p052156-328027.jpg

 

November közepén ért véget a COP26, az ENSZ éghajlat-változási konferenciája. A részt vevő több mint 190 ország – az Európai Bizottság aktív részételével és kötelezettségvállalásaival – két hétig tartó intenzív tárgyalások során több területen is előrelépett a klímaváltozás elleni harcban. A konferencia életben tartotta a reményt a párizsi klímacélok teljesítésére, de a válság elkerüléséhez ennél nagyobb lépésekre lesz szükség.

 

A COP26 eredményeképpen elkészült a Párizsi Megállapodás szabálykönyve, amely segít nyomon követni azt, hogyan léptek előre az egyes országok nemzeti hozzájárulásuk teljesítésében. Egyben életben maradtak a Párizsi Megállapodásban foglalt célok, így esélyünk van arra, hogy a globális felmelegedést mindenképpen 2°C – sőt, lehetőleg 1,5°C – alatt tartsuk, és ezzel meggátoljuk a veszélyes mértékű klímaváltozást. A glasgow-i COP26 előtt a 2,7°C-os globális felmelegedés felé tartottunk, a konferencia során tett új bejelentések alapján a szakértők becslése szerint most ezt 1,8°C és 2,4°C közötti szintre sikerülhet csökkenteni. A konferencia zárásaként a résztvevők megállapodtak abban, hogy 2022 végéig szükség szerint felülvizsgálják kötelezettségvállalásaikat, hogy a felmelegedés 1,5°C-os szintje felé haladjunk.

 

A COP26 első alkalommal állapodott meg arról is, hogy gyorsítja az erőfeszítéseket a szén és a fosszilis tüzelőanyagok nem hatékony támogatásának fokozatos leállítása érdekében.

 

Mindennek finanszírozásához forrásokat is szükséges rendelni. A konferencián elfogadott szöveg arra kötelezi a fejlett országokat, hogy a 2021-2025-re kitűzött 100 milliárd dolláros éves célon belül megduplázzák az alkalmazkodás költségeinek kollektív arányát, és a lehető leghamarabb elérjék a 100 milliárd dolláros célt. Ehhez az EU már eddig is több mint 25 milliárd dollárral járult hozzá. A felek vállalták emellett, hogy a 2025 utáni hosszú távú éghajlat-politikai finanszírozásról is megállapodnak, és párbeszéd indul az éghajlatváltozással kapcsolatos veszteségek és károk elhárítására, minimalizálására és kezelésére irányuló erőfeszítések támogatása érdekében.

 

Ahogy Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke elmondta: „Mindez bizakodással tölthet el minket abban, hogy biztonságos és prosperáló teret tudunk biztosítani az emberiség számára ezen a bolygón. De nem lesz idő a lazításra: még kemény munka vár ránk.”

 

cop26.png

 

 

Uniós vállalások

 

A COP26 hivatalos nyitórendezvényén Ursula von der Leyen elnök képviselte az Európai Bizottságot, és több kötelezettségvállalást is bejelentett a konferencián: a Bizottság egymilliárd euróval járul hozzá a COP26 résztvevőinek globális erdővédelmi pénzügyi kötelezettségvállalásához. Létrejött az igazságos energetikai átmenetre irányuló partnerség, amely a dél-afrikai gazdaság dekarbonizációját hivatott támogatni. A Bizottság elnöke bocsátotta útjára a globális metánkibocsátás-csökkentésre irányuló közös EU–USA kezdeményezést, amelyhez több mint száz ország csatlakozott, kötelezettséget vállalva arra, hogy 2030-ra a 2020-as szintekhez képest legalább 30 százalékkal csökkentik közös metánkibocsátásukat.

 

Von der Leyen – Bill Gatesszel és az Európai Beruházási Bank elnökével, Werner Hoyerrel közösen – útnak indította az EU és a Breakthrough Energy Catalyst program közötti partnerséget, amely célja a beruházások fellendítése a tiszta technológiákba – tiszta hidrogénbe, fenntartható légijármű-üzemanyagokba, a szén-dioxid közvetlen levegőből történő leválasztásába, illetve a hosszú távú energiatárolásba. A kezdeményezés 2022-2026 között akár 820 millió eurót is mozgósíthat ennek érdekében. A közfinanszírozásból származó minden egyes euró várhatóan három eurónyi magánforrást fog mozgósítani.

 

Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans bejelentette a Bizottság 100 millió eurós hozzájárulását az alkalmazkodási alap finanszírozására – ez a COP26-on tett legnagyobb összegű felajánlás az alap számára. Az összeg kiegészíti a tagállamok által már bejelentett jelentős hozzájárulásokat.

 

Az Európai Unió globálisan vezető szerepet tölt be az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. 1990 óta úgy sikerült több mint 30 százalékkal csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy közben gazdasága több mint 60 százalékkal nőtt. Az EU az első volt a nagy gazdaságok között, amely részletesen ismertette a 2050-es teljes klímasemlegesség eléréséhez szükséges éghajlatvédelmi terveit, emellett konkrét, átfogó jogszabályrendszert mutatott be az éghajlatváltozás kezelésére – ezek az európai zöld megállapodás és az Irány az 55%! csomag. A Bizottság terve többek közt az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55%-os csökkentése 2030-ig, a tisztább energia, intelligensebb autók és zöldebb légi közlekedés elterjesztése. A méltányos átmenet érdekében, az energiaszegénység megoldására új Szociális Klímaalap létrehozására tettek javaslatot.

 

További információk

 

Kérdések & válaszok a COP26-on való uniós részvétellel kapcsolatban

A tervektől a cselekvésig – Összefogás a bolygónkért (tájékoztató)

Az Európai Bizottság COP26 klímakonferenciával kapcsolatos honlapja és a kísérőrendezvények programja

 

Borítókép forrása: Európai Bizottság audiovizuális portál, Lesley Martin.

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7816769168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.11.30. 12:42:38

Semmi nem történt, hazudtak egy qva nagyot, és letárgyalták, hogy milyen új hazugsággal szedjenek ki újabb pénzeket az emberek zsebéből.
süti beállítások módosítása