disc1.jpgA DiscoverEU uniós kezdeményezés lehetőséget kínál az európai fiataloknak, hogy beutazzák Európát, az utazás során új ismeretekkel, ismeretségekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak, megtapasztalva a kontinens ezer arcát, kulturális sokszínűségét és közös értékeit. A program 2018 júniusa óta 130 ezer utazási igazolványt biztosított az európai fiatalok számára, a most lezárult 2021. októberi fordulóban minden eddiginél több, közel 61 ezer fiatal nyert igazolványt.

 

2022 az ifjúság éve lesz az Európai Unióban – a tematikus évad célja többek között, hogy informálja a fiatalokat és aktívan bevonja őket az EU jövőjének alakításába. A járvány miatti bezártság rengeteg lehetőségtől fosztotta meg ezt a korosztályt: ezt igyekszik valamilyen módon kompenzálni az EU az ifjúsági évvel – ennek tartalmáról és kezdeményezéseiről mi is írtunk részletesen.

Az Európai Bizottság bejelentése szerint a DiscoverEU 2021. októberi fordulójában minden eddiginél több, összesen 60 950 fiatal nyerte el a lehetőséget, hogy ingyenes utazási igazolványhoz jusson, és egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban beutazza az európai kontinenst. Ebben a fordulóban kivételesen az a 19-20 éves korosztály is jelentkezhetett, akik a szabályok értelmében 2020-ban pályázhattak volna, de erre nem volt lehetőségük, mert a koronavírus-világjárvány miatt 2020-ban mindkét pályázati fordulót törölték.

disc.jpgMagyarországról több mint 8 ezren pályáztak, és közülük 1274-en kapnak utazási igazolványt. A sikeres pályázók egy évig, 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Mivel továbbra is bizonytalan, hogyan fog alakulni a járványhelyzet, a Bizottság új, mobil utazási igazolványt vezetett be, amelynek segítségével a sikeres pályázók rugalmasan foglalhatják le az útjukat.

Az európai zöld megállapodással összhangban a fiatalok elsősorban vonattal utazhatnak, de kivételes esetekben más közlekedési eszközt is igénybe vehetnek. Így azok a fiatalok is részt tudnak venni a kezdeményezésben, akik az EU távolabbi területein vagy szigetein élnek.

A nyerteseknek a DiscoverEU nagyköveteként az is a feladata lesz, hogy a #DiscoverEU hashtaget használva beszámoljon utazási élményeiről a közösségi oldalakon – ha a #DiscoverEU fotó- és videópályázatán (#Competition) is részt vesz, akkor ezzel díjakat  is nyerhet –, de személyesen is tarthat élménybeszámolót az iskolájában vagy a helyi kultúrházban.

Egy korábbi nyertes, Valentine Alibert filmje a DiscoverEU-utazás élményeiről:

 

2022-től a DiscoverEU kezdeményezés is része lesz az Erasmus+ programcsaládnak, így a pályázók még több országot fedezhetnek majd fel, és más meglepetésekre is számíthatnak majd. A következő pályázati fordulót 2022 tavaszán hirdetik meg, ezúttal már ennek megfelelően az Erasmus+ programra vonatkozó szabályok szerint.

Képek forrása: https://europa.eu/youth/discovereu/

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8616823142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása