szemet_fejlec.pngÉvi 481 kg: ennyi szemetet termel egy átlagos európai egy évben. Ha megnézzük a magyar számokat, a helyzet egy picit jobb – mi csak évi 378 kg szemetet gyártunk –, de ez is jóval több a szükségesnél. Miből jön össze ez a rengeteg hulladék? Ez a mennyiség csak a kommunális / települési szemetet jelöli, benne van például a mindennapokban kidobott csomagolóanyag, élelmiszer, a kerti hulladék és a települési közintézmények szemete is – de az ipari és mezőgazdasági hulladékot például nem tartalmazza.

Az előállított kommunális szemét mennyisége általában a gazdasági fejlettséggel, jóléttel arányosan nő – az egy főre jutó hulladék nagysága az EU-ban a leggazdagabb országokban a legnagyobb, de ott általában sokkal okosabban is hasznosítják. A hulladékot lehet egyszerűen kezelés nélkül lerakni valamilyen szeméttelepen vagy tárolóban – ez a gyakorlat pazarló és könnyen lehet egészségtelen is. Ennél egy fokkal jobb, ha elégetéssel energiát generálunk vele; a legjobb pedig az, ha újrafelhasználjuk a hulladékot.

Az Európai Unióban átlagosan a kommunális hulladék 15%-át komposztálják, kb. 28%-a kerül újrahasznosításra, nagyjából hasonló arányban égetik el, és egy kicsit mindkettőnél nagyobb a telepekre kerülő hányad (31%). Magyarországon ehhez képest sajnos a teljes szemétmennyiségnek még közel kétharmada hulladéklerakóba jut. 

 

A szemét továbbhasznosítása nagyban függ attól, hogy állami szinten hogyan kezelik a kérdést. Ugyanakkor nagyon sokat tehetünk mi, egyes emberek is annak érdekében, hogy ne terheljük napi több mint egy kilogramm szeméttel Földünket. Ha valami elromlik, ne vegyetek egyből újat, próbáljátok megjavítani! Terjed a szelektív szemétgyűjtés az otthonokban is, de sokat kell még fejlődnünk ebben a tekintetben. Ha tehetitek, fogyasszatok saját (esetleg közösségi) kertben termett gyümölcsöket, zöldségeket, vagy vásároljatok piacon – hihetetlen mennyiségű szeméttől tehermentesítitek máris a környezetet. Egyre népszerűbbek itthon is a garázsvásárok a megunt kacatok eladása kidobás helyett, a ruhacserék, de a megunt és kinőtt ruháknak mindig van, aki örül. Szerencsére Magyarországon egyre trendibb az újrahasznosítás, a recycling vagy az upcycling (amikor a feleslegessé váló használati tárgyat új funkcióban hasznosítanak újra). Van, aki használt biciklibelsőből vagy biztonsági övből készít ékszereket, táskákat; nagy divatja van a kávékapszulákból készített ékszereknek; egy korábbi vendégünk pedig például a kidobásra ítélt textilből készít bútorokat – a lehetőségek száma szinte végtelen!

A fenntarthatóság a kertben, a saját kis gazdaságában is nagyon fontos – ezzel kapcsolatban kaphattok hasznos tippeket az ország legismertebb kertészétől, Bálint gazdától – szerdai programunkon ő ad majd tippeket a nagyvárosi és falusi okos gazdálkodáshoz.


szemet3-03.png
Forrás, további információ:

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr787388380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása