vasutvonalak.png2021 a vasút európai éve. A vasút elérhető, fenntartható és nagyon biztonságos utazási forma, az európai hálózat – amit az EU az elkövetkező években még tovább korszerűsítene – pedig az egyik legfejlettebb a világon. Jelenleg Európában átlagosan hét kilométerenként követik egymást az állomások, ami meglehetősen sűrűnek mondható – de mennyire? Hogy állnak ezzel az egyes tagállamok? Európa számokban sorozatunkban most ennek néztünk utána.

0 Vissza

gyumiterkep1.pngSzeretnél fenntarthatóbb módon élni, fogyasztani? Helyit és szezonálisat venni és enni? Eddig nem volt feltétlenül egyszerű utánanézni, mikor melyik gyümölcs és zöldség érik itthon vagy más uniós országokban – ebben segít új eszközével az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC).

1 Vissza

hullmentes1.jpgEgyre egyértelműbb, hogy a jelenlegi, lineáris gazdasági modell fenntarthatatlan. Az EU számos olyan intézkedést fogadott el, amely ösztönzi az átállást a fenntarthatóbb, körforgásos gazdasági modellre. Ennek egyik fontos elve a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálása, sőt, a hulladékmentes, azaz a ’zero waste’ életmód. Mi a körforgásos gazdaság lényege, mi szükséges ahhoz, hogy az EU országai mielőbb erre a modellre váltsanak, és mit tehetünk mi magunk hulladékunk minimalizálásáért – ilyen kérdésekről beszélgettünk nemrégiben Bauer Zsolttal a Climate Reality Projecttől, Horváth Bálinttal, a Holland Nagykövetség szakértőjével és Tóth Andi bloggerrel.

0 Vissza
süti beállítások módosítása