no_szemet-01.pngSokkoló adatok: az EU-ban évente még mindig közel átlag 492 kilogramm szemetet állítunk elő fejenként. Bár a magyar adat egy kicsit alacsonyabb (381 kg/fő/év), de még így is naponta több mint egy kiló szemét megtermeléséért vagyunk felelősek. A változást nem kívülről vagy felülről kell várnunk: az valójában rajtunk, mindennapos szokásainkon múlik – ahogy korábbi vendégünk, Jane Goodall is hangsúlyozta. Csökkentsétek velünk a szemetet az európai hulladékcsökkentési héten, és azon túl is, minden nap!

1 Vissza

csesze_ie.pngAz Egy csésze Európa legutóbbi, teljesen online estjén az egyik idei európai kulturális főváros, Galway miatt Írországba kalandoztunk. Megtudtuk, hogy az írek és a magyarok bizonyos szempontból rokonlelkek, de az írek azért általában derűsebbek, és képesek bármiből viccet csinálni – beleértve magukat is. A kultúra Írországban – és Galwayben – nincs intézményekbe zárva, lépten-nyomon találkozhatunk vele.

0 Vissza

epk1.pngEgyedülálló, közvetlen eszközként minden uniós polgárnak lehetőséget biztosít arra, hogy egy számára fontos ügyet az uniós intézmények figyelmébe ajánljon – ez az európai polgári kezdeményezés (EPK). Ha elég támogató áll egy ügy mellé, akkor az Európai Bizottságnak mindenképpen foglalkoznia kell vele. Bár elég sok, egymillió aláíróra van szükség legalább hét tagállamból, több ügy már eljutott a döntéshozókig. Folyamatban van a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése a nemzeti régiók védelmében, és nemrégiben egyszerűsödött az EPK folyamata – az európai polgári kezdeményezés hetén ezért is érdemes áttekinteni, hogyan élhettek ezzel a jogotokkal.

0 Vissza
süti beállítások módosítása