ulrike.jpgEurópai Egyesült Államok vs. Európai Köztársaság; biztonság vs. adatvédelem – komoly ellentmondások és dilemmák kerülnek középpontba az év első hónapjában, az Európa Pontban. A jövő Európai Uniójáról ismét egy neves kortárs gondolkodó, Ulrike Guérot fejti ki nézeteit, filmklubunkban pedig az Oscar- és számos egyéb díjjal kitüntetett Citizenfour című dokumentumfilmet vetítjük a Snowden-ügyről.

Január 26-án ismét érdekes nézőpontot világítunk meg vendégünkkel az új európai narratívához kapcsolódóan. Európai gondolkodók sorozatunkban olyan neves gondolkodók fejtették már ki véleményüket a jelenkori Európáról, mint a cseh közgazdász Tomáš Sedláček, a német filozófus Jürgen Habermas, a lengyel filmrendező Krzysztof Zanussi, a migrációkutató Maria Vincenza Desiderio, vagy a net sötét bugyrait fürkésző brit Jamie Bartlett. Januárban Ulrike Guérot német politológus, a European Democracy Lab alapítója és igazgatója, a berlini Európai Nyílt Társadalom Kezdeményezés munkatársa látogat el az Európa Pontba. Guérot Európai projekt a XXI. században (What the European project needs in the 21st century) címmel tart előadást Európa és az Európai Unió jövőjéről, valamint az előttünk álló kihívásokról. Ulrike kiindulási pontja az, hogy az EU jelenlegi formájában a végét járja. A modell kifáradt, nem képes megújulásra, és nem képes a többség támogatását megszerezni. A megoldás kulcsa az Európai Köztársaság lehet – hogy pontosan mit ért ez alatt a kutató, többek között ezt is kifejti előadásában majd.

A beszélgetés angol nyelven zajlik majd, de angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (január 22-ig lehet jelentkezni): euthinkers@eu.hu.


snowden.jpgA hónap második programján, 28-án Lumière filmklubunkban egy nagyon nagy visszhangot keltő, ellentmondásos témát feldolgozó filmet mutatunk be: az amerikai hírszerzésből kiugró, annak módszereit a nagy nyilvánosság elé táró Edward Snowden történetét. „Snowden előtt pletyka volt, hogy mindenkit és állandóan megfigyelnek, az ő színre lépése óta konkrétan tudjuk.” 2013 januárjában az ismert dokumentumfilmes, Laura Poitras már két éve dolgozott egy megfigyelésről szóló filmen, amikor kódolt e-mail üzeneteket kapott a Citizenfour álnév alatt író Edward Snowdentől. Amikor Snowden felfedte, hogy valójában magas rangú adatelemző, aki hajlandó kiteregetni az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) nagyszabású lehallgatási tevékenységét, Poitrasnak sikerült meggyőznie arról, hogy dokumentumfilmet készíthessen róla. A Citizenfourban elkísérhetjük Poitrast és Glenn Greenwald újságírót Hong Kongba, és végigkövethetjük, ahogyan Snowden átadja nekik a magánszféra válogatás nélküli, illegális megsértését bizonyító titkosított anyagokat. „Poitras filmje zsigerileg érezteti velünk az ellenőrizetlen kormányzati megfigyelés veszélyeit – megtekintése után másképp nézünk majd a telefonunkra, a leveleinkre, a bankkártyánkra, a böngészőnkre és a közösségi profilunkra is.”


Az est vendégünk Bodoky Tamás, az atlatszo.hu újságírója lesz. A rendezvényre előzetes regisztráció sem szükséges, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a biztos helyért érdemes időben érkezni az eseményre!


Az Európa Pont januári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr628266884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása