatív szektor nagyon fontos szerepet játszik Európában. Amellett, hogy mára több embert foglalkoztat (9 milliót az EU-n belül), mint például a mezőgazdaság, Európa kulturális értékei, alkotásai világszinten egyedülállók. A kultúra jót tesz a léleknek: hozzájárul a teljesebb, gazdagabb élethez, növeli az egyének általános jólétét. Ez a kulturális gazdagság össze is köt minket Európában: egy jó európai film, egy európai író színdarabjából készült előadás, egy európai banda koncertje mind mond valamit az adott országról. Általuk jobban megérthetjük, mennyiben különbözünk – vagy éppen hasonlítunk – mi, európaiak.

0 Vissza
süti beállítások módosítása