von_der_leyen.PNGAz Európai Parlament plenáris ülése július 16-án támogatásáról biztosította 383 szavazattal az állam- és kormányfők (Európai Tanács) által jelölt német politikust, Ursula von der Leyent a Bizottság élére, így várhatóan öt évig az ő neve szerepel majd az uniós végrehajtó testület nevében. Az új Bizottság hivatalba lépéséig ugyanakkor még sok minden történik: a testületbe minden tagállam delegál egy-egy biztost, akik alkalmasságát az Európai Parlament is megvizsgálja. Röviden összefoglaltuk, mi történik még addig, amíg az uniós menetrend szerint november 1-jén feláll a Von der Leyen-Bizottság.

Az Európai Tanács a folyamat elején és végén

Az EU egyik legfontosabb döntéshozó szervének, az uniós országok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak döntő szava van abban, hogy ki vezetheti az Európai Bizottságot. Az országok vezetői június 30. és július 2. közötti találkozójukon – figyelembe véve az európai parlamenti választások eredményeit – végül a hivatalban lévő német védelmi minisztert, Ursula von der Leyent jelölték erre a pozícióra. (A korábban megnevezett csúcsjelöltek közül egyik jelölt sem tudta megszerezni a szükséges támogatást a tagállamok vezetőitől, így lehetett végül egy „külsős” befutó a posztra). Külügyi főképviselő posztjára ugyanekkor a spanyol Josep Borrell Fontellest javasolták, aki egyébként az Európai Parlament elnöke is volt 2003 júliusa és 2007 januárja között. Az Európai Tanács mindezek mellett a folyamat végén minősített többséggel jóváhagyja és kinevezi majd az új testületet.

Minden tagállamnak egy-egy biztos

Miután megválasztották a Bizottság elnökét, a tagállamok sorra ismertetik, hogy kit delegálnak az új testületbe biztosként. Formálisan a megválasztott elnökkel közös megegyezésben a Tanács fogadja el a biztosjelöltek listáját. Bár korábbi tervek szerint csökkent volna a Bizottság létszáma a tagállamok számának kétharmadával megegyező számra, de az Európai Tanács egy 2013-as határozata értelmében egyelőre még minden tagállam delegál egy-egy biztost (a legutolsó tervek szerint az Egyesült Királyság kivételével, amely a brexit során október 31-én kilép az EU-ból).

A tagállamok általában kiemelkedő politikusokat jelölnek erre a pozícióra: több volt miniszterelnök, miniszterelnök-helyettes, miniszter kapott már biztosi széket, de több politikus jön rendszerint az Európai Parlamentből is. A jelöléseket a tagállamok általában július-augusztus során megteszik (legutóbb a belga jelölt személye csak szeptember legelején lett ismert). Azt, hogy melyik biztos melyik szakterületet kapja, illetve, hogy kik lesznek az új Bizottság alelnökei, az új bizottsági elnök dönti el, ezt várhatóan valamikor szeptember elején ismerteti (legutóbb a Juncker-Bizottság portfolióleosztását szeptember 10-én ismerhettük meg, valószínűleg hasonló időpontra számíthatunk idén is).

A Parlament vizsgál, mérlegel és dönt

Miután összeállt a biztosi testület jelöltjeinek listája, és megvan az is, hogy ki melyik szakterületért felel, az Európai Parlamenten a sor. Az EP illetékes szakbizottságai vizsgálják a biztosjelöltek alkalmasságát: nyilvános meghallgatáson is részt kell venniük, ahol ismertik a pozícióval kapcsolatos elképzeléseiket, és megválaszolják a képviselők kérdéseit. A Von der Leyen-Bizottság jelöltjeit várhatóan idén szeptember 30 és október 8. között hallgatják majd meg. Ha valakit nem találnak alkalmasnak, újabb meghallgatást tarthatnak, esetleg portfoliócserére kerülhet sor, de az is elképzelhető, hogy a tagállamnak új jelöltet kell megneveznie.

Ezt követően az Európai Bizottság elnöke bemutatja az Európai Bizottság biztosi testülete, más néven a kollégium tagjait, valamint ismerteti a Bizottság politikai prioritásait az Európai Parlament plenáris ülésén (várhatóan október 21-24-én). A Parlament plenáris ülése egyszerű többséggel szavaz arról, hogy jóváhagyják-e a biztosi testület egészét – vagyis együttesen a Bizottság elnökét, a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt és a biztosokat. A Parlament ekkor már csak a testület egészéről dönt, külön pozíciókról itt már nem alkothatnak véleményt. Végezetül az Európai Tanács minősített többséggel kinevezi a hivatalba lépő Bizottságot.

Ha minden a tervezett menetrend szerint történik, úgy a Von der Leyen-Bizottság 2019. november 1-jén megkezdheti a munkáját. (Infografika nagyobb méretben itt.)

2019_biz_megval-02.png


A borítókép forrása: Európai Bizottság


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6314972118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása