soteu1.pngÚj európai Bauhaus, európai hidrogénvölgyek, egészségügyi unió, európai minimálbérkeret, minden korábbinál ambiciózusabb kibocsátás-csökkentési célok 2030-ig, rasszizmusmentes Unió: néhány újabb elképzelés az Európai Bizottság elnökének összegző beszédéből. Von der Leyen elnök előre tekint: célja, hogy a már korábban bejelentett kezdeményezésekre – első sorban a zöld megállapodásra, a digitális átállásra és a NextGenerationEU forrásaira – támaszkodva a koronavírus-járvány okozta helyzetet valóban gyökeres változásra használja fel az EU. Ezekre építve juthat a közösség előnyhöz, és válhat vezetővé bolygónk jövőjének formálásában.

Az Unió helyzete („State of the Union” / „SOTEU”) évértékelő beszéd az EU-ban

2010 óta hagyomány, hogy szeptemberben az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben foglalja össze az elmúlt év eredményeit, az Unió előtt álló legjelentősebb kihívásokat, és megjelöli a következő időszak prioritásait. A beszédet az EP strasbourgi ülésén vita követi. A Bizottság jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen most tartotta első évértékelőjét.

A State of the Union eredetileg az Egyesült Államokból származik, ahol az alkotmány teszi kötelezővé az aktuális elnöknek, hogy beszámoljon az eredményekről és a közeljövő céljairól a Kongresszusnak. Ott több mint száz éve tartják ezt a hagyományt, a szokást azóta több ország átvette. Az Európai Unióban a Bizottság korábbi elnöke, José Manuel Barroso tartotta az első ilyen beszédet.



Régi és új prioritások

Szeptember 16-i beszédében von der Leyen egy fenntarthatóbb, valódi átalakulással járó helyreállítási terv vázát ismertette, amelynek segítségével az EU mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi szempontból megerősítheti globális pozícióját. Többek között az alábbi kezdeményezésekre épít a következő időszakban a Bizottság.

Egészségügy és szociálpolitika

A koronavírus-járvány felhívta a figyelmet Európa egészségügyi rendszereinek sérülékenységére, ezért az elnök célként jelölte meg az erős egészségügyi unió kiépítését, többek között egy jövőbiztos EU4Health egészségügyi programmal, valamint az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ megerősítésével. Egy új, magas szintű orvosbiológiai kutatással és fejlesztéssel foglalkozó európai ügynökség (BARDA) létrehozását is bejelentette. A BARDA támogatja majd a határokon átnyúló fenyegetésekre és vészhelyzetekre való reagáláshoz szükséges uniós kapacitásokat, gyógyszeripari termékek stratégiai készleteit.

Von der Leyen ismét kiállt korábban már ismertetett célja mellett, hogy az EU-ban minden munkavállalónak joga legyen a minimálbérhez, akár kollektív szerződések, akár nemzeti minimálbérek útján. Ehhez egy uniós keretrendszert terveznek létrehozni, amely a tagállami szintű minimálbérek kialakítását támogatja.

Fenntarthatóság

A beszéd nagyon fontos és új eleme, hogy a korábban a tagállamok által elfogadott 2050-es klímasemlegességi célkitűzés köztes állomására, 2030-ra a korábbinál jóval ambiciózusabb célt jelölt meg: 1990-hez képest nem 40, hanem 55%-kal kívánja visszafogni az Unió károsanyag-kibocsátását. Ez belső hatásvizsgálatok alapján megvalósítható, ugyanakkor szükséges is, ha a közösség be akarja tartani a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeit. Ennek érdekében a NextGenerationEU 750 milliárd eurós összköltségvetésének több mint harmadát von der Leyen az európai zöld megállapodásra fordítaná. Különös hangsúlyt kaptak beszédében az új, karbonsemleges, hidrogén-alapú ipari technológiák, amelynek eredményeképp „hidrogénvölgyek” jöhetnek létre Európában.

Von der Leyen „új európai Bauhausról” is beszélt, amelyben a tiszta ipari technológiák és a megújuló, környezetbarát építőipar mellett az esztétika és a stílus is szerepet kap: „stílust kell adnunk a fenntarthatóságnak”. Az új alkotói térben építészek, művészek, diákok, mérnökök és tervezők dolgozhatnak együtt azért, hogy valóban körforgásos gazdaság jöjjön létre.

soteu2.png

Európa digitális évtizede

Von der Leyen szerint a jelen évtizedet Európa digitális évtizedévé kell tennünk. Ehhez világos elveket kell követnie az EU-nak: az adatvédelem és hálózati összekapcsoltság jogát, a szólásszabadságot, az adatok szabad áramlását, szem előtt tartva a kiberbiztonságot. A digitális átállás elősegítéséhez 8 milliárd eurónyi beruházást kezdeményez a Bizottság szuperszámítógépekbe. Cél, hogy minden településen elérhetővé váljon a szélessávú internetkapcsolat, és további beruházások szükségesek 5G/6G hálózatokba és üvegszálas technológiába is. Emellett európai számítási felhő és európai szintű, biztonságos e-személyazonosítási rendszer kiépítésére is javaslatot tett von der Leyen.

Az EU egységes piaca és a integráció szorosabb körei

Az egységes piac előnyeit és ideiglenes korlátozásait ismertetve az elnök hangsúlyozta: a lehető leggyorsabban és a legteljesebb mértékben vissza kell állítani a négy szabadságot az EU belső piacán. A schengeni övezet jövőjére vonatkozóan is új stratégiát ígért. Von der Leyen szerint az euróba vetett bizalom soha nem volt erősebb, amit ki kell használni a tőkepiaci unió és a bankunió kiteljesítéséhez.

Migráció, jogállamiság, rasszizmusmentes Unió

A migráció egész Európa előtt álló kihívás, melynek kezelésében Európa egészének részt kell vennie – hangsúlyozta a Bizottság elnöke. A beszéd utáni hétre ígérte az új, emberségen és szolidaritáson alapuló migrációs paktum javaslatának ismertetését. Ismét hangsúlyozta: az EU-költségvetés és a NextGenerationEU eszköz forrásainak felhasználása elválaszthatatlan a jogállamiság érvényesülésétől. A tervek szerint a Bizottság még szeptemberben elfogadja az első, minden tagállamra kiterjedő jogállamisági jelentését. 

A Bizottság elnöke leszögezte: mindenkit védelem illet a gyűlölettel és a gyűlöletkeltéssel szemben, ezért egy cselekvési tervet fognak előterjeszteni egy valóban rasszizmusmentes EU felépítésére. Ennek keretében javasolni fogják az uniós bűncselekmények jegyzékének bővítését, hogy az a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd valamennyi formáját magában foglalja. Az LMBTIQ személyek jogainak megerősítésére is új stratégiát ígért az elnök, amelynek része lesz a családi kapcsolatok EU-n belüli kölcsönös elismerése is.

A teljes beszéd itt olvasható magyarul, a kapcsolódó sajtóközlemény pedig itt. További háttéranyagok az Unió helyzetét értékelő beszédről szóló weboldalon találhatók.

Képek forrása: Európai Bizottság, EC – Audiovisual Service


-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4016206142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása