eur_cover.pngA legutóbbi Eurobarométer gyorsfelmérés alapján az eurót még nem használó tagállamokban nagyon magas a közös pénz bevezetésének támogatottsága – nálunk a lakosság közel 70 százaléka váltana mielőbb euróra.

Nemcsak az árfolyamingadozás miatt…

Amikor a forint átlépte a lélektani négyszázas határt az euróval szemben, és most, hogy a forint árfolyama sorra dönti a negatív rekordokat, valószínűleg sokan gondolkodtak el azon, hogy megtakarításaikat érdemes lenne euróra váltani, hogy az ne veszítsen tovább értékéből. Aztán talán arra is gondoltak, hogy lehet, hogy nem ez a legjobb időpont. Ezt követően valószínűleg az is átfutott sokak fején, hogy vajon miért és meddig nincs még Magyarországon euró…

Nagyjából ugyanekkor jött ki egy felmérés arról, hogy a hazai lakosság túlnyomó többsége (közel 70%) szeretné, ha itthon is bevezetnék az EU közös valutáját, az eurót. Ez számos előnnyel járna, amelyek közül csak egy az, hogy az árfolyamingadozás nem okoz gutaütést sokaknak. Ugyanakkor a közös pénz bevezetése több gazdaságpolitikai, monetáris eszköz feladását is jelentené, amelyről nem szívesen mondanak le az államok vezetői. Magyarország jelenleg egyike annak a nyolc tagállamnak, amelyek még nem vezették be az eurót. Hazánknak a szerződések alapján kötelező bevezetnie a közös pénzt, amint teljesíti a feltételeket – ám hivatalos csatlakozási céldátumunk egyelőre nincs.

A magyarok is eurót akarnak

Az Eurobarométer gyorsfelmérés alapján az euró bevezetése előtt álló tagállamok lakosságának 60 százaléka váltana mielőbb a közös valutára. A legtámogatóbbnak Románia (77%) és Magyarország (69%) bizonyult, míg a legkevésbé Bulgária, a Cseh Köztársaság (mindkettő 44%) és Svédország (45%) lakossága van az euró bevezetése mellett. Az új felmérés az euró széles körű támogatottságát mutatja: a válaszadók több mint fele úgy véli, hogy a közös valuta bevezetése pozitív következményekkel járna országára nézve (55%). A válaszadók 56 százaléka azonban úgy véli, hogy az euró bevezetése áremelkedést fog okozni. A felmérés eredményei továbbá azt is mutatják, hogy az euróövezethez még nem tartozó tagállamok polgárai egyre jobban ismerik az eurót: a válaszadók 53 százaléka tartja magát tájékozottnak az euróval kapcsolatban, míg hét éve csak 44 százalék gondolta ezt magáról.

A felmérést 2022. április 20. és 29. között végezték Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Svédországban (Dánia az uniós szerződésekben foglalt kívülmaradási záradék értelmében nem köteles bevezetni az eurót). Anyagunkban a teljes felmérés táblázatainak adatait vettük alapul. A táblázatok adatai kerekítettek.

A felmérés legérdekesebb kérdéseit az alábbiakban foglaltuk össze:




Te örülnél, ha itthon is euróval fizethetnénk?

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr717876911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.07. 19:31:12

Ha víznek az Ollyópaji Jujjdejóban, akkor igen, örülnék.
De nem bízom benne, ahogy nagyon sokan nem.

midnightcoder2 2022.07.08. 08:45:37

Az EU-ban én sem bízom, de a mindenkori magyar kormányban még kevésbé. Orbánék sem okosak, az ellenzék pedig egyenesen idióta. Valahogy sokkal jobban örülnék, ha a fizumat euróban kapnám a multitól ahol gályázok, és nem a hazai játékpénzben aminek az árfolyama attól függ, hogy politikusaink épp mennyire vannak hirigban a nyugati civilizációt felszámoló mainstream balliberráltakkal.

Csak persze ez utópia, kis hazánk ezer év múlva sem tudja az EU feltételeit prezentálni.

gigabursch 2022.07.08. 09:03:35

@midnightcoder2:
S közben ha az ember megnézi az € más EU-n belüli és kívüli valutákhoz való árfolyam alakulását, nagyon elgondolkodtató kép alakul ki, főleg ha hozzáteszi a Grasham törvényt is.
Az €-nak több tagállama súlyos vesztese és ezt a fajta konstrukciót nyilván el kell kerülni.
Ugyanakkor amit te állítasz, az is nagyon a helyén van...

nemecsekerno_007 2022.07.08. 09:38:52

Majd ha a dánok bevezetik.

Boldeone2 2022.07.08. 09:58:29

Minèl hamarabb időszerű lenne bevezetni az eurót. Nem vèletlenül igyekszik egyre több ország az eurózónába, hiszen az nagyobb pènzbiztonságot ès egyúttal alacsonyabb kamatokat jelent
Mi minden nap a borotvaèlen táncolunk ezzel a gatya pènzzel...Tètelezzük fel a legrosszabbat, mondjuk Belorusz megtámadja Lengyelországot , mert bármi lehet ....Akkor, 500 forint lesz egy euró? A semmibe zuhan az ország azonnal...Nem hiszem el, hogy ennyire szerencsètlen a jegybank , ès nem tudja stabilizálni az árfolyamot. Horror infláció jöhet ezzel a már megint 410 forint körüli eruró árral...Ami itt megy, az nettó elk ...rás. A cseh korona tud stabil lenni?

kewcheg 2022.07.08. 10:05:18

Kb. olyan 300- as átváltási árfolyamon kellene bevezetni ahhoz, hogy ne dőljön kaszába minde ki a drágulás miatt. Lesz ilyen árfolyam valaha? Ha viszont hozzá lenne kötve az eu.- hoz az árfolyam, akkor nem lenne olyan sürgős.Ez van Bulgariában, de szinte minden közép-eu. valuta együtt mozog az euroval, a miénken kivül.A drágulásrol meg annyit: Szlovákiában tegnapelott Billában 1 kilo nagyszemü cseresznye fél euro volt.
Staropramen 0.5 - ös sör honapok ota fél euro./ jo, igaz rámegy a bádogdìj, de azt vissza lehet váltani/ még a szar forinttal se drágák ezek az árak.Nálunk a lenyomott forint mellé még egy mesterséges infláció is társul, talán éppen a nyomorék pénz miatt.Nem törvényszerű az ötszázforintos kenyér meg az ezerforintos gyümölcs...ezekbe beleárazzák a forint csúszását is...

ez a nevem senki 2022.07.08. 10:33:10

@Boldeone2: gyur
ibá nem út
állja a csecseket

Timby 2022.07.08. 10:45:34

@Boldeone2: Ahhoz a jegybanknak nem kellett volna folyamatosan azt kárognia, hogy ott van az árfolyam jó helyen ahol van. Meggyőződésem, hogy szándékosan gyengítette a kormány a forint árfolyamát, mert ettől várta a versenyképesség javulását. Ez rendben is volt 2013-2020-ig nemzetközi konjunktúra időszakában, csak elfelejtették behúzni a vészféket, így a nemzet valutája bezuhant a szakadékba. Namost érdekes módon vége lett a fennen hírdetett szabadságharcnak ( amit nem kivont karddal vívott a Viktor, mint II Rákóczi Ferenc, ez csak belföldi felhasználásra szólt) is, megyünk puncsolni az EU-ba, hogy lehívhassuk a támogatásokat. Javaslom, induljon a békemenet a forint védelmében.

Boldeone2 2022.07.08. 11:41:07

@Timby: A trendszerű forintgyengülès nem most kezdődött , ez rèsze volt a rendszer gazdaságpolitikájának . Nagyobb infláció , magasabb forintban mert GDP, papíron jól mutató emelkedő bèrek , sok bevètel az államnak az inflacióból A korábbi, prociklikus
Gazdaságpolitika miatt most semmi tere nincs a jegybanknak, csak a további szigorítás. Matolcsy elvtársèk addig nyomták a gázpedált , mèg a kanyarban is, hogy kirepültünk az egyensúlyi pályáról. A háború csak rátett egy lapáttal a már addig is elhibázott monetáris ès fiskális politikára.

antisocialnetwork 2022.07.08. 15:39:03

Én Világbékét szeretnék. No de az sem lesz soha.
süti beállítások módosítása