hotsput.pngMár csak a neve miatt is megérdemli, hogy kipróbáljuk, de a története is érdekes e havi, Németalföldről érkező receptünknek. Kevés összetevő, gyors elkészítés és hálás közönség: a hutspot tökéletesen passzol a litván kapros céklaleves és a luxemburgi szilvássüti mellé az összeurópai villámmenübe.

Október 3-án Leiden hatalmas fesztivál színhelye: 1574-ben ezen a napon szabadult fel a spanyol megszállás alól a város („Leidens Ontzet). A Hollandia függetlenségéért vívott nyolcvanéves háborúban (1568-1648) a spanyolok több hónapig tartották blokád alatt a harcokban stratégiai fontosságú várost. A legenda szerint a felszabadító csapatok heringet és fehér kenyeret hoztak az akkorra már jócskán kiéheztetett lakosságnak, illetve azt az ételt, amit a gyorsan menekülő spanyol csapatok hátrahagyott táborában találtak: a gyökérzöldségekből főzött ragut, a hutspotot.

A felszabadulásra ma többnapos ünnepléssel, játékokkal, koncertekkel, bulival emlékeznek a helyiek, a város utcái ilyenkor megtelnek élettel. Az ünneplés fő ételei pedig hagyományos módon az említett hering és a fehérkenyér, valamint a holland királyi család színét viselő narancssárga hotsput. Az étel ma kedvelt változata tulajdonképpen egy répás-hagymás törtkrumpli – a burgonya a 19. században váltotta fel az ételben eredetileg szereplő paszternákot. A hotsputot ilyenkor, illetve később, a téli napokon előszeretettel fogyasztják a hollandok, akár magában, akár valamilyen húsétel, például a klapstuk (párolt marhahús) kísérőjeként. Az étel színét adó répa általában valamilyen édesebb fajta (winterpenen), amit az első őszi fagy után takarítanak be. A répa édes íze miatt az étel egyaránt kedvence kicsiknek és nagyoknak. Az étel nevében a holland hutsen szót fedezhetjük fel, amely annyit jelent: „összekeverni”.
 

Hozzávalók

  • fél kiló marhahús szeletelve (hátszín vagy tarja)
  • 4 dl víz
  • egy fél marhahúsleves-kocka
  • 1 babérlevél
  • 8 szem egész bors
  • 1 evőkanál liszt, elkeverve fél csésze vízben

  • 6 nagy burgonya, hámozva és negyedelve
  • 8 nagy sárgarépa, hámozva és kockára vágva
  • 4 nagy hagyma meghámozva és szeletelve
  • Só és bors ízlés szerint

hotsput3.png

Elkészítés

A húshoz a vizet és a marhahúskockát a babérlevéllel és a borsszemekkel egy serpenyőben tegyük fel főni, ebbe tegyük bele lefedve a marhahúst. Kb. 90 percig közepes hőmérsékleten pároljuk, amíg meg nem puhul. Amint kész, szedjük ki a húst, és tegyük félre. A főzőléből vegyük ki a babérlevelet és a borsszemeket, és liszttel sűrítsük be, a hőfokot addig növeljük, míg el nem kezd sűrűsödni a szósz. A szósszal locsoljuk meg a húst.

Amíg a hús fő, a szeletelt krumplit helyezzük egy serpenyő aljára, öntsünk rá annyi vizet, amely épp ellepi. Helyezzük rá a répákat, majd a hagymát. Sózzuk, majd miután felforrt, vegyük takarékra, és főzzük kb. 20 percig, amíg a krumpli meg nem puhul. Öntsük le róla a főzővizet, majd villával törjük össze a krumplit és a többi zöldséget, amíg tetszetős törtkrumpli állagot nem kapunk (ha túl száraznak találjuk, a főzővízből még önthetünk vissza hozzá). Ízesítsük sóval és borssal. Tálaljuk a mártással megöntözött párolt hússal.

A recepthez a Holland Turisztikai Hivatal leírását használtuk.

Eet smakelijk, azaz jó étvágyat! :-)

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8415236856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása