terminal-1210006_960_720.jpgA repülőjáratok elemzésével foglalkozó OAG nemrégiben ismertette a világ „legpontosabb” légitársaságainak és reptereinek listáját. A szervezet közel 900 – köztük 113 fapados – légitársaság adatait monitorozza folyamatosan, a mostani ranglista összesen körülbelül 43,5 millió repülési adat alapján állt össze. Talán meglepő, de a légitársaságok összesített világranglistáját európai repülőterek dominálják, a lista első húsz helyezettje közül 13 európai székhelyű. A világ legpontosabb légitársasága tavaly a rigai székhelyű airBaltic volt: a járatok 94,9 százaléka indult és érkezett a menetrend szerint időhöz képest legfeljebb 15 perces eltéréssel. Az összetett listán különösen jól szerepelt még az osztrák (Austrian Airlines) és a spanyol (Iberia) nemzeti légitársaság, valamint több északi vállalat (Norwegian Air Shuttle, SAS, Finnair).


Az éves szinten maximum tízmillió utazást kiszolgáló, kisebb repülőterek kategóriájában a délnyugat-angliai Bristol végzett az élen, amelyet a magyar eurokraták által is gyakran használt Charleroi követett 93% körüli pontossággal, rajtuk kívül a berlini Schönefeld ért fel még a dobogóra. A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi reptér is ezen a listán szerepelt, és tavaly a 100. helyet érte el, 79% körüli pontossággal. A közepeseknél (10-20 millió utazással) a japán Osaka, a moszkvai Seremetyevó és a koppenhágai reptér végzett az élen; az igazán nehézsúlyúak (az évi több mint húszmillió utazást kiszolgálók) között a müncheni, a tokiói Haneda és az amerikai Seattle reptere bizonyult a legpontosabbnak.

Az, hogy egy-egy reptér hogyan teljesít, természetesen sok tényezőtől függ: benne van mindenképpen a helyi munka pontossága, de befolyásolják olyan tényezők is, mint a transzferjáratok esetleges késése, nem várt, befolyásoló időjárási körülmény vagy ideiglenes felújítási munkák. Egyes vélemények szerint a kisebb forgalmat lebonyolító reptereknek alapvetően könnyebb jobb mutatókat produkálnia – bár erre az állításra rácáfol Európa egyik legnagyobb, évi 72 millió utazást bonyolító reptere, a müncheni, amely tavaly képes volt utasait 89 százalékos pontossággal kiszolgálni.

tabla_jaratok.png


Pontosság mellett biztonság: folyamatosan frissül a tiltólista

Az Európában működő légitársaságok nemcsak pontosak, de biztonságosak is (ez talán a kevésbé meglepő velük kapcsolatban), ugyanis az EU folyamatosan figyelemmel kíséri az Európából vagy Európába utasokat szállító légitársaságokat, hogy azok maradéktalanul megfelelnek-e a nagyon szigorú biztonsági előírásoknak. Amely társaság nem képes betartani az előírásokat, azt kitiltják Európa légteréből. Ha hosszabb útra indulnátok esetleg egy ismeretlenebb légitársasággal, mindenképpen érdemes rákeresni az adott cégre az EU aktuális tilalmi listáján, amelyből a legfrissebbet itt találjátok. Ha pedig járattörléstől, nagyobb mértékű késéssel találkoznátok valamikor, az uniós előírások ezt is szigorúan és egységesen szabályozzák, ezzel is érdemes tisztában lennetek.

 

0 Vissza
Címkék: repülés utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr787264675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása