raif_20151216_ep-023735d_mdo_516_resized_s.jpgAz emberi jogok tiszteletben tartása és védelme az Európai Unió egyik alapvető értéke, amelynek érvényesülését az EU számos eszközzel védi és támogatja. Ehhez kapcsolódóan az Európai Parlament minden évben kitüntet egy-egy olyan aktivistát – személyt, vagy szervezetet –, aki az emberi jogok védelméért küzd, elismerve ezzel erőfeszítéseit és támogatva ügyét. Az 1988-ban alapított díjat az elmúlt években olyan személyiségek és szervezetek kapták, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a Riporterek határok nélkül, vagy az azóta a Nobel-békedíjjal is kitüntetett pakisztáni lány, Malala Juszufzaj.

Érdekes, hogy díjat arról a Szaharovról nevezték el, akinek nevéhez a hidrogénbomba feltalálása is kapcsolódik. Érthetőbb a névválasztás, ha tudjuk, hogy ugyanő volt az, aki már a hatvanas évektől kezdődően szót emelt az emberi jogok és a politikai áldozatok védelmében az akkori Szovjetunióban. Szaharov az oroszok emlékezetében az egyik első ellenzéki személyiségként, polgárjogi aktivistaként is él, aki már a szovjet időkben is kiállt az egyetemes értékek mellett. Szaharov megalkuvást nem ismerő életútja vitathatatlanul a változások élesztője volt a Szovjetunióban – többek között ezen erőfeszítéseiért ítélték neki 1975-ben a Nobel-békedíjat.

A díj megalapítása óta többször is előfordult, hogy a kitüntetettek nem tudták személyesen átvenni azt, mert országuk hatóságai megtiltották nekik. Néhányan közülük – például a kubai Guillermo Fariñas és a szintén kubai Asszonyok Fehérben nevű szervezet tagjai – évekkel később mégis átvehették a díjat. Sajnos a Szaharov-díj idei kitüntetettje sem tudja majd személyesen átvenni az elismerést, mert jelenleg börtönbüntetését tölti hazájában, Szaúd-Arábiában. Raíf Badavi blogger, író a politikai és vallási vitáknak teret adó online felület, a Szabad Szaúdi Liberálisok elnevezésű honlap létrehozója. Honlapján állítólag magas rangú vallási vezetőket bíráló anyagok jelentek meg, illetve Badavi utalásokat tett arra, hogy a Mohammed ibn Szaúd Imám Iszlám Egyetem a terroristák gyűjtőhelyévé vált. Badavi ügyét az Amnesty International is támogatja, Európa több országában és itthon is több alkalommal szerveztek figyelemfelkeltő demonstrációkat mellette.


2012-ben számos más vád mellett azzal tartóztatták le, hogy megsértette az iszlámot, továbbá hitehagyásért is vádat emeltek ellene. 2013-ban, bűnösnek nyilvánítását követően hét év börtönbüntetésre és 600 korbácsütésre ítélték, majd 2014-ben újbóli 1000 korbácsütést, tíz év börtönbüntetést és pénzbírságot szabtak ki rá. Az első 50 korbácsütésre 2015. január 9-én, több száz néző előtt került sor. A többit a nemzetközi tiltakozásra és Badavi rendkívül súlyos egészségi állapotára való tekintettel későbbre halasztották. Miután többször halálos fenyegetést kapott, felesége és három gyermeke Kanadába menekült. Ítéletét a Legfelsőbb Bíróság 2015 júniusában helybenhagyta, és Badavi továbbra is börtönben van. Az Európai Parlament korábbi állásfoglalásában határozottan elítélte Raif Badavi megkorbácsolását, és felszólította a szaúdi hatóságokat, hogy „állítsák le Raif Badavi további korbácsolását, és követeli azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, mivel őt lelkiismereti okokból bebörtönzött személynek tartja, akit kizárólag azért tartanak fogva és ítéltek el, mert gyakorolta a véleménynyilvánítás szabadságához való jogát”.


A díj eddigi fennállása során 38 személyt vagy szervezetet tüntettek ki 30 országból: hatot Ázsiából, hatot a közel-keleti és észak-afrikai régióból (MENA), ötöt Kelet-Európából, ötöt Afrikából, négyet Dél-Amerikából, hármat a Balkán-régióból, három díjat pedig nyugat-Európai ország vagy nemzetközi szervezet kapott.

A díjat december 16-án adják át Strasbourgban az EP plenáris ülésén – az idei kitüntetettet és ügyét sajnos vélhetően idén is egy üres szék fogja jelképezni.

További információ a díjról és a díjazottakról:


Kép forrása: Európai Parlament Multimedia Centre

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr58131548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása