Tony Lakatos _ photo by Ohweh_k.jpgTony Lakatos, D. Tóth Kriszta, Varga Livius, Busa Pista – a hónapban többek között az ő segítségükkel vizsgáljuk meg, mennyire befogadó Európa, és mit lehet tenni, hogy Európában és Magyarországon csökkenjen a társadalom peremére szorultak aránya.

Az Európai Unióban jelenleg több mint 80 millió személy – azaz a munkaképes lakosság 8 százaléka – él az elszegényedés határán, amelyből 20 millió (!) még gyerek. Az EU egyik nagyon fontos célkitűzése, hogy 2020-ig legalább 20 millióval csökkenjen a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők száma. Ahhoz, hogy ezek az emberek a társadalom teljes jogú, aktív tagjaivá válhassanak, komoly gazdasági intézkedésekre és társadalmi összefogásra van szükség – és ebben nem feledkezhetünk meg az egyének felelősségéről sem. Ezekkel a célokkal összhangban a hónap folyamán olyan hátrányos helyzetű csoportokat mutatunk be és hozunk közelebb a közönséghez, mint a szegénységben élő gyermekek és a társadalmi kirekesztettségben élő hajléktalanok.

dtothkriszta.jpgMindjárt a hónap elején, február 8-án (kivételesen szombaton) a gyerekek és gyerekjogok kerülnek egész napos programunk középpontjába, amelyben elsőként egy igazi világsztár lesz segítségünkre. Délután 3 órától Tony Lakatos világhírű szaxofonművész tart hangszeres foglalkozást a gyerekeknek, akik egy kis közös gyakorlás után együtt mutatják be az elkészült művet az Európa Pont színpadán. Az előadást követően, 5 órától az UNICEF egyik magyarországi nagykövete, D. Tóth Kriszta olvas fel a Zinka és Hugó – A rejtélyes üzenet című gyermekkönyvből, amely játékos formában ismerteti meg a gyerekeket a legfontosabb gyerekjogi kihívásokkal. (A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: euinfo@eu.hu.)

Még mindig 8-án, este 7 órától komolyabban foglalkozunk a gyerekjog kérdésével, amikor az UNICEF és az Igazgyöngy Alapítvány képviselőivel beszélgetünk az európai gyermekek helyzetéről. Gyerekjogi napunkat jazz-zel zárjuk, este ismét Tony Lakatos lép az Európa Pont színpadára. A számos nemzetközi elismeréssel rendelkező roma származású szaxofonművész a világ szinte minden jelentős jazzfesztiválján fellépett már, több mint 350 albumon működött közre, sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában.

menhely.jpgAhhoz, hogy az EU elérje ambiciózus célkitűzését, és legalább 20 millióval csökkentse azoknak a számát, akik szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élnek, nagyon fontos, hogy lehetőséget nyújtson a társadalom peremére kerülteknek a visszailleszkedésre. Erről beszélgetünk vendégeinkkel február 13-án. Az est során fellép az Underdog zenekar, tagjai közt korábban könnyű- és komolyzenészként tevékenykedő és egykor hajléktalan előadóval. Az est zárásaként a Quimbyből jól ismert Varga Livius, valamint Dorogi Péter formációja, a Menhely zenekar, Busa Pistával, az Irie Maffia tagjával kiegészülve lép az Európa Pont színpadára.

malta.jpgFebruár 19-én egy kicsit csendesebb vizekre, Málta szigeteihez evezünk Szederkényi Olga vezényletével az Egy csésze Európa sorozatunkban. Az apropót a szigetország ötvenéves függetlensége adja – szó lesz a máltai lovagokról, az Azúr Ablakról, a Kék Lagúnáról és egy megalitikus templomról is… Emellett bejárjuk a csodatévő helyeket, és bemutatjuk Málta fővárosát, Vallettát, amely az UNESCO világörökség része, és 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz – mindezt persze az elmaradhatatlan helyi finomságok kóstolása mellett. (A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az euinfo@eu.hu címen keresztül, regisztrálni február 10. és 17. között lehet. A regisztrációról minden esetben megerősítő e-mailt küldünk, kérünk mindenkit, hogy ezt hozza magával!)

Február 21-én újabb kávéval folytatjuk programjainkat. Új sorozatunk, a „Café + Mindenki benne van!” elsősorban az ifjúsági mobilitási lehetőségek után érdeklődőknek nyújt segítséget. A sorozatban mindig egy-egy kiemelt témához kapcsolódó, már megvalósult projekteket mutatnak be a szervezők aktuális vendégeik segítségével. Ezúttal a társadalmi befogadás témája köré szerveződő hazai és nemzetközi programokat lehet megismerni. Arról beszélgetünk majd a megvalósítókkal és ifjúsági szakemberekkel, hogy mivel járulhat hozzá az európai mobilitás, a nem formális tanulás és az aktív részvétel a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi beilleszkedéséhez, egyéni fejlődéséhez, érvényesüléséhez. (A programsorozatot az Eurodesk Magyarország és az NCSSZI Fiatalok Lendületben Programirodája szervezi, akik az aktuális ifjúsági mobilitási lehetőségekkel kapcsolatban is szívesen eligazítást nyújtanak.)

polisse_plakat_k.jpgLumière Filmklubunk aktuális filmje 25-én sem szakad el a hónap témájától, a Polisse című, számos nemzetközi díjjal elismert francia film a párizsi rendőrség gyermekvédelmi osztályának zárt világáról ad képet. A film valós események feldolgozásán alapszik és nem fukarkodik a megrázó, érzelmileg intenzív szituációkkal: erőszakos képet fest a gyermekvédelmisek zárt világáról, munkájuk kegyetlenségéről. Az est háziasszonya Gyárfás Dorka, a vetítés kurátora Bujdosó Bori újságíró, az est vendége Dr. Jánoskúti Boglárka gyermekjogi szakértő.

Részletesebb információt a programokról Facebook oldalunkon találtok. Az Európa Pont valamennyi programja ingyenes – de némelyik regisztrációhoz kötött –, szeretettel várunk benneteket rendezvényeinken!

Illusztrációk: Tony Lakatos hivatalos oldala, D. Tóth Kriszta FB, Menhely FB, Visit Malta

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr805789396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása