euro.jpgAz európaiságnak, az európai sikerprojektnek talán nincsen erősebb, kézzelfoghatóbb szimbóluma, mint az euró. Készpénz formátumú bevezetése óta már felnőtt egy generáció, aki a német márkát, az osztrák schillinget vagy az olasz lírát csak a történelemkönyvekből ismeri – az euró pedig köszöni, húszévesen is jól van. Kibírt több komoly válságot és népszerűsége továbbra is töretlen, a nemzetközi pénzforgalom második legjelentősebb valutája, közvetlenül 340 millió ember hivatalos fizetőeszköze. Boldog születésnapot, euró!

Pár adat a születésnaposról

2002. január elsején került készpénzforgalomba az EU közös fizetőeszköze, az előtte már számlapénzként létező euró. Ekkor 12 tagország cserélte közösre nemzeti valutáját. Azóta további hét ország vezette még be a közös pénzt, jövőre Horvátország is csatlakozik az euróövezethez, és Bulgária is egyre közeledik a csatlakozáshoz. Mára közel 60 további ország vagy terület összesen 175 millió lakosa kötötte nemzeti valutáját az euróhoz. A globális pénzforgalom 40 százaléka már euróban bonyolódik, ez a nemzetközi monetáris rendszer második legfontosabb pénzneme az USA-dollár után.

 

Miért jó vele?

Míg másfél évtizeddel ezelőtt az európaiak megosztottak voltak abban, jó-e vagy rossz a közös pénz, az eltelt idő csak növelte a fizetőeszköz elfogadottságát, és mára az eurózóna polgárainak elsöprő többsége, közel 80 százaléka elégedett vele. Az euró az elmúlt húsz évben mindennapi életünk fontos része lett euróövezeten belül és kívül is, előnyei egyértelműek. Hétköznapi életünkben megkönnyíti az utazást Európán belül – például nem kell minden országban a váltással bajlódnunk és az átváltásért fizetnünk –, az árak pedig nagyon könnyen összehasonlíthatóvá váltak. Egyértelműen egyszerűbbé teszi a tartózkodást, tanulást és munkavállalást az euróövezeti országokban. Nemzetközileg is bizonyított, stabil valuta, amelyet bátran lehet használni megtakarításokhoz és befektetéshez, és amelyet az euróövezeten kívül is számos országban bevezettek. Integráltabbá tette az európai pénzügyi piacokat, erősíti az EU világgazdasági szerepét.

Huszonhétből egy híján húsz – további országok vezethetik be az eurót

Az euró egyik legfontosabb előnye a stabilitása, amely – számos reform és óvintézkedés bevezetésével – túlélte a nemzetközi pénzügyi válságot is. A ma még saját valutát használó tagállamok – a külön megállapodás alapján távolmaradó Dánia kivételével – mind vállalták, hogy idővel áttérnek az euró használatára. De ehhez előbb szigorú feltételeknek kell eleget tenniük (ezek az ún. konvergenciakritériumok). Magyarország egyelőre nem teljesíti a bevezetéshez szükséges összes feltételt. Te örülnél, ha itthon is euróval fizethetnénk?

kp_euro20.png

Forrás és további információ az idén húszéves euróról:

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7517770040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EmericusMax 2022.03.04. 16:47:18

Én örülnék :)
De sajnos a magyar monetáris politika nem törekszik az euró bevezetésére.
Értem az előnyeit a saját valutának a válságkezelésben, de az EU csatlakozással vállaltuk az euróövezetet is, viszont hazudtunk. Sose lesz itt euró.
Pontosan összehasonlításra lenne pedig jó, hogy az egyes szakmák között a különböző országokban a bérszinteket láthassuk.
A Szlovák határon lakom, sokat járok át és ott egyértelműen pozitívan élik meg az emberek az euró használatát és bevezetését, pedig fanyalogtak annó. Az sem igaz, hogy a termékek drágultak volna az euró bevezetésével. A hazai áfa , és a tartósan gyenge forint miatt, megéri nekik nálunk vásárolni, de még ott is olcsóbbak az élelmiszerek, üzemanyag stb.
Kár hogy ez is politikai játszma tárgya.
süti beállítások módosítása