feszt3.jpgBár az elmúlt években is akadtak kisebb nyári fesztiválok, a legtöbb rendezvény – köztük a legnagyobbakkal a Szigettől a Roskildén át a Primaveráig – kétéves kényszerszünet után térnek vissza. A közönség, az előadóművészek és a szervezők is optimistán várják a koronavírus utáni első igazi fesztiválnyarat. Végre ismét elmondhatjuk: újra van európai fesztiválszezon.

A közönség ki van éhezve a közösségi élményekre az otthon töltött hosszú idő után, de náluk talán csak a zeneipar várta jobban ezt a szezont. A kulturális és kreatívipar Európa gazdaságának egyik motorja, az EU egyik legnagyobb munkaadója is, gyorsan növekvő ágazatokkal és jelentős hozzájárulással az uniós GDP-hez. A szektor bevétele a pandémia hatására nagyjából a harmadával csökkent, ezen belül az előadóművészet és a zeneipar a legnagyobb vesztes. A soha nem tapasztalt mértékű szünet hatására előbbi forgalmának 90 százalékától, utóbbi háromnegyedétől esett el a COVID-19 első évében (a szektor szerepéről és a járvány hatásairól itt írtunk részletesebben). A művészek online csatornákon igyekeztek átvészelni az elmúlt két évet, de sokan fel is hagytak a zenéléssel, vagy legalábbis szüneteltették azt, és más megélhetést kerestek. Ezen csak részben tudott segíteni a művészeti és kulturális ágazat támogatására indított számos kezdeményezés a koronavírus idején és azt követően.

A fesztiválszervezők igyekeztek valahogy egyben tartani a csapatokat. Támogatási programokat indítottak, sok látogató korábbi, akár két évvel ezelőtti jegyét őrizte meg, ami néhány fesztiválnak lényegében a túlélést jelentette. De a dolgok nem mentek simán. Ahogy Holger Jan Schmidt, a Yourope európai zenei fesztiválszövetség főtitkára a DW-nek mondta: „a járvány a legrosszabb, ami a miénkhez hasonló kultúrával történhet.” Az elmúlt két évben az iparágból sok tapasztalt, többnyire szabadúszó szakember távozott. A helyzetet súlyosbítja, hogy a nagy számú elhalasztott és most újra megrendezett fesztivál miatt sokkal nagyobb a munkaerőkereslet, mint amennyit a piac biztosítani tud. Több fesztivál ezért munkaerőhiánnyal küzd és tapasztalatlan munkatársakkal kell dolgozzon. A helyzetet nehezíti, hogy sokszor a 2020-ra tervezett költségvetéssel kell 2022-es feltételek mellett megrendezni a fesztivált, megnövekedett költségekkel, inflációval, Magyarország esetében az euróárfolyam ezen felüli emelkedésével.

feszt1.jpg

De aki tud, az most visszatér, nagy dobásoka készül, és igazi fesztiváldömpingre számíthatunk itthon és Európa-szerte mindenhol. A szektor kiheverné a brutális visszaesést, a közönség pedig ki van éhezve az élményekre, a bulizásra és a zenére – így egyszerre számíthatunk magas árakra és teltházakra. A helyzetet jól jellemzi, hogy itthon alig ért véget a soproni VOLT Fesztivál, ezen a héten máris ismét a bőség zavarával küszködhetünk: napra pontosan egy időben, június 29. és július 2. között három (sőt, valójában négy) fesztiválra is kilátogathatunk. Nagykovácsiban, a budai dombok között, egy erdő közepén lesz a kicsit a régi Sziget hangulatát idéző Kolorádó, az egyik leghangulatosabb kisfesztivál. Nem kell sokat utazni, mégis távol kerülhetünk a várostól, térerő nélkül kapcsolódhatunk ki friss és menő, magyar és külföldi zenekarokkal. A Balaton Sound idén tulajdonképpen két fesztivál: a korábban több Balaton körüli helyszínt is megjárt B my Lake is ideköltözik, így jöhet a „Balaton, napfény és topogás” a kommerszebb és az underground elektronika jegyében. Az egyik legbarátságosabb, főleg magyar alternatív, underground és hiphop előadókat Fishing on Orfű pedig zsinórban már nyolcadszor lett elővételben teltházas.

feszt4.png

Open’er a lengyelországi Gdyniában, a Balti-tenger partján, Románia legnagyobb elektronikus fesztiválja, a kolozsvári Untold, a Duna fölött magasodó erődben rendezett újvidéki Exit, a Lollapalooza Párizsban vagy Berlinben, a belga Tomorrowland, a grazi Elevate vagy a madridi Mad Cool Festival… Nem soroljuk fel a teljes kínálatot, de bárhová is utaznánk itthon és Európában a közeljövőben, a környéken biztosan belebotlunk egy fesztiválba. Veletek melyikeken lehet találkozni? :)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1917869561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása