mero.PNG

A hosszú nyári pihenés után szeptemberben újult erővel és változatlanul sokszínű programokkal várunk benneteket. E havi fókusztémánk az innovatív és tudásalapú Európa – mindaz, ami képessé teszi öreg kontinensünket arra, hogy megállja a helyét az egyre digitalizálódó világ globális versenyében. Ebben a folyamatban kulcsszereplők a fiatalok: olyan innovatív ötletekre és oktatási módszerekre van szükség, amelyek segítségével Európa fiataljai képesek a kor vívmányait megfelelően kiaknázni és saját boldogulásuk javára felhasználni. A digitális írástudás, az oktatási szemlélet változása, az élethosszig tartó tanulás mind kulcsfontosságú ahhoz, hogy Európa a világ élvonalában legyen a tudományos teljesítmények, kutatás-fejlesztés tekintetében. Szeptemberben ezért olyan módszereket, programokat, kezdeményezéseket mutatunk be, amelyek segítenek felkészülni a fiatal európai generációnak az új kihívásokra.

Idén is csatlakozunk a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz: szeptember 25-i rendezvényünkön a digitalizáció, a digitális tanulás és digitális írástudás kerül a középpontba. A SKOOL projekt – amelyben a legjelentősebb magyar tech cégek támogatásával tanulhatnak kódoltást fiatal lányok – olyan sikeres nőket mutat be, akik a lányok példaképei lehetnek, és akik rávilágítanak arra, hogy a programozás ma már nem a férfiak kiváltsága. Az esten a  Google tehetséggondozó programja, a Ground is bemutatkozik.

A Kutatók Éjszakáján vendégünk lesz egy „IKT-jedi” is, Prievara Tibor, a budapesti Madách Gimnázium tanára, aki azzal lett országszerte ismert, hogy angolóráin diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, sőt azt is, hogyan szeretnék tanulni a nyelvet. Ehhez kapcsolódóan beszélgetünk arról, milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha a diákokhoz a saját nyelvükön szólnak, mennyire vált be ez a modell és hogyan lehetne kiterjeszteni ezt a szemléletet más területekre.

Nagy örömünkre ismét vendégünk lesz Mérő László matematikus, pszichológus is, aki az est zárásaként a témához kapcsolódóan „Újfajta írástudás Extremisztán világában” címmel tart előadást. Aki már hallotta a tanár urat élőben, az tudja, nem fog csalódni ezen az esten sem. (Csak gyertek időben, hogy beférjetek! :-)).


E havi filmklubunkban szintén a digitális és a valós világ kapcsolatát, összeérését vizsgáljuk. A 2015-ös Ex Machina sci-fi (egyben briliáns pszicho-thriller) a mesterséges és a természet adta intelligencia, a teremtő és teremtett, és ezek egymásra hatásáról és összecsapásáról szól. Mi tesz valakit emberré? Hol van a határ ember és gép között, mivé fejlődhet egy mesterséges létforma, és honnantól beszélhetünk saját öntudatról? És mivel jár, ha az ember istent játszik... Ilyen kérdéseket boncolgat az idei év egyik legizgalmasabb sci-fije, amely sajnos a magyar mozikig nem, mindössze a Titanic filmfesztiválig jutott el. Nálunk, a filmklubban egy rövid beszélgetés is kapcsolódik a vetítéshez: Kazi Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karának oktatója lesz vendégünk.

ex-machina.jpg

Az Európa Pont minden szeptemberi programjának részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

(Első illusztráció: Google Ground)

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr827747026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása