congo_08.jpg2015 a fejlesztés európai éve. Az évad célja, hogy rendezvényeivel és akcióival láthatóbbá, érthetőbbé és megélhetőbbé tegye, miben áll a nemzetközi fejlesztési együttműködés – ezáltal is erősítve a globális felelősségvállalást. Számos kapcsolódó programon vehettek részt egész évben – már mi is vendégül láttunk jó pár ilyet. Most az aktuális, nyártól őszig tartó időszak legizgalmasabb eseményeit ajánljuk figyelmetekbe.


4_5.jpgElsőként a számos díjjal elismert fotóriporter, Hajdú D. András különleges fotókiállítását Cataracta címmel, amelyet a Mai Manó házban nézhettek meg ingyen még július 26-ig. A képek dr. Hardi Richárd szemorvos kongói munkájáról és az általa meggyógyított fiatalokról, idősekről mesélnek. A szerzetes-doktor Richárd testvér húsz éve gyógyítja a térségre különösképpen jellemző szürke hályogot Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ezt gyakran az ország egy-egy eldugott szegletében felállított ideiglenes műtőjében teszi, ahova több száz kilométerről gyalog érkeznek a legelesettebb betegek, akiknek szinte ez az egyetlen esélyük, hogy életüket ne vakon kelljen leélniük.

Több nyári fesztiválon is találkozhattok az évad programjaival: például a nemsokára induló Művészetek Völgyében, Kapolcson, a Momentán Társulat udvarában. Itt 28-án 4 órától a „Volun-turizmus” című program keretében az Afrikáért Alapítvány segítségével nyerhettek bepillantást a humanitárius turizmus, a magyarországi és afrikai önkéntesség, valamint a felelős turizmus világába. Korábbi önkéntesek afrikai útjaikról mesélnek, és azt is megtudhatjátok, ti hogyan tudtok segíteni az afrikai fejlesztést támogató programokban – akár Afrikában, akár itthonról. Pár nappal később, 31-én délután fél háromtól ugyanitt a fejlesztés európai éve egyik nagykövetével, Al Ghaoui Hesnával találkozhattok, akinek izgalmas és szívbemarkoló történeteit, valamint korunk legnagyobb globális kihívásait dolgozza fel improvizatív előadásában a Momentán Társulat. A nap folyamán a HAND Szövetség és civil partnereinek köszönhetően a helyszínen afrikai és egyéb fejlesztő játékokkal, fair trade termékekkel is megismerhettek.

3_4.jpgA Sziget sem megy el a téma mellett, ahol az EU Meeting Point helyszínen a HAND szövetség és a DemNet részvételével játékos formában tudhattok meg többet az uniós nemzetközi fejlesztésekről, valamint arról, mit tesz az EU az egyenlőtlenség felszámolása, az élelmezés és a legszegényebb világrégiók felzárkóztatása érdekében.

Mindezek mellett két témába vágó pályázatot is a figyelmetekbe ajánlunk: az egyik a Lorenzo Natali-médiadíj, amelynek témája egybevág a 2015-ös tematikus év üzenetével. Az 5000 eurós fődíjazású pályázat mottója: „Jövőnk a jelenben íródik”, amely remek lehetőség a nemzetközi fejlesztési témákkal és a szegénység felszámolásával foglalkozó hivatásos és szabadúszó (akár blogger!) újságírók számára. A pályázatra bármilyen cikkel, riporttal lehet nevezni, amelyet 2014. szeptember 1-je és 2015. augusztus 31-e között publikáltak. (Részletek a lehetőségről itt.) A másik alkotópályázat „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” címmel a fiatalabb korosztályt célozza meg: az országos rajzpályázatra általános iskolások alkotásait várják a szervezők a fejlesztés európai évéhez kapcsolódó témákban 2015. október 1-ig. A díjazottak képei pedig a szlovák, cseh és lengyel pályázatok nyerteseivel közös kiállításon szerepelhetnek majd. (Részetek hamarosan itt.)

Válogatásunkban utolsóként már inkább egy vénasszonyok nyarán sorra kerülő rendezvényt ajánlunk. Szeptemberber 11. és 13. között, az Afrika-napokon - a Nyelvparádé rendezvény keretein belül - civil és for profit szervezetek szakmai előadásain, kerekasztal-beszélgetésein és filmvetítéseken tudhattok meg többet a kontinens jelenéről. A programokon a víz, mint átfogó téma mellett a migráció témaköre lesz fókuszban.

A fejlesztés európai évének programjai folyamatosan frissülnek az évad hivatalos oldalán. Jó időtöltést nektek a nyárra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr887635690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása