sk1.PNG„Nem könnyű helyzetben veszi át az EU Tanácsának vezetését az aktuális elnökség” – az utóbbi pár évben sajnos szinte bármelyik elnökség terveit bemutató írásunkat kezdhettük hasonló felütéssel. A külső és belső krízisek nem kímélték az elmúlt években az EU-t. Globális pénzügyi válság, ukrán válság, görög krízis, terroristamerényletek Európa szívében, menekültválság: számos olyan körülmény befolyásolta az utóbbi idők uniós elnökségeit – és az egész unió működését – amelyekkel nem lehetett előre tervezni.

 

Az ilyen események gyakorlatilag egy pillanat alatt képesek újraírni az előzetesen jól átgondolt, elnökségi triókon keresztül gondosan megtervezett elnökségi terveket és prioritásokat. Igaz ez a jelen helyzetre is: Szlovákia az elnöki székben újoncként abban az időszakban vezeti az unió egyik fő döntéshozó szervét, amikor a tagállamoknak eddig példa nélküli kihívásokra kell megtalálniuk a közös válaszokat. Ezek közül a legfrissebb a Brexit, azaz az Egyesült Királyság uniós kilépéséről tartott népszavazás teljesen új helyzetbe hozta az EU-t. Történelme során először kell szembenéznie a jogilag (Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 50. cikke értelmében) lehetséges uniós kilépés gyakorlati megvalósításával és politikai következményeivel.

A Brexit mellett a menekültválság, a terrorizmus vagy a gazdasági kihívások továbbra is számos feladatot adnak az Uniónak. Szlovákiának elnökként feladata, hogy a tagállamokat közös álláspont felé terelje – északi szomszédaink tehát dolgos félévre készülnek.

Robert Fico a napokban Strasbourgban mutatta be Pozsony elnökségi prioritásait. Pozitívan szólt az európai integrációról, amely szerinte egy egyedülálló és nagyszerű projekt, előnyei elvitathatatlanok, és amelynek nincsen valódi alternatívája. A rendszer azonban nem tökéletes – ahogy a Brexit is rámutatott – és hibáival szembe kell néznie a közösségnek. Elkerülhetetlen az önreflexió. Az Uniónak jobban és hatékonyabban kell működnie, kevesebb bürokráciára és nagyobb rugalmasságra van szüksége, valamint jobban kell tudnia kommunikálni az érdemeit. Megtapasztalható eredményekre van szükség – hangsúlyozta a Brexit kapcsán Fico. Ennek módját a szlovák elnökség a belső egység és koherencia erősítésében, belső és külső kihívások közös kezelésében látja, amelynek eredményeként az uniós polgárok uniós intézményekbe és az egész „európai projektbe” vetett bizalma helyreállhat.

Az elnökség négy prioritásra épül:

  1. gazdaságilag erős Európa: a beruházásokhoz és az Unió további fejlődéséhez szükséges környezet megteremtése az EU-ban, erősen támaszkodva többek között a Gazdasági és Monetáris Unión, az európai strukturális és beruházási alapokon (ESB), illetve az Európai Stratégiai Beruházási Alapon (ESBA) keresztül kínált lehetőségekre, ezáltal helyzetbe hozva az európai gazdaság motorját adó kis- és közepes vállalkozásokat;

  2. modern egységes piac: az egységes belső piac az EU egyik legnagyobb vívmánya – éppen ezért a szlovák elnökség határozott célja, hogy ehhez kapcsolódóan előmozdítsa az energiaunió és az európai digitális egységes piac létrejöttét;

  3. fenntartható migrációs és menekültpolitika: a jelenlegi menekültválság hatalmas nyomást helyez az Európai Unió külső határaira és a tagállamok menekültügyi rendszereire, Pozsony célja a külső határok fokozottabb védelme mellett a schengeni térség helyreállítása, valamint a harmadik országokkal való együttműködés erősítése;

  4. globálisan elkötelezett Európa: a közösség nemzetközi szerepének növelése, a nemzetközi normák és emberi jogok tiszteletben tartásán alapuló nemzetközi rend fenntartása, nemzetközi konfliktusok megelőzése és a megoldása aktívabb külpolitika révén.


Feladat tehát akad bőven – eredményes és sikeres elnökséget kívánunk Szlovákiának!


Szlovákia 2016. július 1-jétől december 31-ig látja el a Tanács elnökségének feladatait, majd Málta követi a sorban. A szlovák elnökség
programja itt olvasható angol nyelven, az elnökség hivatalos oldala itt érhető el.

sk2.jpg

A képek forrása: a szlovák elnökség honlapja, az EP honlapja

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr458883262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása