pexels-photo-802221.jpeg

Egy műanyag szívószál vagy zacskó sokkal tovább itt marad a Földön, mint mi: az életünkben elhasznált műanyagot valamilyen formában, valahol biztos, hogy örökül hagyjuk unokáinknak és az ő unokáiknak. A világ műanyagéhsége pedig egyre nagyobb: modern életünk számtalan, a műanyagok által nyújtott megoldástól lett kényelmesebb, biztonságosabb vagy energiahatékonyabb. Ennek következtében az előállított műanyag mennyisége világszinten folyamatosan nő. Néha elkerülhető a műanyag használata, és van, amikor ezeket okosan újrahasznosíthatjuk. Egyének, vállalkozások, országok és az EU – mind tehetnek egy műanyagszemét-mentesebb jövőért.


Műanyag: a megoldás…


A műanyag a gazdaság és a hétköznapi élet szempontjából is fontos és mindennapi alapanyag, amely számos társadalmi kihívás kezelését segíti. Az autók vagy repülőgépek gyártásához használt könnyű és innovatív anyagok hozzájárulnak az üzemanyagfogyasztás és a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A műanyag tartalmú szigetelőknek köszönhetően mérsékelhetjük energiaköltségeinket, a biztonságos élelmiszercsomagolás pedig az ételek frissen tartásával a pazarlás csökkentését segíti. Az orvoslásban használt biokompatibilis műanyagok pedig akár emberi életeket is menthetnek.

 

…és a probléma

Ugyanakkor Európában évente 25 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, és ennek kevesebb, mint harmada lesz újrahasznosítva. A tengerparti hulladék 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A műanyag mikroszemcsékként pedig a tüdőnkbe és a tányérunkra is eljut, ennek pontos élettani hatását pedig még nem ismerjük. Nemrég látott napvilágot több olyan tanulmány, amelyek szerint Európa nagyvárosaiban a csapvízben is kimutathatók ezek a mikroműanyagok, legutóbb pedig a palackozott ásványvizekről (!) is ugyanez derült ki. Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök szerint „ha nem változtatunk a műanyagok előállításán és használatán, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal”.

A műanyag tehát nem nélkülözhető életünkből, ugyanakkor okos felhasználásával, és a műanyagból keletkező szemét minimalizálásával adósai vagyunk a következő nemzedékeknek, és magunknak is.

Egy nagyon jó TED videó arról, milyen helyeken végezheti – az egyébként ezeréves lebomlású – műanyagpalackod, miután eldobtad:


 

Élelmiszerboltok műanyag nélkül külföldön…

Nemrégiben járta be a világsajtót a hír, hogy Amszterdamban megnyílt a világ első teljesen műanyag nélküli élelmiszerboltja. Egy ilyen bolt hatalmas terheléstől kíméli meg a környezetet: az egyszerhasználatos műanyag fóliák, zacskók adják a feleslegesen megtermelt szemét nagy részét, akár több száz évig is eltart, mire ezek lebomlanak. A boltban kizárólag hagyományos (pl. üveg vagy papír), újrahasznosítható vagy a környezetben lebomló csomagolóanyagokat használnak. A bolt egy nagyobb lánc része, még idén több mint hetven helyen terveznek hasonló boltot nyitni – reméljük, nagyon sok üzlet követi még a példájukat.

…és itthon is

A példa azonban nem egyedülálló, a világ számos részén, Magyarországon is találkozhattunk már hasonló bolttal, amely teljesen száműzte a csomagolásokat. Az egyik első legismertebb ilyen itthoni fecske Budaörsön volt – amelyről korábban mi is írtunk röviden –, de mára sajnos bezárt. Ide a vásárlók saját tárolóedényekkel vagy vászonszatyrokkal érkeztek, és abba tehették a megvásárolt árukat. Ugyanezt a modellt követi egy másik, nemrégiben megnyílt csomagolásmentes budapesti bolt is a XIII. kerületben. De a városban számtalan helyen vásárolhatunk még így: a hulladékmentes.hu frissülő listáján ti is meg tudjátok nézni, hol milyen árut tudtok az országban így, felesleges csomagolás nélkül megvenni.

A kis kényelmetlenségért (azaz hogy kell magunkkal vinni valamilyen tárolóeszközt) nagyon sok felesleges hulladéktól óvjuk meg a környezetünket. Jó lenne, ha minél több hasonló bolttal találkoznánk a jövőben, és minél többen választanák ezt bevásárlási módot – mert ez a vásár is kettőn áll: legyenek ilyen boltok, és legyenek, akik ilyen helyen vásárolnak.

Az EU is beszáll a műanyagszemét ellen

Ha nem akarunk belefulladni a műanyagba, lépni kell. Éppen ezért az EU is nemrég fogadott el egy nagyon ambiciózus, ilyen formában első páneurópai stratégiát, amely célja a műanyagszemét csökkentése és a műanyagok okosabb, fenntarthatóbb használata.

Az EU az egész műanyaggazdálkodást át szeretné alakítani. A gazdasági szereplőket érdekeltté szeretné tenni a műanyag újrafeldolgozásában, támogatni kívánja a kapcsolódó innovációkat és a műanyag beillesztését a körforgásos gazdaságba. A cél az, hogy már a műanyag termékek tervezésénél, előállításánál figyelembe vegyék a tartósságra vagy épp az újrahasznosításra irányuló igényeket, és fenntarthatóbb anyagokat fejlesszenek ki. Az új stratégia keretében emellett az EU korlátozni fogja a műanyaghulladék mennyiségét is, és meg fogja szüntetni a tengeri hulladéklerakást. A tervek szerint 2030-ra az uniós piacon forgalmazott műanyag csomagolóanyagok mindegyike újrahasznosítható lesz, csökkenni fog az egyszer használatos műanyagok használata, és csak korlátozott mértékben lehet majd szándékosan felhasználni mikroműanyagokat például a szépségiparban. (A kozmetikai iparban használnak ilyen apróra gyártott műanyagokat, emellett ilyen mikroműanyag keletkezik a műszálas anyagokból való leszakadással, a műanyag termékek bomlásakor is.)

Mindenki a maga szintjén

Ahogy korábban már többször is foglalkoztunk a kérdéssel, az uniós szintű stratégia csak egy – bár nagyon fontos – eleme ennek a sokjátszmás küzdelemnek a műanyag szemét ellen. Az országok kormányain is nagyon sok múlik, de az egyének szintjén mi is tehetünk. A változás kis dolgokkal kezdődik: például azzal, hogy műanyag flakonos üdítő helyett csapvizet iszol saját kulacsból; az iskolai vagy munkahelyi büfében nem kérsz eldobható műanyagpoharat, kanalat vagy szívószálat; nem kérsz eldobható műanyagzacskót a kasszánál, és a műanyag szemetedet otthon is, a tárolókat kitisztítva, szelektíven gyűjtöd.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi
 bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4813841634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása