bg1.jpg2018. január elsejétől Bulgária vette át a tagállamokat képviselő Európai Unió Tanácsának vezetését Észtországtól, mostantól fél éven át irányítja elnökként az intézmény munkáját. Ez az első alkalom, hogy Szófia tölti be ezt a tisztséget, 11 évvel az ország uniós csatlakozása után kerül erre sor. Az elnökség január 11-i hivatalos megnyitóján elhangzott: az elkövetkező hat hónapban Bulgária elnökként elsősorban Európa és a fiatalok jövőjére, a Nyugat-Balkánra, a biztonságra és stabilitásra, valamint a digitális gazdaságra összpontosít majd.

Az EU legfontosabb döntéshozó szerve, a Tanács elnökségének levezénylésében jóval szűkebb mozgástere van egy tagállamnak, mint ahogy azt talán elsőre gondolnánk. A soros elnökségi programok döntő része „örökölt”, mindig az EU aktuális napirendje (például az intézményi reformok vagy az aktuális költségvetési periódus) határozza meg. Ugyanakkor szinte mindig napirendre kerülnek olyan témák is, amelyeket az elnökség elején még nem lehet előre látni, de az elnöki periódus során foglalkozni kell. Amennyire lehet, természetesen minden tagállam igyekszik valamilyen nemzeti színt is vinni a félévbe, próbálnak lendületet adni az ország számára fontos szakpolitikáknak. Bulgária esetében a nyugat-balkáni országokkal való együttműködés erősítése került így előtérbe.

A bolgár elnökség „Egységben az erő” jelmondatot választotta mottónak, amely az ország címerében is szerepel és egyben a Bolgár Nemzetgyűlés mottója is. Bulgária elnöksége alatt négy prioritásra koncentrál, elnökként első sorban ezeken a területeken szeretne eredményeket elérni, konszenzusra vezetni a tagállamokat:

Európa és a fiatalok jövője: a bolgár elnökség arra számít, hogy konstruktív vitát segíthet elő a következő hétéves költségvetési időszak alapelveiről, benne a kohéziós és a közös agrárpolitika jövőjéről és a gazdasági és pénzügyi unió elmélyítésének lehetőségeiről.

Stabilitás és biztonság Európában: fontos, hogy a tagállamok megállapodásra jussanak az EU külső határainak védelméről, a migráció hosszú távú és hatékonyabb menedzselésének módjáról. Megállapodás szükséges a közös védelmi politika alapelveiről, a menedékpolitika jelenlegi kihívásaira pedig hosszú távú és igazságos megoldásokat kell találni.

A Nyugat-Balkán: regionális tapasztalatát kihasználva Bulgária igyekszik a még nem uniós nyugat-balkáni országokat közelíteni az EU-hoz, egyértelmű uniós perspektívát nyújtva nekik. A közlekedési, energiapolitikai, oktatási és digitális összeköttetések javítása az elnökség fontos célja.

Digitális gazdaság: az európai digitális egységes piac kiterjesztése – az észt elnökség után – a bolgár elnökség fontos célkitűzései közt is szerepel, emellett a digitális képességek fejlesztésére is külön hangsúlyt fektet Szófia. A kiberbiztonsági csomag, a szerzői jogi irányelv, a nem személyes adatok szabad áramlása mind olyan fontos területek, amelyekkel kiemelten foglalkozik a bolgár elnökség.


Bulgária 2018. július 31-ig látja el a Tanács elnökségének feladatát, majd Ausztria követi a sorban. A bolgár elnökség részletes programja itt olvasható angol nyelven, az elnökség hivatalos oldala itt található. Az irányvonalak tehát már ismertek, a munka most kezdődik. Az alábbi infografikával kívánunk eredményes és sikeres elnökséget Bulgáriának!

bulgaria2-01.png



Képek forrása:
a bolgár elnökség honlapja

-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.



Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1213579255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása