stream1.pngNem szeretjük, de életben tart – így vannak a streamelőadásokkal a kulturális élet szereplői. Új műfaj születik épp, amely a járvány után is velünk marad, és előbb-utóbb meg fogja találni a helyét a hagyományos előadások mellett, de – ahogy a gramofon, a filmek, a mozi vagy a rádió esete mutatja – nem fogja átvenni azok helyét. Addig is új eszközként inspirálja a művészeket, akik keresik a módját, hogy az egyszerű közvetítéseken túlmutatva, hogyan használhatják fel ezt újabb, másfajta élmények átadásához. A kultúra digitalizációjáról, a Covid-járvány alatti streamelésekről és ennek hatásáról beszélgettünk Káel Csabával, a Müpa igazgatójával, Mácsai Pállal, az Örkény Színház igazgatójával, Navracsics Tibor európai kulturális fővárosért felelős kormánybiztossal és Székely Krisztával, a Katona József Színház rendezőjével.

0 Vissza

bauhaus_fbook.pngEgyüttgondolkodás, a jövőt formáló mozgalom, vitafórum, kreatív tervezési folyamat – mindez egyszerre az Európai Bizottság új kezdeményezése, az új európai Bauhaus, amelyben kreatív szakemberek és kreatív gondolkodású polgárok közösen tervezhetik meg Európa jövőjét. A folyamat elindult: már várják az ötleteket, és hamarosan indulnak a kapcsolódó pilotok és támogatások is. Ez az izgalmas kezdeményezés volt legutóbbi programunk fókuszában, ahol a témával foglalkozó neves hazai szakértőkkel beszélgettünk.

0 Vissza

jarv_cov.PNGNagyon vártuk, hogy újra személyesen találkozhassunk programjainkon! Mindent megteszünk azért, hogy a legnagyobb biztonságban érezzétek magatokat rendezvényeinken, ehhez néhány óvintézkedést vezettünk be, amelyek betartására mindenkit megkérünk.

0 Vissza

mua1.pngA műanyag és a műanyaghulladék a szó átvitt és konkrét értelmében is átszövi életünket: ott van mindennapi használati tárgyainkban, élelmiszereink nagy részének csomagolásában, az életmentő vakcina fecskendőjében, és – mikroszkopikus méretben – még ivóvizünkben, sőt, szerveinkben is. A modern élet velejárója, teljesen nélkülözni vagy kiváltani valószínűleg sosem fogjuk, a növekvő mennyiségű műanyaghulladék ugyanakkor egyre nagyobb problémát jelent ökoszisztémánknak. Az eldobható műanyagok forgalmazásának uniós tilalma, a körkörös gazdaság esélyei, a szemléletváltást akadályozó tévhitek és látszatmegoldások, a hulladékgazdálkodás hierarchiája mind összefügg ezzel a hihetetlenül komplex témával – nemrégiben mindezekről beszélgettünk a műanyagkérdés hazai szakértőivel.

3 Vissza
süti beállítások módosítása